onsdag den 6. januar 2010

Opskrift: Simpel pasta med chili, hvidløg, tomat, persille, citron og oliven


Flere billeder længere nede

Der står stadig arbejde på menuen mange af mine aftener, så for tiden skal maden være nem - det blev den i dag med en meget simpel spaghetti, som er et sammenkog af flere "opskrifter" jeg fandt på nettet.

Simpel pasta:

pasta efter ønske (jeg brugte det meste af 1 kg, mest fordi jeg altid er en klovn til at beregne hvor meget vi spiser, og fordi der skulle være nok til frokosten i morgen også. Og det tror jeg da nok lige der er... Næste gang vil jeg nok bruge lidt mindre pasta, eller lave lidt mere "sauce")
½ + 1/4 dl god olivenolie
3 hele små røde chilier, udkernede og finthakkede (jeg brugte dem jeg har syltet)
4 fed hvidløg, finthakket
4 store modne blommetomater, grofthakkede
hakket persille (jeg brugte en blanding af frysetørret persille, blødgjort i lidt koldt vand, og "frisk" kruspersille fra fryseren)
1 spsk citronsaft
evt. oliven (jeg brugte sorte oliven a la grecque, som er en slags tørrede oliven med sten, med masser af smag - de kan på ingen måde sammenlignes med de mærkelige sorte oliven man normalt kan købe uden sten)
salt og friskkværnet peber

Varm ½ dl olie forsigtigt op i en gryde og svits hvidløg og chili ved svag varme i 2-3 minutter - hvidløgene må endelig ikke blive brune, da de så bliver bitre.
Tomater tilsættes og simrer med i ca. 5 minutter ved middel varme - tomaterne skal koge lidt ind. Tilsæt persillen og lad den varme lidt op, uden at den mister for meget farve. Tag gryden af varmen.
Kog nu pastaen al dente efter anvisningerne på pakken og lad den afdryppe i en si. Den varme pasta vendes i gryden med hvidløg, chili og tomater, og resten af olien tilsættes sammen med citronsaft. Smag til med salt og peber.
Server med det samme og pynt evt. med friske krydderurter, og en håndfuld gode oliven

Konklusion:

Der er rigtig meget smag i "saucen" pga. hvidløget, og den mængde af chili jeg brugte passede godt til - der var lige det rette bid i.
De græske oliven (går jeg da ud fra de er, baseret på navnet) gav et rigtig godt tilskud til smagen - jeg er færdig med at købe de kunstige, smagsløse sorte oliven uden sten!
(Jeg har ikke fået Lækkermåsens mening, for han faldt i søvn på sofaen 5 minutter inden der blev sagt værsgo - men kender jeg ham ret, vil han nok pøse ketchup på sin portion!)

Billeder:

Frysetørret persille kan faktisk godt bruges som erstatning for frisk


Men lidt frisk fra fryseren gør heller ikke noget


Chilikerner fjernes - jeg holder chilien fast med en gaffel i den ene ende, og bruger en urtekniv til at skrabe kernerne ud med, og derefter en kokkekniv til at hakke chilien - så behøver man overhovedet ikke røre ved dem og få "stærke" fingre :-)


Der skal masser af hvidløg i


Og det skal hakkes


Tomater bliver skalperet


... og derefter hakket næsten til mos


Chili og hvidløg svitses - en skam der ikke er duft på det her billede!


Tomater er kogt lidt ind, og persille er tilsat


Gode oliven!


Og min tallerken





Bøger:

Jeg er godt i gang med den 3. af Karin Slaughters bøger om børnelægen/retsmedicineren Sara Linton - A Faint Cold Fear (jeg har tidliger nævnt lidt om hende her). Den første, Blindsighted, var jeg lidt længe om at komme ordentligt i gang med, men i juleferien tog den fart, og jeg blev færdig med både den og nr. 2, Kisscut lige før nytår.
Jeg synes de er rigtig gode indtil nu, og det er rart at man bare kan tage den næste bog i rækken når man er færdig med én, i stedet for at skulle vente flere år på at den næste udkommer - det er fordelen ved først at "opdage" forfattere nogle år efter de udkommer første gang :-)
Så en anbefaling herfra, hvis man godt kan lide krimi, og lidt gru, for det er temmelig sadistiske mordere vi har at gøre med...