lørdag den 6. november 2010

Opskrift: Fuldkornsbagels


Hvorfor er det lige at man vågner før klokken er seks på en lørdag morgen, hvor man ellers havde glædet sig til at kunne sove længe? Det er pænt irriterende, men så kan man selvfølgelig tage en morfar hen på dagen - og det er jo heller ikke så skidt at se frem til. Og så kan den tidlige morgen jo passende også udnyttes til at bage lidt i.

Ikke for at kopiere LaTascha fuldstændig, men efter at have set hendes indlæg om kanel- og rosinbagels, fik jeg også bare lyst til at prøve at lave bagels - det ser jo ikke så vanskeligt ud. Og så havde jeg også gemt et link fra grillklubben.dk hvor en anden havde forsøgt sig og efterlyst tips til at få dem lidt pænere end det lykkedes hende, så da jeg fandt et forslag til at forme dejen som boller og stikke hul i dem med en finger, og så udvide hullet til formen passer (i stedet for at rulle stænger ud og samle dem), så måtte jeg jo lige prøve om det nu også er så smart.
Jeg er dog imod enhver form for rosinindhold i bagværk, så i stedet for at lave kanel/rosinversionen, fandt jeg en udgave med fuldkorn og sesamfrø - om de ligner fuldkornsudgaven fra Hatting ved jeg ikke (jeg har ikke smagt den nye version - kun dem de havde i handlen for efterhånden 10-11 år siden), men på billedet så de nu gode ud. De er fundet her på Kagemekka.dk.
Jeg tilsatte lidt mere vand da havregrynene nåede at suge det hele op under opkogning - jeg brugte tørgær i stedet for almindeligt, minimælk i stedet for letmælk, rørsukker i stedet for almindeligt sukker, og så dryssede jeg desuden en lille smule flagesalt på sammen med sesamfrøene - ellers blev opskriften fulgt rimeligt nøje.

Fuldkornsbagels:
12 stk.

2 dl groftvalsede havregryn
2½+1 dl vand
2 dl minimælk
6 g/½ pakke tørgær (eller 25 g almindeligt gær)
1 spsk lyst rørsukker
1 spsk olie
1 ½ tsk groft salt
4 ½ dl grahamsmel
5 ½ dl hvedemel
1 æg til pensling
sesamfrø
en anelse flagesalt

2½ dl vand og havregrynene koges op og tages fra varmen.
1 dl vand og mælken blandes sammen, og tilsættes lidt efter lidt, indtil blandingen er håndvarm.
Gær og sukker røres i, og derefter olie og salt og evt. resten af vandet/mælken, hvis ikke det hele blev brugt inden gæret kom i.
Grahamsmelet røres i, og derefter hvedemelet lidt efter lidt til dejen er tilpas smidig (jeg brugte røremaskine med dejkrog og brugte alt melet).
Dejen hæver nu i en time i en tildækket skål et lunt sted - jeg satte den i ovnen ved 30 grader med lågen på klem.
Dejen deles i 12 stykker - form stykkerne til flade boller og lav et hul i midten, enten med en finger, eller ved at prikke det ud med et lille snapseglas - hullet skal have en diameter på ca. 3 centimeter.
Ringene efterhæver nu på bageplade i 15 minutter, og imens bringes en stor gryde vand, eller pande med høj kant, i kog. Når vandet koger, tændes for ovnen på 200 grader almindelig varme.
Dejringene lægges nu forsigtigt i det kogende vand og koges nogle stykker ad gangen (jeg havde plads til 3 i min gryde), ca. 2-3 minutter - de vendes et par gange undervejs og tages op med en hulske.
Fordel ringene på en bageplade med bagepapir - de skal lægges der hvor de skal bages, for de er ikke til at flytte med ret længe efter man har placeret dem! (Jeg havde i øvrigt kun plads til 9 bagels på en plade efter de var kogt, for de hæver noget op under kogningen også, så jeg måtte bage dem af to omgange).
Dejringene pensles med sammenpisket æg og drysses med sesamfrø og en anelse flagesalt, og bages i ca. 20 minutter midt i ovnen, til de er gyldne og sprøde.

Konklusion:

Jeg har lige spist en halv mens den var lun, med smøreost og et stykke spegepølse. Konsistensen er fin og det giver god samvittighed at vide der er grahamsmel i (grahamsmel indeholder faktisk noget mere fiber end jeg lige regnede med). Jeg tror primært de bliver brugt som morgenmad en weekend, og så til sandwich til madpakken.
Måske måtte der godt have været en anelse mere salt i - eller evt. nogle krydderurter for at give lidt mere smag. Urterne vil jeg overveje hvis jeg laver dem igen, og så skal der drysses lidt mere flagesalt på.
Men alt i alt synes jeg det var en succes, og det var forholdsvis nemt at få lavet hul i bollerne. Der hvor man skal passe mest på er når man "dumper" ringene ned i kogevandet - der skal ikke så meget til før de kommer ud af facon, men er de først kommet i vandet, så holder de faconen pænt, også når man tager dem op.

Billeder:

Den færdigæltede dej


Den hæver til ca. dobbelt størrelse på en time


De formede ringe efterhæver


Dejringene koges


De kogte bagels pensles med æg og drysses med sesamfrø og salt


De færdige bagels - 2. portion blev en anelse mørkere og mere sprøde - men det kan nok opnås på de første ved at varme dem igen i ovnen inden de skal spises


Jeg synes faconen blev rimelig pæn på de fleste