søndag den 21. august 2011

Opskrift: Syltede rødløg


Hvis jeg kunne bruge al min tid på at sylte og henkoge p.t., så tror jeg at jeg ville gøre det - det føles bare så moder natur-agtigt at gå og tilberede ting der kan gemmes til de mørke vintermåneder. Men jeg er så småt løbet tør for sylteglas, og har egentlig heller ikke adgang til de store forsyninger af råvarer (altså bortset fra at købe dem), så lige i dag blev det i det små.

Hos Degn's Cuisine fandt jeg syltede rødløg den anden dag, og da jeg havde et enkelt lillebitte tomt sylteglas stående, og rødløg i løgkrukken, så var det nemt og hurtigt at gå til.
Jeg blandede risvinseddike og hvidvinseddike, men holdt mig ellers til Degns version, som i øvrigt er med inspiration fra Honest Cooking (en side man også nemt kan bruge nogle timer på).

Syltede rødløg:

2 medium rødløg i tynde halve skiver (ca. 1 mm)
1 lille stærk rød chili, uden kerner og finthakket
1 dl risvinseddike
1 dl hvidvinseddike
3 spsk lyst rørsukker
1/4 tsk salt
3 omdrejninger på peberkværnen

Chili, eddike, sukker, salt og peber koges op til sukkeret er smeltet, og til den værste eddikedamp er forsvundet - ca. 3-4 minutter.
Løgene tilsættes og koges med i ca. 30 sekunder - hældes på et skoldet, vodkaskyllet glas til ca. 1 cm fra kanten, og lukkes til det med samme. Dette bør være nok til at der opstår undertryk i glasset så låget "buler ned" når indholdet er kølet af, og det kan dermed holde sig i ret lang tid (det virkede i hvert fald på mit glas). Efter åbning opbevares det under alle omstændigheder i køleskab, og skulle (ifølge Degn) kunne holde sig min. 2 uger.

Konklusion:

Jeg har smagt et par ringe efter de var kølet af, og det er løg med krads i! Jeg havde faktisk ikke troet at den ene lille chili kunne give så meget spark, men omvendt er det en ret lille portion, så smagen bliver selvfølgelig mere koncentreret. Chilien kan man selvfølgelig sagtens udelade, hvis man ikke er til det stærke - løgene er supergode og har masser af smag, selv uden chili.
De vil blive brugt til f.eks. en sandwich, som tilbehør til kød, eller som løg-tilsætning i en gryderet. Lige nu er jeg ved at lave en ordentlig røvfuld millionbøf til aftensmad (i morgen er ferien slut og arbejdslivet truer igen, så det er rart at have nem mad der bare skal varmes de første par dage - for jeg tror jeg er træt når jeg kommer hjem) - og jeg tænker allerede noget i retning af at resterne en af dagene skal i en tortilla sammen med de syltede løg, og andre gode sager.

Løgene er klart noget der skal laves større portioner af, når sylteglas-beholdningen forhåbentlig snart bliver udvidet.