- Da vi havde madklub med græsk tema for ca. 1½ år siden, lavede vi svinekød på grillen, som vi skar af ligesom gyros/kebab, men denne gang skulle det være lidt nemmere, da vi ikke gad stå ude i kulden ved grillen.
Derfor fandt jeg et alternativ på www.allrecipes.com, hvor man laver et farsbrød, som derefter skæres i strimler og ristes så de får lidt skorpe - og så kan man bruge dem i feks. pitabrød eller fladbrød.Man kan købe noget lignende på frost i feks. Aldi - men nu skulle den hjemmelavede version altså prøves.
Jeg lavede farsbrødet om fredagen, og lørdag skar vi det i skiver og ristede det på en pande i lidt olie, til det var gennemvarmt og næsten sprødt.Den oprindelige opskrift har halvt lam og halvt okse, men jeg gangede portionen med 1½ og brugte kun 1/3 lam - derudover brugte jeg også ekstra krydderier for at være sikker på det kom til at smage af noget.
Fremgangsmåden kan godt virke lidt uoverskuelig, men den kan med fordel laves færdig feks. dagen før, så kødstykkerne bare skal skæres ud og varmes, eller man kan lave den i rigtig god tid, skære kødstykkerne ud og fryse ned i passende portioner, og så tage dem op på dagen og varme. Det har jeg tænkt mig at gøre med resterne, så der er nemt gyros kød en dag vi får lyst til det igen.
Gyrosen skulle serveres sammen med en slags brød, og på http://www.dk-kogebogen.dk havde jeg fundet en opskrift på et græsk fladbrød, lavet af græsk yoghurt, mel, bagepulver og salt, som bare skulle bages på panden.
Dertil græsk salat igen, og resten af tzatzikien (så var der heller ikke mere).
Desserten endte vi med at springe helt over da vi simpelthen ikke kunne spise mere, men den skulle have bestået af bagte æbler og græsk youghurt med timian, honning og valnødder. Jeg lavede den også til vores græske madklubaften, men i får alligevel lige opskriften igen, sammen med billeder fra dengang. Jeg nåede nemlig at lave youghurten hjemmefra, og den blev der lavet lidt om på i forhold til sidste gang.
Gyros farsbrød:
ca. 8-10 personer
1 stort + 1 lille løg skåret i mindre stykker
3 store fed hvidløg
400 g hakket lammekød
ca. 1 kg hakket oksekød
2 tsk tørret oregano
2 tsk stødt spidskommen
2 tsk tørret merian
2 tsk stødt tørret rosmarin (jeg kværnede det i en kaffekværn)
2 tsk tørret timian
2 tsk friskkværnet sort peber
2 tsk groft salt
Løg og hvidløg hakkes fint i minihakker eller blender. Det hældes derefter i et ostelærred og vædden presses ud af løgene. Derefter æltes det i det hakkede kød med hænderne, sammen med alle krydderierne.
Farsen stilles tildækket i køleskab i 1-2 timer, så den kan samle smag.
Ovnen tændes på 165 grader almindelig varme.
Farsen tages ud af køleskabet, og køres i en blender eller foodprocessor i et lille minut, så den bliver findelt og meget "tæt" (jeg gjorde det af flere omgange i en blender).
Farsen lægges i et ovnfast fad, og "klappes" og flades godt ud, så evt. lufthuller forsvinder. Jeg brugte et metalfad på 18x25 cm, og det passede perfekt i størrelse til denne portion.
I et større fad lægges et vådt viskestykke i bunden, fadet med farsbrødet sættes oven i, og det hele sættes i den varme ovn. Der hældes nu kogende (eller bare meget varmt vand) i det store fad, op til ca. midten af det lille fad, så det står i vandbad.
Det skal have ca. 45-60 minutter, alt efter størrelse, til temperaturen midt i farsen er 75 grader (jeg mener det tog lige knap en time for min portion).
Farsbrødet tages ud af ovnen og køles evt. af, hvis det først skal serveres senere (jeg tror det er nemmest at skære ud, når det er koldt).
Der skæres tynde skiver på den korte led med en meget skarp kniv. Skiverne skæres igennem på langs, og igen på den anden led, til man har nogle passende små stykker gyroskød.
Gyrosen steges nu færdig på en ret varm pande i lidt olivenolie, til alle stykkerne er brunede og har fået stegeskorpe. Smag evt. til med lidt salt.
Græsk fladbrød:
2 stk.
