fredag den 16. marts 2012

Opskrift: Ærtepesto - serveret med Spätzle og ristet serranoskinke


Det er ved at være længe siden jeg har fået noget med pasta, og da aftensmaden skulle laves lidt hurtigt i går, var det nærliggende med en nem pastaret.
I fredags var det meningen vi skulle have haft den makrel der blev til røget makrelsalat, sammen med en salat og pasta eller nudler vendt i pesto, så idéen var egentlig allerede i hovedet der. Pastaen og pestoen kom så i stedet på menuen i dag, suppleret med en pakke serranoskinke, som jeg fandt nederst i en skuffe i køleskabet. Den havde mindst holdbarhed til november 2011, men den så ikke ud til at fejle noget, og lugtede fint. Hvilket er heldigt nok, eftersom der er to pakker mere.
Pestoen blev ikke den traditionelle, men derimod med ærter i stedet for basilikum. Da vi var ude at spise i lørdags fik vi bl.a. en ærtepuré til hovedretten, og så opstod tanken om ærter i pesto.
Det viste sig oven i købet at jeg havde gemt en opskrift på lige nøjagtig dét, fra Smitten Kitchen, så den tog jeg udgangspunkt i, men ændrede dog lidt hist og her.
I stedet for almindelig pasta fik jeg taget hul på en pose med Spätzle, som har stået i skabet et godt stykke tid. Spätzle er den tyske udgave af pasta, og laves typisk af æg, mel, salt og nogle gange vand. Den findes i mange former, ligesom pasta, som man kan se på linket ovenfor, men den her var heldigvis nogenlunde spaghettiformet, som var det jeg havde lyst til.

De frosne ærter blev hurtigt kogt og derefter kølet af i koldt vand, Spätzle blev kogt, serranoskinke blev stegt, pesto blev blendet, og så var der mad på ca. en halv time.

Ærtepesto:
ca. 2 personer

4 dl/ca. 200 g frosne fine ærter
50 g pecorino ost (eller parmesan)
30 g ristede mandler (jeg havde nogen liggende der allerede var ristede, som jeg skulle have brugt til at putte chokolade og lakrids på, men jeg nåede aldrig at komme videre end ristningen. Det gjorde så ikke så meget, for de var perfekte til dette formål. Har man ikke lige tilfældigvis sådan nogle færdige nogen liggende, og gider man ikke gå ind i ovenstående link og kigge, så kan jeg godt afsløre her, at man rister dem i ca. 8 minutter i en forvarmet 180 grader varm ovn, og køler dem af bagefter. Vil man gøre noget helt vildt, kan man nok også godt bruge dem uden at riste dem)
3 spsk olivenolie
1 spsk citronsaft
1/4 tsk fint salt
friskkværnet peber
1 lille fed hvidløg

ca. 300 g Spätzle eller anden pasta efter ønske - gem lidt af kogevandet
1 pakke serranoskinke

Kog ærterne i 2 minutter, hæld dem i en sigte og derefter med det samme videre over i en skål med koldt vand, så de ikke fortsætter med at koge. Skift evt. vandet en gang eller to, til ærterne er helt kolde.
Blend osten fint og tag lidt fra til pynt - blend mandlerne med til ønsket konsistens (de må godt give lidt at bide i) og tilsæt derefter de kolde ærter (tag evt. en lille håndfuld fra, hvis du gerne vil have hele ærter i retten), olie, citronsaft, salt og peber og blend til jævn konsistens.

Hvidløgsfedet hakkes fint med en kniv og tilsættes, hvorefter der ikke blendes mere (hvidløg kan afgive en ret skarp og bitter smag, hvis de blendes for voldsomt, hvilket jeg bla. har oplevet i en salsa, så jeg er begyndt kun at hakke hvidløg med kniv og tilsætte når blendningen er overstået).
Smag til med salt, peber, og evt. mere citronsaft.
Sæt pestoen på køl, kog Spätzle/pasta i letsaltet vand (husk at gemme lidt af kogevandet), og skær imens skinken i mindre stykker og rist dem på en pande (de behøver ikke blive helt supersprøde).
Bland den kogte Spätzle/pasta med pestoen og de hele ærter, juster med lidt af kogevandet og varm evt. det hele igennem i Spätzle/pasta-gryden. Anret med skinken, og pynt med den ekstra ost - og en lille grøn dusk, hvis man lyster.

Konklusion:

Så enkelt, og dog så lækkert. Og farven er ganske fantastisk og meget forårsagtig.
Ærter kan godt have en tendens til at være lidt for anonyme, bløde og flade i smagen, så det klæder dem rigtig godt med noget syre (citron), salt (ost), struktur (mandler) og skarpt (hvidløg) - de magiske 4 ærte-S'er.
Serranoskinken var lige i øjet til og bidrog med både det salte og sprøde (næææ, det femte S for sprødt!!)
Næste gang vil jeg måske nok lave det med almindelig (fuldkorns) spaghetti, da jeg synes Spätzlen blev lidt for hurtig "tør" i konsistens (den er noget mere porøs i overfladen end almindelig pasta, så jeg tror den suger hurtigere til sig). Men helt klart en ret der godt kan tåle at blive lavet igen - og igen.
Heldigvis var der fornylig tilbud på økologiske ærter i Superbest, så lageret er fyldt op.