søndag den 6. marts 2011

Opskrift: Lammebov i stærk karrysauce med krydrede ris


For snart længe siden fik vi ½ lam hjemme fra bonussønnens mor og bonusfar, og der lå stadig en bov og en kølle i fryseren, som nok snart var ved at have set deres bedre dage - så jeg havde bestemt mig for at boven skulle skæres ud i tern og så langtidssimres i en gryderet i går.

Jeg brugte denne opskrift som udgangspunkt, og tilsatte så lidt ekstra for at give lidt mere smag til saucen.
Risene blev efter samme opskrift, dog uden safran som jeg ikke ejer, og så glemte jeg desværre at putte nødder i - men det gør jeg så når vi skal have resterne (om det bliver i dag vides ikke med sikkerhed, efter at vi har været til 80-års fødselsdag hos naboen, og har smovset i 3 retter mad og småkager hele eftermiddagen - lad mig bare sige det sådan at det ikke er sult der trænger sig på lige nu).

Lammebov i stærk karrysauce med krydrede ris:
ca. 4 personer

Lam:

ghee eller rapsolie
ca. 400 g lam i tern af bov
1 stort løg i tynde både
8 (otte!) fed grofthakket hvidløg
2 cm finthakket ingefær
2 gulerødder i små tern
3/4 fennikel i små tern
2 spsk karry (ikke den stærkeste slags)
et drys chiliflager
et par store håndfulde frisk spinat, grofthakket (vigtigst hvis det er ældre spinatblade, og ikke babyudgaven, da stænglerne bliver seje jo større bladene er)
1 ds light kokosmælk
1 brik Fond du Chef oksefond
salt

Lammekødet brunes i ghee eller olie i en tykbundet gryde (jeg brugte støbejern). Løg, hvidløg, ingefær, gulerødder, fennikel og karrypulver tilsættes, og brunes med et par minutter.
Chili tilsættes lidt forsigtigt, afhængig af hvor stærk en type karry man anvender - vent evt. og smag til med chili til sidst.
Læg låg på gryden og lade den simre i ca. 30 minutter - tag låget af, tilsæt spinat, kokosmælk og fond, og lad saucen koge ind til lidt tykkere konsistens - ca. yderligere 30 minutter.

Sæt imens risen over.

rapsolie
1 lille hakket løg
2 fed finthakket hvidløg
1 gulerod i små tern
1/4 fennikel i små tern
4 dl basmatiris, skyllet et par gange i lunkent vand
salt
½ tsk gurkemeje (pga. farven, når jeg nu ikke havde safran)
1 tsk brune sennepskorn
2 tsk stødte nelliker (jeg knuste nogle hele nelliker med en kniv)
indholdet af 4 grønne kardemommekapsler
grofthakkede cashewnødder

Varm olien op i en gryde, og svits løg, hvidløg, gulerod og fennikel 1-2 minutter.
Tilsæt ris og krydderier og bland godt. Dæk med koldt vand, og kog risen efter posens anvisning. Hold øje med den undervejs, og tilsæt evt. mere vand om nødvendigt. Husk at putte salt i kogevandet - det glemte jeg, og det kunne man altså godt smage.

Server risen med lam i sauce, og pynt med finthakket fennikeltop.

Konklusion:

Undervejs var jeg lidt bekymret for om saucen ville komme til at smage af noget - men tilsætningen af fond og kokosmælk, plus lidt salt og den lange kogetid hjalp en del på det, og så blev den faktisk rigtig god.
Jeg kunne rigtig godt tænke mig at forsøge med ristning af hele krydderier og derefter at male dem til en karryblanding, og så bruge det i stedet for færdigt karrypulver - men tiden var løbet lidt fra mig, og jeg havde derfor ikke nået at finde ud af, nøjagtigt hvilke krydderier man skal bruge - så det må blive en anden gang.
Risene kommer til at smage en del af nelliker, og jeg var også her lidt bekymret for smagen - dog med modsat fortegn, da jeg troede det ville blive for meget, og for juleagtigt. Men det blev faktisk ganske godt - og sammen med saucen blev det absolut spisværdigt.
Lammekødet var meget mørt, så selvom jeg har været en lille smule bange for at bruge bov-kød, så er den frygt vist forsvundet nu - det skal jo bare have lov at simre derudaf.
Den bedre halvdel udbrød også at det smagte helt vildt godt, så jeg tror den var godtaget.