200 g græsk yoghurt
ca. 150 g hvedemel
1½ tsk bagepulver
en knivspids salt
Mel, bagepulver og salt blandes sammen, og hældes derefter i yoghurten lidt ad gangen, mens den røres sammen. Til sidst æltes dejen hurtigt sammen, til den ikke klistrer mere.
Lidt mel hældes på bordet, og dejen deles i to stykker, som trykkes eller rulles ud til ca. ½ cm tykkelse.
En stor pande varmes op ved middel varme uden fedtstof, og brødene bages på panden, til de er brune på begge sider (de skal selvfølgelig lige vendes en gang eller to også).
Brødet skæres evt. ud i passende stykker (vi lavede to brød som vi delte i halve, så vi kun fik ½ brød hver - men det var også rigeligt efter det andet vi havde fået at spise). De serveres med tzatziki, gyroskødet og græsk salat - enten ovenpå brødet (som vi gjorde), eller ved siden af.
Bagte æbler og græsk yoghurt med timian, honning og valnødder:
4 personer
ca. 2 dl græsk yoghurt 10%
3 spsk flydende honning
ca. 1 tsk friskhakket timian (eller lidt mindre tørret)
en god håndfuld valnøddekerner, grofthakkede
4 gode madæbler (jeg brugte Elstar)
lidt flydende honning
kanel
Honning varmes op med timian i en lille gryde (det skulle frigive mere smag) og afkøles lidt. Blandes i youghurten sammen med de hakkede valnødder, og køles helt af i køleskab.Æblerne vaskes og udkernes (nemmest med sådan en udstikkerdims, men kan også gøres med en lang skarp kniv) og der skæres lidt af bunden så de står lige.
Der hældes lidt flydende honning rundt i kanten og drysses med kanel - bages ved 210 grader i ca. 20-30 minutter til æblerne begynder at "boble", og serveres med den kolde youghurt.
Konklusion:
Gyrosen blev faktisk overraskende god - selvfølgelig kan den ikke helt sammenlignes med den der laves af udskårne hele stykker kød, men smagsmæssigt var den super god, og meget bedre end den man kan købe på frost i Aldi.
Der måtte godt have været en anelse mere salt i farsbrødet - men det kan man så justere når kødet varmes på panden.
Brødet fik vi nok lavet lidt for tykt - vi trykkede det ud på bordet, og det blev en anelse "snasket" i midten, så jeg tror jeg ville rulle det ud til mindre tykkelse næste gang, så man også får lidt større brød ud af det. Der er heller ikke voldsom meget smag i det, så jeg tror jeg vil forsøge med mere salt, og evt. hakket hvidløg og rosmarin næste gang. Under alle omstændigheder var det utroligt nemt og hurtigt at lave, og en stor fordel at det ikke skal hæve, pga. bagepulveret. Det kan sagtens bruges til andre retter også!
Alt i alt var det igen en succes - men så var vi også bare mætte!!
Billeder:
Farsbrødet bages i vandbad
Og skæres i passende stykker når det er koldt
Græske fladbrød bages på panden
Gyros varmes på panden
Og det hele serveres med tzatziki og græsk salat - mmmm.....
Rødvinen vi fik fra stamrestauranten - den var knap så god som hvidvinen...
Æbler klar til bagning (fra tidligere græsk aften)
Æbler serveres med græsk yoghurt (fra tidligere græsk aften)
Velkommen til min mere eller mindre organiserede blanding af almindelig mad med (for det meste) høj fokus på naturlige og gode råvarer, lavet fra bunden - og lidt Low Carb/LCHF, RAW food (især på dessertsiden) - og nu også 5:2 fastemetoden.
søndag den 13. februar 2011
Opskrift: Græsk middag del II - Kolokythakia tiganita/friturestegte squashstykker, samt græsk salatdressing
Ret nummer to til vores græske temadag, var Kolokythakia tiganita - squashstykker dyppet i dej og friturestegt, serveret med græsk salat og tzatziki. Vi fik dem som forret på Kreta, og jeg var ret begejstret, selvom man nok ikke skal have for mange af dem. Men det gav i hvert fald lyst til at prøve dem selv.
Vi fulgte denne opskrift og lavede dobbelt portion - vi skar 2 hele squash ud, både i runde skiver, og skiver på langs, og lavede dobbelt portion dej. Der var dog alt for meget til at vi kunne spise det, så vi fik vist under 1 squash i alt. Opskriften får i baseret på 1 squash.
Desuden lavede vi selv en "self raising flour" af mel, bagepulver og salt, da M&J havde hørt det skulle give et endnu bedre friture resultat, end ved kun at bruge almindeligt mel.
