tirsdag den 26. juni 2012

Opskrift: Chili sin carne - men med Soy4you


Da Klidmoster begyndte at skrive om det nye vegetariske produkt, Soy4you, som i mange tilfælde kan udgøre en erstatning for kød, og som indeholder en masse mættende proteiner og fibre, så var jeg straks interesseret. Især fordi det i modsætning til bønner og kikærter næsten ikke indeholder nogen kulhydrater.
Vi er på ingen måde vegetarer - faktisk kunne Lækkermåsen leve af kød alene tror jeg nogen gange - men jeg kunne godt tænke mig en gang imellem at kunne indføre en kødløs dag, uden at få smidt i hovedet "Der kunne godt have været kød i den her ret". Og så ville det kun være rart at kunne tilsætte noget der mætter godt, så man ikke skal spise flere kg grøntsager for at få fyldt maven.
Du kan læse mere her om hvad Soy4you er og historien bag - jeg vil nøjes med at fortælle at det er lavet af sojabønner, og det findes indtil videre i to farver granulat, som til nogle retter kan bruges i stedet for hakket kød. (Det kommer tilsyneladende senere i en øko version også, og i større størrelse).
På bjemmesiden kan man finde diverse opskrifter så man kan komme i gang.

Jeg bestilte sidste mandag 10 poser fra firmaets onlineshop - 5 af hver. (Pt. er der tilbud på begge typer, så 150 g koster 29,50 i stedet for 34,50, og fragten endte med at være gratis - ved ikke helt om det var fordi jeg bestilte så mange).
Indtil videre skal der overføres penge via banken, da en Dankort løsning endnu ikke er oppe at køre, men det var jeg nu ikke så bange for - jeg overførte penge mandag, og onsdag kom kassen med de ti poser, sammen med et infobrev, så det var hurtig ekspedition.
En pakke med 150 gram skulle kunne række til 4-5 personer, dvs. til en person beregnes ca. 30-35 gram, men det afhænger selvfølgelig lidt af hvilken ret du vil lave.

Som første forsøg valgte jeg en chili SIN carne ("chili con carne" betyder chili med kød - "chili sin carne" er chili uden kød) - jeg fandt for nogle år siden en opskrift i Hjemmet på en vegetarisk chili, som jeg har lavet til mig selv flere gange siden. Den er meget enkel men smager overraskende godt - og jeg synes den var et godt udgangspunkt til at få afprøvet Soy4you.
Vil du ikke bruge køderstatningen laver du den bare uden, med de ændringer jeg har skrevet nedenunder.

Chili sin carne - men med Soy4you:
ca. 3-4 personer


75 g mørk Soy4you
1/2 liter grøntsagsbouillon - jeg brugte Oscar øko grøntsagsbouillon i pulverform. Hvis man laver chilien uden Soy4you, så undlad vandet og brug evt. en dåse tomater ekstra, og tilsæt lidt bouillonpulver

1 spsk olivenolie
2 store løg i små tern
3 fed finthakket hvidløg
1 squash i små tern
1 rød peber i små tern
1 ds hakkede tomater
1/2 tsk stødt koriander
1 tsk tørret oregano
1 tsk tørret timian
1 tsk tørrede grønne jalapenoflager (eller anden tørret chili)
evt. en frisk finthakket lille chili, hvis der gerne må være mere bid i retten
1 tsk sukker (eller sødemiddel hvis man vil udelade sukker - jeg brugte Sukrin - hvis man vil have noget naturligt, så brug feks. agavesirup eller honning)
1 tsk stødt spidskommen
1 ds kidneybønner uden lage - eller 200 g bønner man selv har iblødsat og kogt
1/2 tsk groft salt og friskkværnet peber
Dårlig belysning, men du må indrømme det ligner kød...

Start med at koge bouillon op og læg Soy4you i bouillonen i ca. 5 minutter til den er svulmet tydeligt op. Hæld bouillonen fra og lad sojaen dryppe godt af, men gem bouillonen til senere.
Varm olie op i en gryde og svits løg og hvidløg til de er bløde, ca. 5-7 minutter. Tilsæt squash og peberfrugt og svits videre under jævnlig omrøring i et par minutter. Tilsæt hakkede tomater, krydderier og bouillonen fra soyaen,
Lad retten simre ved svag varme til grøntsagerne er næsten møre, ca. 10-15 minutter. Ca. 10 minutter før servering tilsættes bønnerne og varmes godt igennem i ca. 5 minutter - her smages desuden til, evt.  med mere salt og peber. Endelig tilsættes soyaen og varmes med de sidste 5 minutter (se desuden Konklusion ang. kogetid!).
Jeg serverede chilien med stegte blomkåls/broccoli/rødkålsris, en klat Cheasy Fraiche på toppen og finthakkede rødløg.

Konklusion:Der er en enkelt ting der er vigtig at nævne i forbindelse med produktet - hvor en normal chili con carne med kød kun bliver bedre af at simre i flere timer, så skal man ikke lade sojaproduktet koge med i mere end ca.  5 minutter i en ret som denne. Gør man det, risikerer man at "det falder fra hinanden og bliver underligt i munden"(citat fra Klidmoster, som jeg har infoen fra). Man kan sagtens bløde sojaen op i god tid, lave saucen i god tid og evt. køle den ned, og så varme saucen op igen og tilsætte sojaen 5 minutter inden servering. I dette tilfælde gik det også fint at lave den færdig, spise af den, gemme resterne og varme dem op i mikroen et par dage efter. Måske var konsistensen blevet en anelse mere blød, men det smagte stadig fint.


Og hvordan var smagen så - jeg smagte på sojaen efter den havde ligget i bouillon, og den tager fint smag af bouillonen. Eftersom jeg havde brugt grøntsagsbouillon til denne ret, så var smagen af kød der ikke rigtig - men det gjorde ikke noget i denne forbindelse, for det er jo en vegetarret som udgangspunkt.
Konsistensen var fin den første dag - lidt blødere efter genopvarmning, men ikke noget der udgjorde et problem. Chilien mættede godt og jeg kunne begge dage nøjes med en enkelt portion - men nu har jeg også forsøgt at undgå at være alt for sulten til aften de sidste uger, ved at spise lidt om eftermiddagen.
En peberfrugt med baby
Lækkermåsen gik ind til det med åbent sind - det skal han have - og han var heller ikke negativ. Han syntes måske nok der manglede lidt smagsmæssigt, men jeg håber det vil hjælpe at bruge kød-bouillon en anden gang. 
Han syntes også det mættede godt, selvom han dog spiste lidt mere end mig. På 2. dagen måtte han supplere med et par rugbrødsmadder da der ikke var mere, så derfor har jeg skrevet at portionen rækker til 3-4 personer.


Økonomisk set brugte jeg for 15 kr. soja til de to dages aftensmad - det synes jeg er et ret godt udgangspunkt. Man får ikke meget kød for de penge til 3-4 personer.


Jeg har bestemt ikke fortrudt at jeg købte så mange poser, så nu skal næste forsøg bare udtænkes.