lørdag den 31. december 2011

Opskrift: Dessert nøddekurve / nøddeskåle


Vi har nået årets sidste dag, og desserten denne nytårsaften, hvor vi får gæster, kommer til at bestå af 3 eller 4 slags is (har ikke helt bestemt mig for om de alle kommer på bordet), serveret i en hjemmelavet nøddekurv, penslet med chokolade (for at den ikke så hurtigt bliver blød med is i).

Jeg fandt opskriften på nøddekurve på Grillguru.dk, og lavede 1½ gange portionen - vi bliver 7 i aften, og jeg ville gerne være sikker på der blev nok kurve til at det ikke var jordens undergang, hvis et par stykker mislykkedes.
Det viste sig at være en god plan.

Nøddekurve:
ca. 12 stk.

75 g smør
112 g sukker
3/4 dl lys sirup
75 g mel
75 g finthakkede hasselnødder

Smelt smør i en gryde, og hæld sukker og sirup i. Tag gryden af varmen og bland mel og nødder i - dejen skal være tyk og nærmest havregrødsagtig.
Dejen sættes i klatter på en plade med bagepapir - der skal være god afstand imellem, da de flyder ret meget ud. Jeg havde kun 4 kager på af gangen.
Bag dem i 9 minutter ved. ca. 175 grader varmluft (jeg skruede lidt ned undervejs) - hold godt øje med at de ikke bliver for mørke i kanterne.
Tag pladen ud og lad kagerne køle af et par minutter - løsn dem derefter fra bagepapiret med feks. en bred spartel eller paletkniv (hjælp lidt med en hånd i den anden side da de klistrer en del) og løft dem hurtigt over på et omvendt glas, en lille skål eller feks. en te- eller kaffekop. Klem kanten lidt sammen så faconen bliver som en lille kurv/skål.
Lad dem køle af før de løsnes forsigtigt fra koppen/skålen - de kan godt ske at ville "hænge" lidt, så man skal lige holde øje med at der ikke kommer for store revner i. De kan reddes inden de bliver helt kolde, hvis man lige klemmer lidt sammen der hvor revnerne er.
Når kurvene er kølet helt af, pensles de indvendigt med smeltet mørk chokolade, og opbevares i en kagedåse indtil servering.Konklusion:

Det drillede lidt med at finde den rigtige facon at forme kurvene over - jeg prøvede med både glas, små skåle og diverse andre ting, inden jeg fandt den rigtige størrelse og facon i nogle tekopper. Kopperne er firkantede i bunden, så det blev kurvene også, og det var egentlig fint.
Jeg var bange for at de ville blive for mørke og brændte, så de blev måske bagt lige i underkanten - i hvert fald var de en smule bløde i bunden efter de var kølet af - men chokoladen hjælper til med at holde faconen.
Jeg ved ikke om de bliver spist sammen med isen i aften - men smagen er udmærket (der var flere mislykkede eksemplarer jeg kunne testsmage), selvom den nok hurtigt kan blive for sød.
Alt i alt gik det nogenlunde smertefrit, og var ikke helt så svært som jeg havde frygtet - og det er væsentligt billigere end at skulle købe kurvene færdige.
Så det er bare med at prøve.

Sådan kom de første 4 til at se ud
Til sidst skal der lyde et Godt Nytår til dem der måtte læse med - jeg har ikke tænkt mig at komme med nogen opsummering af 2011, men vil nøjes med at se frem imod 2012, hvor der forhåbentlig kommer en masse nye ting på bloggen.
Pas på jer selv og hinanden i aften :-)