Kolokythakia tiganita - friteret squash:
ca. 3-4 personer som forret med tilbehør
1 grøn squash skåret i runde skiver på ca. 3-5 mm (det synes vi fungerede bedst)
salt
Dej:
1 1/4 dl danskvand
2 dl "self-raising" mel - som reelt bare er knap 2 dl hvedemel + ca. 1 tsk bagepulver + ca. ½ tsk salt - eller 2 dl almindeligt hvedemel
Hvis man bruger almindeligt mel, tilsættes desuden ½ tsk salt
Squash-skiverne drysses med groft salt og lægges i et fad eller en si. Saltet skal have lov at trække vædde ud i ca. 20-30 minutter, hvorefter squash skiverne skylles godt i koldt vand, og dryppes godt af.
Melblandingen piskes ud i danskvand til alle klumper er opløst.
Ca. 2 liter fritureolie varmes op i frituremaskine eller en stor gryde, til en temperatur på ca. 190 grader. Tjek evt. med svovlet på en tændstik hvis ikke du har et termometer - hvis det syder godt og grundigt, skulle olien være varm nok.
Squash skiverne dyppes i dejen og dumpes ned i den varme olie, hvor de vendes af og til og steger, indtil de er gyldne. Tag evt. en op og lad den ligge til afdrypning på køkkenrulle eller fedtsugende papir et minuts tid, og test så om sprødheden er som den skal være. Og pas på skuffen, for de er MEGET varme.
Sørg for ikke at putte for mange skiver i olien ad gangen, da temperaturen så sænkes for meget - og så bliver skiverne bløde og suger for meget olie.
Når alle skiverne er færdige og dryppet af på køkkenrulle, drysses de med lidt ekstra salt og serveres med det samme.
Vi fik som nævnt græsk salat og tzatziki til - jeg har ikke opskrifterne, men i salaten var der, så vidt jeg husker:
grøn peber
rødløg
tomater
agurk
Kalamata oliven
fetaost
Desuden havde jeg på forhånd lavet en græsk salatdressing, opskriften fundet her.
Græsk salatdressing:
ca. 2 dl
1½ dl god olivenolie
4 g hvidløgspulver
2 g tørret oregano
2 g tørret basilikum
2 g sort kværnet peber
6 g groft salt
2 g løgpulver
1 tsk Dijonsennep
1 tsk sukker
120 ml rødvinseddike
Alle ingredienser undtaget eddike blendes grundigt - eddiken tilsættes i en tynd stråle så dressingen får mulighed for at samle sig (lidt ligesom en mayo).
Holdt evt. lidt eddike tilbage, da den bliver ret eddike-agtig i smagen!
Konklusion:
Vi fik givet squashen lidt for lav varme til at starte med, hvilket betød at de skulle have lidt for længe for at blive gyldne, og dermed fik suget lidt for meget olie. De blev derfor ret hurtigt bløde og var ikke så appetitlige.
Anden omgang blev meget bedre, og de var supergode.
Ved anden omgang tilføjede vi desuden lidt chilipulver til dejen, og det kunne der godt eksperimenteres lidt mere med - at putte flere smagsgivere i dejen.
Men egentlig utroligt nemt - og det har bestemt givet mig blod på tanden til at prøve med andre ting i frituredej også - det var nemlig (vist nok) min første gang i går.
Dressingen bliver, som nævnt, ret syrlig - men det kan man selvfølgelig justere som ønsket med eddiken.
Jeg synes dog den passede fint til salaten og den salte feta, i begrænset mængde.
Billeder:
Dejen til friture
Squash i skiver
Squash får et varmechok
De færdige stykker
Den græske salat
Og min tallerken - mmm får helt lyst til en portion lige nu...
Den græske dressing (som lige driller lidt en kvart omgang)
Etiketter:
dressing/marinade,
grønt tilbehør,
verdensmad - græsk
5 kommentarer:
Opskrift: Græsk middag del I - spanakopita
Det løb af stabelen i går, hvor vi hos M&J kokkererede en stor del af eftermiddagen - eller, dvs. M og jeg stod i køkkenet - drengene spiste det der blev sat på bordet, og ryddede væk efter hovedretten - det var så deres bidrag.
