torsdag den 1. august 2013

Opskrift: Hjemmelavet solbærrom


Skal vi så ikke bare sige at nu kommer der en opskrift, og så snakker vi ikke mere om den lange "tørketid" her på bloggen.
Godt så.

Bonussønnens mor og bonusfar har en nedlagt gård, hvor de har en masse bærbuske og frugttræer, og da de i år ikke selv har fået udnyttet bærhøsten fra solbær, ribs og stikkelsbær, så måtte vi jo i bedste Stop Spild af Mad stil træde til. Indtil videre har vi været ude og hamstre 2 gange, og den ene gang haft 2 hold venner med. Alligevel kunne man stort set ikke se vi havde været der bagefter.

En del af bærene er blevet løstfrosset til senere brug i desserter og lignende, men nogle af solbærene var afmærket til hjemmelavet solbærrom, som jeg læste om flere steder sidste sommer.




Vi er blevet ret glade for rom i det lille hjem - altså ikke Bacardi, Captain Morgan og deslige (selvom sidstnævnte nu stadig er god i en cola - men kun hvis den er blandet 100% korrekt), men rigtig mørk, fyldig, sød og lækker rom, af den type det vil være en dødssynd at hælde i en cola, eller blande med noget som helst andet end mundvand.

Favoritten pt. hedder Captain Morgan Private Stock - men den er alligevel for dyr til at hælde solbær i, så jeg måtte finde nogle rester af andre mærker, som vi alligevel ikke får drukket.
Jeg endte med at bruge ca. 2/3 Havanna Club Anejo Reserva og 1/3 Flor de Cana Centenario Gold 18 års rom.
Der er delte meninger om man bør bruge hvid eller mørk rom, men flere anbefaler dog at bruge den mørke (så skal det bare ikke være Spiced, som feks. den almindelige Captain Morgan) - og det er jeg helt med på, for hvorfor bruge feks. en Bacardi, som jeg aldrig kunne finde på at drikke ren, til noget som ender med også at skulle drikkes rent. Så hellere bruge en mørk rom som jeg godt ville kunne drikke som den er.
Altså ikke sådan at forstå at en Havanna Club af ovennævnte type er noget særligt, men jeg kunne dog bedre drikke den ren, end en Bacardi.

Jeg valgte at putte solbærblade i, som jeg læste om et par steder - de har en skøn duft af solbær, så de må kunne bidrage med noget smag også.

Der er delte meninger om hvor længe rommen skal stå og om man blander sukker i fra starten, eller først når bærene har trukket - jeg valgte at blande hele molevitten fra starten, og så får den til gengæld lov at trække et godt stykke tid, inden jeg sier bærene fra.
Derfor kan jeg i sagens natur heller ikke komme med en konklusion på hvordan den kommer til at smage nu - men mon ikke der kommer en opdatering når engang jeg synes den er færdig.
Hvis jeg husker det.

Solbærrom:
ca. 1 liter

750 g solbær
ca. 20-25 solbærblade
300 g sukker
1 flaske mørk rom

Skyl solbær og blade grundigt, tør dem evt. let i et rent viskestykke eller på køkkenrulle, og hæld dem i et stort patentglas som kan lukkes helt tæt.
Tilsæt sukker og hæld rommen over. Luk glasset til, og ryst det forsigtigt/vend det på hovedet et par gange. Det gøres nu 1-2 gange om dagen det næste stykke tid - hvor længe du vil vente inden bærene sies fra er et tålmodighedsspørgsmål, men jeg vil forsøge med minimum 3 uger.
Derefter sies bær og blade fra, og rommen smages evt. til med mere sukker (jeg har brugt lidt mindre sukker end i de fleste andre opskrifter jeg har set, da jeg hellere ville have den mindre sød fra starten og så smage den til efterfølgende).
Nu hældes den på en skoldet flaske, lukkes til og gemmes bagerst i et skab, så man ikke fristes til at drikke af den for tidligt.

Planen er indtil videre at der skal tages hul på den omkring juletid.
Lad os nu se om det kommer til at holde stik.