søndag den 8. maj 2011

Opskrift: Saltede citroner - i to versioner



Ja rime kan hun også. Faktisk skrev jeg selv to af versene til min takke-konfirmationssang til mine forældre, og cv'et inkluderer også en hel firmafestsang med 5-6 vers. Kom ikke her.

Nå men det var citronerne. Siden jeg for længe siden så Camilla Plum lave dem, på sin sædvanligt, fascinerende skødesløse måde, har det været et af de uendelige punkter på to-do-listen, og i onsdags kom så dagen.
Det tager jo ikke særlig lang tid, så jeg ved egentlig ikke hvorfor jeg har ventet så længe.
Udover de krydderier Fru Plum bruger, puttede jeg også noget anis og vanilje i - så må vi se hvordan det kommer til at passe sammen smagsmæssigt, med de retter det skal bruges til.

Jeg fandt desuden en anden alternativ måde at lave noget lignende på hos Spiseliv, som skal trække i knap så lang tid, så nu har jeg forsøgt mig med begge - det skal blive interessant om nogle måneder, hvad der bliver bedst.

Saltede versioner citroner - hel udgave der tager 2-4 måneder:

9 øko/usprøjtede citroner
9 håndfulde groft salt, plus 2-3 ekstra håndfulde
150 g sukker
3-4 små røde chilifrugter (jeg brugte nogle syltede)
1 vaniljestang, skåret i to halvdele, og igennem på tværs så der er åbent ind til vaniljekornene)
6 skrællede fed hvidløg
4-5 laurbærblade
3-4 hele anisfrø
ca. 2 dl olivenolie
kogende vand

Skær et kryds i citronerne, men ikke helt i bund - de skal stadig hænge sammen. Fyld salt i krydset og klem citronerne sammen om saltet.
Hæld en håndfuld salt i et skoldet og spiritusskyllet sylteglas, og læg citronerne ned i - klem dem godt sammen så der er en chance for de bliver liggende, når der kommer væske i. Stik krydderier ned mellem citronerne, fyld op med sukker, ekstra salt, olivenolie, og til sidst kogende vand så citronerne er helt dækkede. Luk glasset med det samme, og stil det mørkt og køligt i 2, helst 3, og gerne 4 måneder, til det hvide i citronerne begynder at blive klart, og de bliver bløde.
Efter glasset er åbnet, er det en god ide at opbevare det på køl.

Saltede citroner - skivet udgave der tager 30 dage:


1 øko/usprøjtet citron, ca. 110 gram
ca. 8-10 g salt (svarende til 8-10% af citronens vægt)
olivenolie

Citronen vaskes og skæres i tynde skiver - kernerne fjernes evt.
Skiverne lægges lagvist med salt i en skål eller halvdyb tallerken, og trækker til næste dag.
Skiverne lægges i et skoldet og evt. spiritusskyllet sylteglas, evt. saft hældes over, og der dækkes helt med olivenolie og lukkes til. Sættes på køl og trækker i minimum 30 dage, før de spises.

Konklusion:

Kan jeg så af gode grunde ikke komme med endnu, men der kommer jo nok en opfølgning på det når de er klar til at spise.
Jeg kan dog sige så meget, at de hele citroner voldte mig en del problemer, mht. at få dem til at blive nede i lagen i stedet for at flyde op til toppen.
Jeg havde ikke fået dem klemt godt nok sammen, og glasset var ikke helt fyldt op, så de insisterede altså på at søge op til overfladen. Jeg forsøgte med flere remedier at få dem til at blive under olie-laget, og til sidst lykkedes det mig at finde et Hjem-is glas, som passede nogenlunde i facon når det blev vendt på hovedet. Så nu krydser jeg fingre for at de bliver hvor de skal, og at der ikke er kommet dårligdom derned, under al min baksen rundt.
Citronskiverne arter sig bedre i olien. De bliver liggende hvor de skal. Det har fået mig til at tænke lidt på om man ikke i stedet kunne bruge citroner i skiver til Plum opskriften (så de dermed også blev klar noget hurtigere) - eller om det er vandet der får de hele citroner til at flyde ovenpå.
Der er da også så meget videnskab involveret i madlavning.

Billeder:

De hele citroner


Citronskiver saltes inden de kommer i olie


Citronskiver i olie (har har de stået et par dage)

Opskrift: Barbecuesauce med HP sauce til spareribs


Jeg er en af de heldige der er blevet spurgt om jeg har lyst til at teste HP sauce og bruge det til forskellige retter, og skrive om det her på bloggen - og det vil jeg selvfølgelig meget gerne.
Jeg har egentlig aldrig rigtig brugt HP sauce så meget, og det var da også en af de ingredienser jeg ikke havde i skabet i forvejen - så det bliver en spændende udfordring at finde noget den kan bruges til.
Hvis du vil læse mere om HP sauce, findes der en masse info lige her.

I går modtog jeg så en flaske almindelig HP sauce med posten, og det kom i anvendelse allerede til aftensmaden.

Vi havde aftalt at grille sammen med flere af naboerne, og vi stod bl.a. for spareribs. Det var "bare" de færdiglavede fra Jensens (tror jeg det er), men Lækkermåsen fik alligevel hevet smokeren frem fra sit vinterhi for at give benene nogle timer deri ved lav temperatur (han kunne så også konstatere at vandfadet i smokeren var beboet af nogle knap så lækre substanser, så det gav anledning til en grundig rengøring først - men så er det da også gjort), og selvom vi normalt bare bruger den BBQ sauce der følger med benene (evt. med lidt ekstra chiliketchup i), så blev jeg enig med mig selv om at jeg lige så godt kunne få åbnet for HP saucen, og få lavet en hjemmelavet BBQ sauce hvor den indgik.

Jeg fulgte ingen opskrift, men gik ud fra nogle af de ting jeg normalt ville bruge til en BBQ sauce - så den kom til at bestå af følgende:

BBQ sauce med HP sauce:

3 spsk HP sauce
4 spsk ketchup (Heinz, selvfølgelig - Heinz!)
2 spsk brun farin
1 tsk løgpulver
1 spsk paprika
1 tsk æblecidereddike
2 tsk vand
1-2 tsk limesaft

Alle ingredienser piskes sammen, og pensles på de næsten færdigstegte ben (saucen skal kun lige sidde på de sidste 5-10 minutter, så den ikke brænder på pga. sukkerindholdet).

Konklusion:

HP saucen fungerer fint i en barbecuesauce/marinade. Den har en lidt syrlig smag, som passer godt til de øvrige ingredienser, og et lillebitte snert af spicy, som vi jo elsker (altså vi elsker jo endnu mere hvis det er endnu mere spicy, men det kan man jo heldigvis selv regulere).
Vi fik desuden kartoffelbåde fra fryseren (det skulle være den nemme løsning, og der skal ryddes ud i fryseren) der blev stegt i rigeligt rapsolie og med salt, i ovnen ved ret høj varme til de var sprøde, og så havde en af naboerne taget to salater med. En med marinerede rødløg, og en vandmelonsalat med mozarella.
Alt i alt en dejlig forårs-grill-aften-menu.

Billeder:

Min tallerken


Benene havde fået lige nok inden de blev smurt ind i sauce, så de blev lidt sorte (og tørre) - men de smagte udmærket