Billeder:

Lammet brunes


De færdige ris


Det færdige lam i sauce


Og den færdige tallerken

Opskrift: Quesadillas med champignons i sherry, spinat og kylling


Jeg fandt fornylig en opskrift på quesadillas med svampe og spinat hos www.thepioneerwoman.com, og den gav mig helt vildt lyst til at lave quesadillas igen - det er gjort flere gange før, bl.a. her, med godt resultat.
Jeg kan bedst lide at lave dem på gasgrillen, men vi har ikke fået den startet op endnu i år pga. kulden, så det blev i stedet på en pande - det giver lidt bøvl når den skal vendes, men med et skærebræt over panden, og en stærk mand til at holde begge dele, og en hurtig sviptur - så var det klaret.

Der var lidt øko tomater der lå og så kedelige ud, så de blev til en simpel salsa der også kom i, og for ikke at skuffe de mest kødædende medlemmer af husstanden, stegte jeg noget kylling i fajitakrydderi og puttede det i også - så var der faktisk også godt fyldt op.

Quesadillas med champignons i sherry, spinat og kylling:
ca. 4 personer

4 store tortillas/mexicanske pandekager

smør
400 g champignons i skiver
salt og peber
3/4 dl sherry

Lidt smør smeltes på en pande eller i en bred gryde (jeg brugte den brede støbejernsgryde), og champignons, salt og peber, og sherry koger ind til al vædden er fordampet og svampene begynder at tage farve. Svampene tages op af gryden.

rapsolie
2 grofthakkede tomater
2 små finthakkede løg
1 spsk sherry
salt og peber
1 tsk Santa Maria chili & lime krydderiblanding

Tomater, løg, sherry og chili svitses i olie til løgene er bløde og det meste af vædden er kogt væk. Smages til med salt og peber, og tages op af gryden.

rapsolie
ca. ½ stor pose skyllet spinat/babyspinat
salt og peber
1 spsk sherry

Spinat varmes i gryden med olie, salt og peber og sherry - kun lige et par minutter til den begynder at falde sammen. Tages op af gryden.

2 store stk. kyllingebryst i små tern
2-3 spsk fajitakrydderi
1 spsk limesaft
rapsolie til stegning

Kyllingeternene blandes godt med limesaft og fajitakrydderi, og trækker i køleskab i ca. ½ time.
Kyllingen brunes i gryden og steges til ternene lige netop er gennemstegte.

Smelt lidt smør på en stor pande, læg en pandekage på, og byg op med revet cheddarost, spinat, champignons, kylling, salsa, ost og pandekage. Læg låg på panden hvis muligt, og lad den varme igennem ved middel varme til osten er smeltet, og det hele er gennemvarmt. Flyt den evt. til en bageplade i ovnen hvis den skal holdes varm mens den næste laves.
Den skæres ud i trekanter og serveres med salsa, eller som her med en bønnemos jeg havde stående fra et restudsalg i Superbest.

Konklusion:

Sherryen gav en rigtig god smag til svampene (den trådte dog ikke rigtig igennem til salsaen og spinaten), og jeg drømmer lidt om at lave en gang flødestuvede svampe med sherry i, men det bliver en anden historie.
Spinaten skulle nok have været hakket lidt inden den blev varmet - eftersom jeg havde set forkert på posen, var det store spinatblade jeg havde fået fat i, og ikke babyspinaet, så stænglerne var lidt seje i det.
Men smagen fejlede ikke noget, og jeg synes det hele hang godt sammen - og så mættede det rigtig godt. Vi var os alle 3 den dag, og vi spiste kun 1½ ud af de to jeg lavede.

Billeder:

Riv selv en cheddarost - og brug for guds skyld ikke det der hæslige færdigrevne Topping-værk nogen sælger som ost - det har intet med ost at gøre!!


Brune champignons hvor al sherryen er suget ind i 


Den improviserede salsa


Den slatne spinat 


Der fyldes op på pandekagenVi forsøgte først at skære den over med et pizzahjul - det blev ikke så pænt med så meget fyld i, så en kniv blev anvendt i 2. forsøg


Bønnemosen er ikke så køn - men den smager godt


Jeg har tænkt mig at forsøge at lave noget lignende selv engang, ud fra ingredienslisten på glasset