søndag den 9. februar 2014

Opskrift: Grønkålssalat med granatæbler og mango, og grov sennepsvinaigrette


Sidste lørdag havde vi inviteret gæster til at tage hul på noget amerikansk oksemørbrad, som vi købte et par stykker af gennem en slagterbekendt for noget tid siden. Det er nogle ordentlige basser på ca. 2,5 kg pr stk., så det krævede hjælp at spise en.
Tilbehør blev de uundværlige knuste kartofler med eddike og rosmarin, denne gang også tilsat lidt fuldkornssennep til eddiken, og det er bestemt ikke sidste gang de får den behandling.
Derudover gik jeg på jagt efter frisk grønkål til en frisk salat med mango og granatæble, og fandt heldigvis en stor pose i Rema.
Salaten blev serveret med en grov sennepsvinaigrette, og derudover fik vi et godt flute fra bageren, og det sidste af kryddersmørret fra festen sidste sommer.

Vi fik ingen forret, og det var kun godt, for gæsterne havde taget dessert med, og den var mere end nogle af os kunne klare.

Efter en hel januar uden alkohol (selvvalgt, fordi jeg synes jeg trængte til at holde lidt pause fra rødvinen, og Lækkermåsen var så uforsigtigt at gå med på den) var der således lagt op til en hyggelig aften med masser af god mad og ikke mindst vin.
Det blev det også.

Grønkålssalat med granatæbler og mango:
ca. 5-6 personer

4-5 håndfulde grønkål (den jeg købte var plukket, så jeg skyllede den bare, og fjernede de værste stykker af stok der stadig sad på stykkerne)
kerner af ½-1 granatæble (afhænger af størrelse som kan variere meget - men vi kan godt lide mange kerner, så vi brugte nok en hel stor)
tern af 1 mangofrugt
1 lille finthakket rødløg
et par håndfulde græskarkerner og solsikkekerner, ristet sprøde i olivenolie, flagesalt og chipotlepulver

Snit den rensede grønkål fint og læg den i et stort fad.
Læg granatæblekerner, mango og rødløg ovenpå, og slut af med de ristede og afkølede kerner.
Server med:

Grov sennepsvinaigrette:
ca. 1 ¾ dl

4 spsk jomfruolivenolie
evt. 2 spsk valnøddeolie (kan dog fint erstattes af mere olivenolie, da jeg synes den fine valnøddesmag bliver overdøvet af olivenolien)
2 spsk æblecidereddike
2 spsk mild grov/fuldkornssennep (jeg bruger en meget mild slags, købt i Metro)
1-3 spsk sirup (jeg brugte 1 spsk granatæblesirup og 2 spsk agavesirup, men honning, ahornsirup, sweet freedom sirup osv. kan også bruges)
¼ tsk fint havsalt
¼ tsk friskkværnet peber

Pisk alle ingredienser sammen i en skål, og opbevar dressingen i en lukket beholder (feks. i et lille henkogningsglas, som også er pæn at servere den i). Holdbarhed ca. en uge eller mere på køl.
OBS: Der er forholdsvis meget sirup i denne opskrift (jeg brugte som nævnt 3 spsk i alt), men da salaten i sig selv er ret syrlig, var det nødvendigt med lidt sødme for at det passede sammen.
Skal du bruge dressingen til en meget fed eller sødlig salat, kan den godt tåle mindre sirup, så smag dig frem, alt efter hvad dressingen skal bruges til.

Konklusion:

Salaten er skøn og frisk, og passede rigtig godt til de fede kartofler (som kan drikke MEGET olivenolie) og det lækre oksekød. Og selvom både salat og vinaigrette er forholdsvis syrlig, så passede de også fint sammen - det er i hvert fald ikke sidste gang jeg laver både salaten og vinaigretten.