mandag den 4. juni 2012

Opskrift: Appelsinekstrakt og tørret appelsinskalDenne uge har stået i appelsinernes tegn.
Sidste år var vi på Kreta-turen på besøg på en vingård, hvor vi fik lov at plukke alle de appelsiner vi orkede at tage med hjem, og i år gentog vi successen. Et nyt besøg på vingården resulterede i en ny omgang appelsiner (og nogle citroner) som blev transporteret hjem i kufferten.
De var ikke helt så modne og søde som dem fra sidste år, men de fleste var saftige nok, så bruges skulle de selvfølgelig.

I løbet af ugen har jeg derfor lavet en ny omgang appelsinmarmelade med chili og appelsinlimonade, og i går fik jeg næsten gjort kål på de sidste, til to slags appelsinis, som der kommer opskrift på efterfølgende.

Vingården bruger ikke sprøjtemidler, hverken på vinen eller deres frugttræer, så frugterne er så godt som økologiske. Derfor var det også bare om at udnytte skallen på alle de frugter jeg har brugt i ugens løb.
Noget af skallen har jeg frosset i små bøtter, så det er nemt at tage lidt op hvis en kage kræver lidt frisk appelsinskal - resten har jeg tørret og pulveriseret. Det fylder ikke i fryseren (der er jo plads nok i de store glas i krydderiskuffen) og smagen bliver mere koncentreret.
Hver appelsinskal til sin ret.

For nogle måneder siden gik jeg desuden i gang med at lave appelsinkoncentrat. Da jeg lavede appelsinis med kondenseret mælk sidste sommer, skulle der have været appelsinkoncentrat i, så allerede der bestemte jeg mig for selv at lave noget, når jeg fik fat i noget vodka igen.

Henover de sidste par måneder har ekstrakten stået og trukket, og nu er den blevet siet og anvendt til isen jeg har lavet i denne omgang (ifølge de vejledninger jeg har fundet, skulle det godt nok ikke være nødvendigt at lade den trække i mere end en uges tid, men jeg synes den var alt for bleg, så den fik lov at få en del længere tid). Derfor må det også være på sin plads at få frem i lyset hvordan det foregår.
Og selvom man næppe kan kalde hverken ekstrakt eller tørret skal for en opskrift - ja, så er det det indlægget starter med.
Det er nu engang standarden her på bloggen.

Appelsinekstrakt:
ca. 3 3/4 dl

skal af 3 store økologiske/usprøjtede appelsiner
1 1/4 dl kogende vand
2 1/2 dl vodka

Vask appelsinerne og skræl al den pæne skræl af - fjern de bitre hvide hinder med en lille skarp kniv.
Skær skallerne i mindre stykker og hæld dem i et rent sylteglas. Hæld kogende vand og vodka over, lad glasset køle lidt af, luk det til og stil det i et mørkt og køligt skab i 1-2 måneder. Ryst glasset en gang imellem når du lige kommer forbi.
Når du ikke synes du vil vente længere, sigtes ekstrakten, og den rene ekstrakt hældes i en ren flaske, og opbevares i et mørkt skab.

Tørret appelsinskal:

økologiske/usprøjtede appelsiner
køkkenrulle
tid

skal af 4 appelsiner giver ca. 4 tsk tørret pulver

Vask appelsinerne og skræl det pæneste af dem - fjern de hvide hinder der kommer med på skallen. Skær skallen i lidt mindre stykker.
Læg appelsinskallerne på et stykke køkkenrulle på en tallerken, evt. med et stykke køkkenrulle over.
Lad det stå 1-3 døgn, afhængig af hvor varmt der er i rummet - eller stil evt. tallerkenen i nærheden af en tændt brændeovn hvis det skal gå lidt hurtigere. Ovnen kan selvfølgelig også bruges, men det koster jo penge.
Når skallerne føles helt tørre og har rullet sig sammen, brækkes de evt. i mindre stykker og blendes helt fint i en minihakker, blender eller hvad man nu har til rådighed (jeg brugte Bamix Processoren).
Opbevares i et lukket krydderiglas og bruges til alt hvor der skal smag af appelsinskal til - vær dog lidt varsom især med appelsinskallen - smagen bliver ret bitter og koncentreret, så brug lidt ad gangen.


Konklusion:

Det eneste jeg har brugt både ekstrakt og appelsinskal til indtil nu, er appelsinisen jeg lavede i går, og selvom jeg ikke ved om det var pga. disse tilsætninger, så blev isen endnu bedre end den version jeg lavede sidste år.
Jeg tøver i hvert fald ikke med at bruge begge dele igen - næste gang måske i en kage.