onsdag den 4. august 2010

Opskrift: Henkogte tomater


Jeg havde stadig 3 kg cherrytomater efter søndagens besøg i Bazar Vest, og jeg havde bestemt at nogle af dem skulle bruges til en gang henkogte tomater. Jeg fik egentlig opskriften på grillklubben.dk, men fandt efterfølgende ud af at det er Camilla Plums opskrift, så det var her jeg kiggede.

Jeg brugte 2 kg som i opskriften, som jeg fordelte på 3 henkogningsglas á 1 liter (forinden havde jeg nemlig lige lokket Lækkermåsen med en tur i Imerco, hvor der tilfældigvis var tilbud på patentglas, så der røg 2x0,23 liter, 6x0,5 liter, 6x1 liter og 2x3 liters glas, plus 6x1 liters flasker i kurven. Og i Kop & Kande fandt vi 0,5 liters flasker, så dem blev det også til et par stykker af). Jeg syntes dog det virkede som lige lovlig lidt at fordele 2 dl olie på de tre glas, så det blev nok nærmere 2 dl der kom i hvert glas, og jeg ved ikke helt om det var en fejl. Der er i hvert fald meget væske i nu, men mon ikke det går alligevel - det vil vise sig når jeg kommer så langt som til at smage på det!

I får den som jeg lavede den.

Henkogte tomater:

2 kg cherrytomater eller anden smagfuld moden tomat
1 helt hvidløg, fordelt i fed og pillede, og skåret igennem på langs
1 stort bundt basilikum
4 store friske esdragonkviste
2 spsk groft køkkensalt
½ dl æblecidereddike
5½ dl almindelig rapsolie (Fru Plum bruger godt nok olivenolie, men jeg vil jo mene at et glas skal opbevares i køleskab efter man har åbnet for det, og hvis man så bruger olivenolie, vil den stivne når den bliver kold. Så jeg håber smagen bliver nogenlunde lige så god med rapsolie).
3 henkogningsglas á 1 liter

Glassene vaskes af hvis de er helt nye. Tomaterne proppes i glassene, og krydderurter og hvidløg stikkes ned i siden af glassene. 2 tsk salt hældes i hvert glas, og derefter hældes olien over (i det ene glas puttede jeg esdragon i, udover basilikum, og brugte ½ dl eddike + 1½ dl olie - i de to andre brugte jeg kun olie, og ingen esdragon).
Ovnen opvarmes til 110 grader, og glassene stilles ind i en bradepande (der stod ikke noget om at der skulle vand i bradepanden, så det gjorde jeg ikke - men jeg tænkte egentlig over bagefter om det havde været en ide, måske for at de blev hurtigere varme).
Glassene varmes nu op til væsken bobler og tomaterne begynder at synke sammen - i mit tilfælde tog det ca. 2½ time før jeg var sikker på de havde fået nok.
Ovnen slukkes nu, og glassene bliver stående i ovnen og køler af. Opbevares derefter et køligt sted, og i køleskab efter åbning. Trækker i ca. 14 dage inden man bruger af dem.

Konklusion:

Har jeg af gode grunde ikke nogen af endnu, da jeg har tænkt mig at lade dem stå i 14 dage før jeg smager på dem.
Det ene glas kan dog ske at blive taget i brug lidt før - efter at glassene var kølede af, fandt jeg ud af, at pakningen ikke havde siddet ordentligt, så det glas er ikke henkogt ordentligt. Det viste sig også ved, at tomaterne ikke trak op i toppen af glasset, som de gjorde i de to andre.
Jeg ved endnu ikke rigtigt hvad jeg har tænkt mig at bruge dem til - men måske i en tomatsauce kunne de tilføje noget smag - eller på en pizza.

Billeder:

Tomaterne "pakkes" med krydderurter, hvidløg og salt


De to gode glas, hvor tomaterne har søgt op i toppen


Men her er de lidt tunge i rumpen og synker til bunds