mandag den 12. juli 2010

Opskrift: Grydestegt kylling med nye kartofler, sød/stærk sauce, mormorsalat og syltede chiliagurkerDet var meningen vi skulle have roteret en kylling på grillen i går, og så skulle der hele svineriet til - mormorsalat, syltede agurker og nye kartofler. Men for det første endte vi med at tilbringe det meste af eftermiddagen hos mine forældre (vi var nede og aflevere deres fælles fødselsdagsgave på forskud - en Weber Q300 grill, og den skulle selvfølgelig lige testes af med et par pølser), og for det andet er problemet med sådan en rundtosset kylling, at den ikke afgiver ret meget der kan bruges til en sauce - og det ville jeg altså prøve at lave fra bunden af.
Så i stedet kom den forholdsvis nye Le Creuset igen i brug, og så blev det til grydestegt kylling i stedet for, med inspiration fra NYBH.
Tilbehøret blev stadig nye kartofler, kogt efter Hanne K.'s tip (tak Hanne - jeg er dig evigt taknemlig!), mormorsalat med radiser (fra samme opskrift hos NYBH), de koldsyltede agurker med chili jeg lavede for et par uger siden, og som nu har trukket færdig, og så saucen - som efter mængden at dømme nok nærmere kan kaldes sovs. Men sovs skal der være nok af, hvis jeg skal bestemme. Og det skal jeg når det er mig der laver mad. Dvs. jeg bestemmer altid. Næsten.

Grydestegt kylling:

1 fersk kylling på 1200 g
salt og peber
5 timianstilke
1 stor rosmarinstilk
1 stor håndfuld bredbladet persille
1 spsk sukker
ca. 1 spsk smør og 2 spsk rapsolie

3 stilke bladselleri i mindre stykker
3 medium gulerødder, skrællede og i mindre stykker
2 store løg i store både
5 medium fed hvidløg, grofthakkede
4-5 hele timianstilke
6-7 dl vand

Grøntsager klargøres. Kyllingen skylles i koldt vand, og evt. fjerrester og indmad fjernes, hvorefter den tørres med køkkenrulle.
Salt, peber og sukker drysses i indvendigt, og kyllingen fyldes med timian, rosmarin og persille. Enden lukkes til med kødnåle, så fyldet bliver hvor det skal.
Smør og olie brunes i en stegegryde (jeg brugte den ovale Le Creuset), og når det er smeltet-skummet-brunet (som vi lærte af vores nu afdøde husgerningslærerinde i folkeskolen), brunes kyllingen godt på alle sider. Når den er brunet, tages den op, grøntsagerne hældes i og svitses kort, hvorefter kyllingen krydres godt med salt og peber, og lægges i gryden oven på grøntsagerne. Vand hældes ved, og nu bobler kyllingen ved medium varme i ca. 45 minutter-1 time, alt efter hvor stor den er. Vendes en gang når den er midtvejs.
Kødet måles med termometer ved lårene, og når den er ca. 82 grader, tages kyllingen op og holdes varm under staniol med et viskestykke.
Nu laves saucen:

Sauce:

al den siede vædde fra kyllingegryden
ca. 1 dl kogevand fra kartoflerne
1½ dl piskefløde
2 spsk Cheasy Fraiche 9%
2 spsk gelé (den er rød, og det er en nabo der har lavet den - men jeg kan ikke huske om det var ribs eller rønnebær)
2 spsk Chipotle pepper sauce
1 tsk Oscar hønsebouillon pulver
salt og friskkværnet peber
maizena

Suppen sies og hældes tilbage i gryden, og koges lidt ind. Tilsæt kartoffelvand, fløde, Cheasy Fraiche, gele, chilisauce og bouillonpulver, og lad suppen koge yderligere lidt ind.
Smag til med salt og peber, og evt. mere chilisauce og/eller gelé. Den må ikke være for sød, men skal være lidt stærk.
Jævnes med lidt maizena rørt ud i koldt vand.

Kartofler:

1½ kg kartofler
2 stilke løvstikke
25 g salt

Kartoflerne skrabes rene, store kartofler skæres i halve så størrelsen er nogenlunde ens, og de dækkes med vand i en gryde med løvstikke og salt, og koges i 8-9 minutter. Tages af varmen og trækker færdige i vandet i ca. 11-12 minutter.

Mormorsalat med radiser:

1 dl piskefløde
1 spsk + 2 tsk citronsaft
1 spsk + 1 tsk sukker
et par dråber hvid eddike
salt og peber
½ hovedsalat
5-6 store radiser i skiver

Fløden røres sammen med citronsaft og sukker, til sukkeret er opløst (jeg brugte et mini-piskeris). Smages til med en lille smule eddike, salt og peber.
Fløden blandes med salaten og radiser lige inden servering (fløden kan dog sagtens laves på forhånd).


Konklusion:


Kylling: Den blev en anelse tør i kødet - og jeg synes måske ikke helt man kunne smage krydderurterne indvendigt - men alt i alt rimelig vellykket.

Sauce: Måske ikke en traditionel kyllingesauce med gelé og chilisauce i, men det gav et godt pift til smagen - og jeg slap med at putte kun en tsk bouillonpulver i til en ret stor portion sauce. Det er store sager i min verden. Altså at få sådan en sauce til at smage af noget uden (ret meget) bouillon.

Kartofler: Så godt som perfekte denne gang - de var af noget uens størrelse, men da jeg godt kan lide de helt små nye, skulle de også med, og det lykkedes at få de store møre uden at de små blev smattede.

Mormorsalat: Jeg synes det var lidt svært at ramme den smag som jeg synes jeg kan huske hjemmefra. Det hjalp lidt med et par dråber eddike i stedet for kun citronsaft, men den er ikke helt hjemme endnu, så jeg kigger videre efter andre forslag til en evt. næste gang. Men et ok første forsøg.

Agurker: Jeg havde lige prøvesmagt et par stykker i torsdags, da de havde stået de 14 dage de skulle, så jeg
vidste nogenlunde hvad jeg kunne forvente. Der er stadig bid i, og smagen er god. Lidt stærke uden at det er for meget. Til gengæld er de varmsyltede jeg også lavede med chili, næsten blevet FOR stærke, nu hvor de har trukket et stykke tid, men det er nok fordi der var en anden slags chili i. Lækkermåsen har også lige spist de sidste i dag, så der skal laves en ny portion snart.

Alt i alt en dejlig aftensmad, på trods af den trykkende varme, som dog afløstes af bulder, lyn og brag, og ikke mindst forfriskende regnvejr, lige inden jeg blev færdig med at spise...


Billeder:

Kylling brunes


Grøntsager svitses inden kyllingen lægges i seng igen


Min tallerken