mandag den 20. september 2010

Opskrift: Stærk blommesauceSyltesæsonen fortsætter - i går fik vi en stor spand rød/gule blommer fra en af naboerne, så jeg brugte et par timer i går aftes på at fjerne sten og skære ud og fjerne skind osv.
Jeg havde ladet 1½ kg uden skind og sten stå i køleskabet til i dag, hvor de så skulle omformes til noget i retning af chutney/marmelade/relish/salsa/sauce - det stod ikke helt klart da jeg gik i seng.
Derudover røg der 1 kg i både i fryseren til feks. en smuldredejs-kage, og 1 kg til en gang senere syltning. Og så havde jeg 1 kg med på arbejde, da jeg ikke lige orkede at skulle finde på noget til resten...

Efterhånden som dagen skred frem blev jeg enig med mig selv om at lave en gang blommesauce af portionen i køleskabet, af den lidt stærke slags. Den skal bl.a. bruges til engang når jeg får prøvet at lave hjemmelavede forårsruller, som der er indkøbt frossen dej til.


Jeg fandt 2 opskrifter jeg lavede et mix af - her og her, og ellers forsøgte jeg mig lidt frem.
Resultatet blev som følger:


Stærk blommesauce:


1½ kg blommer, renset vægt (sten og skind er fjernet)
2 grofthakkede rødløg (ca. 75 g)
4 fed grofthakkede hvidløg
20 g finthakket frisk ingefær
½ dl riseddike
2 spsk soyasauce
saft af 1 lime
skal af 1 appelsin + saft af det halve
2 tsk sennepspulver
2½ tsk chiliflager
2½ dl lys rørsukker

De rensede blommer, løg, hvidløg og ingefær koges igennem til det hele er faldet sammen og ligner mos. Der køres en tur med stavblenderen til blandingen er jævn, og så tilsættes de øvrige ingredienser (hold evt. lidt igen med chiliflager, alt efter ønsket chili-styrke). Hvis man ikke gider fjerne skindet på blommerne, kan man sagtens undlade dette, og så evt. køre mosen igennem en sigte hvis ikke stavblenderen tager det hele.
Saucen koges igennem i 20-30 minutter og smages til - den skal være både sød, syrlig og stærk på samme tid.
Hældes på skoldede, spiritusskyllede flasker/glas og gemmes i køleskab, hvis ikke de henkoges (det fik jeg ikke gjort i dag, men det kan være jeg gør det den kommende weekend med de to store portioner).

Konklusion:


Den blev PÆNT stærk, og jeg tror det var både ingefæren og chilien der gjorde det. Men den smager faktisk rigtig godt, og udover dyppelse til forårsruller, kunne den også godt bruges til en gang is, eller måske som smagsgiver i en wok-ret, eller anden asian-style mad. Nu skal der bare lige findes en anledning til forårsrullerne...

Billeder:

Mega-mange blommer...


...bliver kogt med noget andet...


...og bliver til sauce...


...og kommer på glas...