søndag den 15. januar 2012

Opskrift: Simpel vaniljeis'Sikk' en fest vi har haft nu i nat - åhhhh ja åhhhh ja åhhh...' 

Eller - fredag aften var det - men det rimer jo ikke helt.

Lækkermåsen købte nogle flasker Amarone med hjem fra Tyskland i fredags, og han fik undervejs den idé, at vi skulle invitere nogle Amarone-glade venner (og deres naboer hvor vi var til den udendørs julefrokost) til at drikke noget af det sammen med os. Det endte ud i en veritabel fest.

Jeg havde planlagt at Lækkermåsen og jeg skulle have laks og æble og avocado salsa til aften (ja salsaen var så god, at den måtte laves igen - og desuden var han heller ikke hjemme første gang jeg lavede den, og på trods af indholdet af koriander, mente jeg der kunne være en chance for han kunne lide den), så menuen blev udvidet lidt så vi kunne invitere vin-gæsterne til at spise med.
Jeg kogte nogle fuldkornsnudler, som blev vendt i hjemmelavet pesto jeg havde fundet i fryseren, og vennerne tog en ordentlig omgang salat med, med rucola, parmesan, ovnbagte tomater, granatæblekerner og nogle MEGET krydrede kikærter, og kylling til dem der ikke spiste fisk (det var en almindelig vakuumpakket varmrøget laks vi fik, men den smagte virkelig godt).

Jeg havde truet med at der ikke blev nogen dessert, pga. det forholdsvis korte varsel - men kunne alligevel ikke lade være - der var stadig henkogte pærer i køleskabet, jeg kunne hurtigt bikse en gang chokoladesauce sammen, og endelig målet for dette indlæg - en meget simpel vaniljeis, så vi kunne få en slags Pære Belle Helene. Jeg havde ikke fundet nogen opskrift på is før jeg handlede ind, men købte piskefløde og letmælk, og satsede på jeg kunne finde noget ud fra det.
Det blev til denne opskrift på en meget simpel vaniljeis uden æg, og egentlig også uden kogning - men jeg smeltede dog sukkeret i lidt af fløden for nemmere at få det opløst, og så brugte jeg halvt fløde, halvt letmælk, i stedet for at bruge half-and-half cream.
(Jeg har ikke taget billeder af serveringen i fredags, men ventede til i dag, og lavede i stedet en portion med knuste saltstænger - da vi fik isen i fredags, havde vi samtidig diverse snacks, inkl. saltstænger, på bordet, og der kom jeg til at tænke på, at det garanteret kunne smage godt sammen med isen. Man spiser jo også nogle gange jordnødder eller andre salte ting til).

Som sagt endte aftenen ud i lidt af en fest - lad mig sige det sådan, at der blev danset. Det tror jeg aldrig er sket før, i de snart 8 år vi har boet her - men der blev også drukket 3 almindelige flasker plus en 3-liters vin.
Regn selv ud hvad det giver pr. person når vi var seks.
Heldigvis havde gæsterne chauffør på.

Simpel vaniljeis:
ca. 5-6 personer

6 spsk sukker
½ dl + 2 dl piskefløde
2½ dl letmælk
korn af 1 stang vanilje (hæld evt. lidt sukker på et skærebræt og tvær vaniljekornene ud i sukkeret med spidsen af en kniv, til blandingen er løs - så opløses vaniljen bedre i den flydende blanding)
en knivspids salt

Bland sukker og ½ dl fløde i en gryde, og varm op under omrøring til sukkeret er smeltet.
Hæld blandingen i en skål, tilsæt resten af fløden, mælk, vaniljekorn og salt, bland godt sammen og sæt på køl en times tid, eller over isbad (den kolde mælk og fløde er med til at køle blandingen ret hurtigt ned, så det er en ret hurtig is at lave, hvis man har ingredienserne, og en ismaskine).
Kør blandingen på ismaskine, og frys færdig i lukket beholder.
Den er ret hård når den er færdigfrosset, men 10 sekunder i mikroen gør den tilpas blød til servering.

Konklusion:

Isen er som sagt lidt hård når den er helt frosset, men den smelter dog ret hurtigt (nu skal jeg snart have fat i noget cremodan) - den smager egentlig overraskende godt og af overraskende meget, selvom det ikke er en fuldfed flødeversion, men den er stadig ret let i smagen, hvilket kun er en fordel.
Saltstængerne ovenpå var et hit - det skal prøves en anden gang også til is.