Menuen havde vi aftalt til følgende (kommer i flere indlæg):
Spanakopita (spinat/feta i filodej), parmesan-pita chips, Kalamata oliven og tzatziki
Kolokythakia tiganita (friturestegte squashstykker) med græsk salat og tzatziki
Gyros med græsk fladbrød, tzatziki og græsk salat
Bagte æbler og græsk yoghurt med timian, honning og valnødder
Efter at have varmet lidt op til en gang Kinect spil på X-Box (som i øvrigt tager billeder af én, mens man hopper rundt og ligner en total idiot), lagde vi ud midt på eftermiddagen med at lave spanakopita, som er en blanding af bl.a. spinat og fetaost, indbagt i filodej. Man kan både lave den i lag i et fad, hvor man skærer stykker ud inden servering (den nemmeste løsning), og man kan lave separate trekanter som vi gjorde. Det tog nogle forsøg at få den rigtige størrelse, og den rigtige teknik med filodejen - opskriften gav en noget forvirrende forklaring mht. hvordan man folder dejen så det ender i den rigtige trekant, men der er et link her, som viser en mulig løsning (det var dog ikke helt sådan vi gjorde).
Opskriften vi nogenlunde fulgte findes her.
Parmesan-pita chips'ne havde jeg lavet hjemmefra om formiddagen, Kalamata oliven var hjembragt fra Kreta sidste år (som jeg fik udstenet med min nyligt modtagne olivenudstener) og tzatzikien havde J kreeret fra morgenstunden, med en seriøs hvidløgs-morgenånde til følge).
Spanakopita:
ca. 10 stk.
2 spsk olivenolie
1 stort finthakket løg
ca. 200 g frossen spinat, optøet og vredet mest muligt tør for vædde
det meste af et lille bundt dild, finthakket
2 tsk hvedemel
80 g smuldret fetaost
1 stort æg, let sammenpisket
salt og friskkværnet peber
5 ark optøet filodej
ca. 100 g smeltet smør
Olien varmes op på en pande, og løg svitses bløde heri. Spinaten tilsættes sammen med dild og hvedemel, og det varmes igennem indtil stort set al vædde er fordampet.
Blandingen tages af varmen, og fetaosten og ægget blandes i, sammen med salt og peber (hold evt. lidt igen med salt, hvis det er en meget saltet feta der bruges).
Den optøede filodej tages ud af pakken og lægges under et fugtigt viskestykke, så man kun har de stykker fremme der er i brug - ellers tørrer den meget hurtigt ud.
Læg et ark filodej på køkkenbordet (husk at tørre bordet af først) - pensl hele arket med smeltet smør, læg et nyt ark ovenpå og klap det fast.
Klip dejen i 4 strimler fra den lange led. Læg en skefuld fyld nede i det ene hjørne af en strimmel dej og fold hjørnet over så man får en trekant. Bliv ved med at folde dejen over til modsatte hjørne, så trekanten bliver tykkere og fyldet helt lukket inde (det er svært at forklare, men da først vi stod med hænderne i det, gik det egentlig helt af sig selv).
Læg trekanterne på bagepapir på en bageplade, og pensl med smeltet smør. Bag dem i en forvarmet ovn ved 175 grader almindelig varme i ca. 30-40 minutter, til de er gyldne og sprøde.
De ubagte trekanter kan i øvrigt fryses og sættes i ovnen direkte fra frost - så bliver bagetiden selvfølgelig noget længere.
Konklusion:
De første vi fik lavet blev alt for store, og med alt for lidt fyld i - men da lige vi fik mestret teknikken, og størrelsen på dejstrimlerne, så blev de faktisk næsten perfekte i størrelse, og "puffede" fint op. (Man kan også fint lave dem endnu mindre, som en hurtig snack i næsten mundfuld-størrelse).
Smagsmæssigt måtte der efter min mening godt have været noget mere fetaost i, eller i det mindste lidt mere salt - og et kig på andre opskrifter viser at nogen også putter feks. hvidløg, citronsaft eller -skal, persille og evt. revet muskatnød i også - og det kunne jeg godt finde på at prøve en anden gang.
Men alt i alt meget vellykket af et første forsøg, og super som en slags forret sammen med de andre ting vi havde på tallerkenen.
Billeder:
Det færdige fyld
Det første lag dej pensles med smeltet smør
Dejen klippes i strimler
De færdige trekanter pensles med smeltet smør
Kalamata oliven og en længe ventet udstener
Parmesan-pita chips
De (pæneste) færdige spanakopita
Min tallerken - tzatzikien har fået et myntedrys
Og sådan ser de ud indvendigt
Hvidvinen vi fik fra Horiatiki Gonia, vores stamrestaurant i Agia Marina - den var ikke helt så slem som frygtet
Etiketter:
snacks,
verdensmad - græsk
4 kommentarer:
Abonner på:
Opslag (Atom)