tirsdag den 19. juli 2011

Kulinarisk Kreta del III - maden på Kreta

Allerede sidste år fik vi en stamrestaurant i Agia Marina, Horiatiki Gonia, som drives af familien Kalitsaki.
I år endte vi med at spise hos dem 5 ud af 7 aftener, og vi fik prøvet lidt forskelligt.
Det er en rimelig autentisk græsk/kretensisk familierestaurant, med både lokale græske retter, og mere internationale ting på menuen. Uanset hvad, så er portionerne altid rigelige, og jeg tror ikke det er lykkedes mig at rydde tallerkenen totalt en eneste gang, hverken sidste år eller i år. Det hjælper så heller ikke på det, at man hver eneste aften får serveret en gratis dessert - baklava med is, chokoladesauce og frisk vandmelon.

I år fik jeg prøvet følgende på tavernaen:

Kolokythakia Tiganita (friturestegte squashskiver) med en super god spicy ostedip, som jeg fik ingredienslisten på: fetaost, en blød ost feks. ricotta eller en flødeost, hakket løg, chili og lidt eddike (jeg tror peppadew vil være gode i, da de i forvejen har den lidt eddikeagtige smag), så den skal jeg prøve at have efterlignet herhjemme. Jeg har dem mistænkt for at købe den færdiglavet, men jeg dømmer ikke, bare den smager godt.
De friturestegte squash er supergode - vi lavede dem selv til vores præ-ferie-aften, og det skal klart prøves igen, når jeg får efterlignet ostedippen på tilfredsstillende vis


Deres egen salat med bla. tomat, salat, tørrede brødstykker, fetaost, oliven, kylling og en dressing med olivenolie, honning og balsamicoeddike. Den var god - men måtte dog godt have smagt af lidt mere - evt. haft lidt mere dressing. Portionen var enorm...


... og jeg måtte levne det nedenfor - ikke en god aften for Stop-spild-af-mad-tanken, men jeg ville trods alt hellere levne end revne


Den ene aften vi fik en anden dessert end baklava, blev det til en slags pitabrød og små "tærter" med indbagt ost og dryppet med honning - der var ikke meget begejstring at spore rundt om bordet, så vi gik tilbage til den sædvanlige aftenen efter...


En aften vi havde det specielt varmt ved ankomsten, fik vi Mihalis til at lave en drink til os - det blev til noget med kirsebær (måske likør) og sprite i, og muligvis noget vodka - opskriften kunne vi ikke helt få ud af ham, men det er noget der skal prøves herhjemme, for den var ret god, og "refreshing"


Sidste år prøvede jeg slet ikke at få lam, så det havde jeg bestemt der skulle laves om på i år. Det blev til små lammekoteletter med hvidløg, en risblanding, grøntsager og citron. Der var ikke forfærdelig meget kød på koteletterne, men de smagte rigtig godt, så det tør jeg godt prøve igen.


Faktisk turde jeg prøve det igen allerede aftenen efter, hvor dagens "special" var lam fra ovnen i citronsauce, med pommes frites til (man kunne også vælge bagt eller kogt kartoffel). Pommes frites kan de desværre ikke finde ud af at lave på tavernaen - vi prøvede ellers på at forklare dem at vi gerne ville have dem stegt lidt længere så de blev mere sprøde - men det blev de faktisk kun mere rå af. Det er et generelt problem i Grækenland (i hvert fald de steder vi har været på Rhodos og Kreta), at de ikke laver sprøde pommes frites - det eneste sted de har været rigtig gode var i poolbaren på vores venners hotel i år, og det fandt vi først ud af den sidste dag. Typisk. 
Nå men denne lamme-ret var fantastisk i konsistens - kødet var smørmørt og faldt af benene bare man kiggede på det. Desværre var smagen af citronsauce ikke at finde, og de næsten rå pommes frites gjorde ikke sagen bedre - så det blev ikke topkarakter til denne ret.


Sidste aften bestemte jeg mig for græske kødboller med de evindelige slatne pommes frites (næste gang går jeg vist over til bagt kartoffel i stedet) og lidt salat. Kødbollerne havde en fin smag af mynte og krydderier og smagte rigtig godt.


Jeg havde ikke fået meget fetaost i løbet af ugen, så det blev også til et stykke stegt feta - det er en ordentlig fætter som mætter meget, så heller ikke den dag lykkedes det mig at spise op. Men den smagte udmærket, især med citronsaft på, omend det nok ikke er noget jeg vil forsøge mig med selv.


På tavernaen er de meget gavmilde, og i løbet af ugen fik vi en hel del øl, to gange drinks og en del raki som ikke kom på regningen (ligesom desserten som nævnt heller ikke bliver bonnet). Skulle vi have betalt for rakien havde vi nok ikke bestilt den - men det ville være uhøfligt ikke at drikke den når den nu kom på bordet, så det blev til en del glas, især til mændene i vores selskab.
De laver den selv (altså på tavernaen, ikke vores mænd) og putter honning i, og den bliver gemt i brugte vandflasker - så der er ikke noget fisefornemt over det - men det er jo en del af charmen.
Jeg smagte den også et par gange - det skulle være godt for fordøjelsen - men det er nu ikke noget jeg nyder som sådan...


Det ligner mest af alt at nogen har manglet et toilet og derfor har tisset i en flaske!


Vi fik også mad andre steder fra, bl.a til frokost.

Gyros på pitabrød, på Atlantida Mare. Det er ikke den bedste gyros jeg har fået - stykkerne var lidt for store og kødet smagte ikke af det helt vilde - men det var en rigelig portion og med udsigt lige ned til vandet hjælper det også lidt på det.


Club Sandwich med de sædvanlige kedelige pommes frites - sandwichen var udmærket, men dog ikke særlig varm


Gyros rullet i pitabrød med pommes frites, lidt salat og en klat græsk yoghurt - indtaget på en taverna ved Falasarna stranden - her var kødet med en del fedt, så den skulle lige rulles ud og inspiceres inden indtagelsen


Pasta i 4xost, også fra Atlantida Mare (jeg kan ikke huske alle 4 oste, men der var i hvert fald parmesan og feta) - den var god, og en velkommen afveksling fra gyros og sandwich


Og endelig noget af det vi ikke fik prøvet - fisk! Lækkermåsen og jeg kørte en tidlig morgen ind til Hania, før butikkerne rigtigt åbnede, men markedshallen var begyndt at røre på sig, og de havde en fin fiskeudstilling - det var der også flere katte der have opdaget.


Hallen er desuden fuld af små butikker der sælger krydderier, olie, oliven, cremer og alt muligt andet der har med oliven at gøre - vi fik købt en del olie og fik en god snak med ekspedienten, bl.a. om syreindhold i olie, som jeg aldrig rigtig har fundet ud af fidusen med (0.3% er kun til salat eller koldt brug, da den branker ved opvarmning - 0.4-0.6 kan bruges både til salat og stegning, og højere procenter er primært til opvarmning). Vi handlede samme sted sidste år, og kommer sikkert igen næste gang.


Alt i alt er jeg udmærket tilfreds med det jeg fik prøvet - det var både turistmad og det mere traditionelle græske, og det er fint at blande det lidt, så man ikke når at blive træt af det ene fremfor det andet.

Næste gang må jeg nok hellere få prøvet de friske fisk - omend de flere steder brugte frossen fisk, så man skal se sig lidt for hvis man vil være sikker på den ikke har været frosset.