søndag den 5. september 2010

Gæstemiddag del II - cheesecake/ostelagkage med blåbærkompotDer var ingen tvivl om at desserten til lørdagens familietræf skulle bestå af cheesecake/ostelagkage - spørgsmålet var bare hvilken version det skulle være, for guderne skal vide der er nok af muligheder når man søger på nettet.

Jeg har tidligere lavet NYBH's version med blåbærkompot (se evt. min udgave her), og den er fantastisk - men jeg ville gerne prøve en uden mascarpone denne gang.
For et uges tid siden faldt jeg så over MadGlad's version - den skal også bages af to omgange ligesom NYBHs, men det passer egentlig fint, da jeg synes den bliver lidt mere fast i faconen på den måde - husblas har jeg ikke lyst til at bruge for at opnå det.

I stedet for brombærgelé lavede jeg blåbærkompot ligesom sidst. Jeg lavede to kager så jeg fordoblede opskriften på flere af ingredienserne, og ændrede lidt hist og her, så min version til to kager kommer her.

Cheesecake/ostelagkage med blåbærkompot:
passer til 2 springforme på 26 cm i diameter

150 g smeltet smør
375 g knuste digestivekiks
125 g grofthakkede mandler med skal
100 g grofthakket hvid chokolade (jeg brugte igen hvid Rittersport med nødder)

5 æg
1 kg flødeost naturel (fy for den 1 kg lyder af meget!!)
250+125 g sukker
korn af 2+1 gode vaniljestænger
5 dl creme fraiche 38% (jeg brugte dog halv 38% og halv 18% og det fungerede fint - jeg vil næsten vove den påstand at man godt kunne forsøge med 100% 18%)

Blåbærkompot:

ca. 450 g blåbær fra frost
1 dl vand
2-3 spsk rørsukker
saft af ½ limefrugt
lidt maizenajævning

Bland smeltet smør med kiks, mandler og chokolade, og tryk blandingen fast i en springform, hvor bunden er beklædt med bagepapir. Bagepapiret skal stikke lidt udenfor formen, så er det nemmere at få flyttet kagen over på et fad efter bagningen.
Pisk æg, flødeost, 250 g sukker og korn af 2 vaniljestænger grundigt sammen, og hæld det over kiksebunden. Put formen i ovnen ved forvarmet 200 grader i 20 minutter, til æggeblandingen føles fast og begynder at slippe lidt i kanten. (Men pas endelig på at den ikke får for meget, så den bliver mørk i toppen, og man er nød til at skrælle noget af det øverste af - ikke at det skete for mig eller noget, jeg vil bare lige nævne det).
Tag kagen ud og lad den køle af i 15-20 minutter.
Imens blandes creme fraiche med 125 g sukker og korn af 1 vaniljestang, og det hældes over den let afkølede kage, der bages igen ved 200 grader i 10 minutter.
Nu skal kagen køles helt af og i køleskabet i minimum 7 timer. Efter den var kølet nogenlunde af på køkkenbordet, flyttede jeg den over på serveringsfadet (mest fordi jeg kun har 1 springform, og derfor var nød til at genbruge den til kage nr. 2), og dækkede den løst med staniol, og så i køleskab.

Blåbærkompot kan også sagtens laves dagen før - bær koges igennem med vand, sukker og limesaft og smages til, og jævnes med lidt maizena rørt ud i koldt vand. Nogle vil sikkert hellere bruge marmeladepulver, men jeg synes maizena fungerer lige så godt og er nemt at bruge.
Kompotten køles helt af og stilles evt. i køleskab til næste dag.
Den hældes på kagen og spredes ud som man ønsker lige inden servering. Kunne evt. pyntes med lidt formelis der sigtes over, men det fik jeg ikke lige tid til.

Konklusion:

I MadGlads version er der ikke mandler og chokolade i bunden, men det har jeg taget med fra NYBHs version, og det fungerer rigtig godt - det giver lidt ekstra sprødhed og knas til det meget cremede fyld, som måske ellers godt kan blive en anelse for meget.
Alt i alt er kagen supergod, og egentlig heller ikke så svær at lave, så den kan sagtens blive lavet igen.
Der var i øvrigt mere end rigeligt i 1 kage, så vi har en hel i overskud i køleskabet nu - er der nogen der vil have et stykke?

Billeder:

Ritter chokolade med nødder og kiks blendet med mandler


Det smeltede smør hældes i kikseblandingen


Formen smøres med smør - i tilfælde af at man ikke synes der er nok i kikseblandingen


Vaniljekorn gafles ud med lidt sukker, så det ikke klumper i dejen - et tip jeg har set i Det Søde Sommerliv, og som jeg aldrig selv ville have tænkt på


Færdigbagt


Da kagen skulle flyttes over på et fad, var jeg glad for mine to store Weber dimser - 
i fællesskab gjorde de det muligt at flytte den uden at bunden gik i stykker overhovedet


Færdig kage på fad, klar til at komme på køl


Og klar til servering med blåbærkompot