tirsdag den 18. januar 2011

Mad og oplevelser for livsnydere på Kongenshus Kro og Hotel

Som nævnt lidt om tidligere, havde Hanne K. lokket mig med til et madlavningskursus på Kongenshus Kro og Hotel - det fordeler sig over 3 mandage, hvor vi hver gang skal tilberede, og hvad der er mere vigtigt, fortære, en 3-retters middag, lavet med årstidens råvarer.

Første gang var sidste mandag, og da Hanne allerede har lavet en glimrende gennemgang, springer jeg den over (jeg glemte desuden også at få kameraet med).

I går huskede jeg kameraet, så selvom Hanne igen har lavet et indlæg, kommer her min version af oplevelsen også.

Første gang kom vi begge på dessertholdet, og i går var vi tæt på at ende på forret-holdet - men en hurtig bemærkning fik os på hovedretten i stedet, og det var jeg godt tilfreds med, da jeg gerne ville prøve kræfter med det den indeholdt.

Menuen så ud som følger:

Forret:






Ovnbagt torsk med citron, timian, hakket løg, smør, salt og peber.
Dertil en kreativ salat, hvor forretholdet blev opfordret til at være - ja, kreative. Resultatet blev en frisesalat med bagte rødbedetern, pærer, peberrodsdressing, og "mormordressing" - og så blev der bagt nogle små grove kuvertbrød.
Skøn fisk, som virkelig smager af noget - som Hanne også skriver, så går vores kok og underviser Pernille meget op i at maden ikke skal tilberedes mere end lige nok - og det kan mærkes på fisken vi har fået begge gange. Jeg er alt for dårlig til at få fisk på menuen, men disse to mandages fiskeoplevelser har givet mig lysten til det, om ikke andet.

Hovedret:




Vinterrisotto med persillerod, svampe, porre og timian, smørdampet grønkål, samt ovnstegte unghanelår.
Jeg var mest involveret i risottoen, som desværre gik hen og fik lidt for meget (jeg ved ikke for godt hvilken konsistens en risotto skal have, så det var vist min skyld) - men den smagte nu godt, og var meget mættende.
Unghanen skulle kun have ca. 15 minutter ved 185 grader i ovnen - noget både Hanne og jeg var ret overraskede over - men ifølge Pernille er salmonellahysteriet netop dét - hysteri. Selvfølgelig skal fjerkræ ikke være rå, men det skal absolut heller ikke steges tørt og kedeligt - og det blev det heller ikke. Kødet var perfekt.
En citronbåd presset over hele herligheden gav et dejligt syrligt modspil til det ret fede og bastante i risottoen.
Jeg skal helt klart snart prøve at lave risotto selv - måske bare med perlebyg eller -spelt, som Hanne også har forsøgt med.

Dessert:




Panna Cotta og braiseret appelsin (hel appelsin overhældt med brun farin-sukkerlage og nødder, peberkorn og vanilje - og her snakker vi den fedeste vaniljestang jeg nogensinde har set - polynesisk af slagsen, til over 100 kr. pr. stang)
Jeg har vist aldrig fået panna cotta før - den var godt gemt nede under appelsinen og sukkerlagen, men den smagte godt, omend en smule anonymt - lidt ligesom en fløderand.
Appelsinen var en lille smule bitter, men gav egentlig et fint modspil til den søde sukkerlage og flødeblandingen.

Alt i alt - en superlækker menu, hvor jeg fik spist op, i modsætning til første gang.

Næste, og sidste gang, forlyder det at vi måske skal have lam til hovedret, og en dessert med MEGET og MØRK chokolade. Hvem kan ikke glæde sig til det...
Inden Pernille afslørede det, spurgte hun dog om vi havde nogle ønsker til menuen, og jeg pippede op om at det måske kunne være spændende med skaldyr til forret, i stedet for fisk. Jeg kommer jo nok på forretholdet næste gang, så det bliver spændende om mit ønske bliver opfyldt...


Opskrift: Krydret ovnstegt flæsk med kartofler og "light" persillesovs

            

For snart længe siden købte jeg en pakke flæsk på tilbud, som blev smidt i fryseren til flæsk-trængende tider - og den dag var endelig kommet i dag.
Sidste gang jeg/vi lavede flæsk var det på gasgrillen, med et halvbrændt resultat - så i dag blev de lavet i ovnen, så jeg lidt bedre kunne holde øje med dem.
Jeg havde set på www.grillguru.dk at nogen giver flæsket en rub inden stegningen for at give mere smag, så jeg brugte denne Grill Mates Sweet & Smokey rub, som vi købte i USA.

Der skulle selvfølgelig kartofler og persillesovs til. Sidste gang brugte jeg Karolines mælkesauce, men i dag ville jeg forsøge fra bunden, men uden at den blev alt for fed, så jeg fandt en fedtfattig version hos Arla jeg tog udgangspunkt i.

Vi skulle egentlig have haft en råkostsalat til også, men tiden løb fra mig, så det blev ved de tre hovedingredienser.

Krydret ovnstegt flæsk:

ca. 3-5 store skiver flæsk pr. person
salt
rub

Flæsket tørres med køkkenrulle, drysses med lidt salt, og rubben gnides ind i flæsket på begge sider. Sættes i køleskab på en tallerken i en times tid, til rubben er "smeltet".
Flæsket lægges på en rist over en bradepande, og sættes øverst i en kold ovn, som tændes på 225 grader.
Flæsket vendes et par gange efterhånden som det begynder at blive sprødt - efter ca. 20 min. skrues varmen ned til ca. 185 grader til flæsket er færdigstegt - pas på det ikke bliver for mørkt, især hvis der er sukker i rubben!

Persillesovs, light version:
ca. 3-4 personer

½ liter minimælk
ca. 2 spsk maizena
½ spsk Oscar hønsebouillonpulver
½ tsk sukker
ca. 2 dl meget finthakket frisk persille (jeg brugte kruspersille denne gang)
salt og hvid peber

Maizena piskes ud i mælken, og det hele koges op - juster evt. med mere maizena hvis den er for tynd, eller evt. lidt kogevand fra kartoflerne hvis den er for tyk.
Bland bouillonpulver, sukker og persille i, og kog igennem i 5-10 minutter mens der piskes, til persillen er blevet blød og ikke føles så grov i konsistensen. Den brænder let på pga. den fedtfattige mælk og manglende fedtstof, så sørg for at være grundig med piskeriset.
Smag til med salt og peber.

Konklusion:

Flæsket blev ikke 100% sprødt, men jeg var nød til at tage det ud lidt tidligere end jeg regnede med, da det var begyndt at blive lige lovlig mørkt. Smagen var dog supergod - det kan godt anbefales at rubbe det med en god krydderiblanding, i stedet for kun at give det salt og peber. Og da først det havde kølet lidt af, blev sprødheden også lidt bedre.
Sovsen blev også god - som sagt har den dog nemt ved at brænde på, så man skal være over den med piskeriset - og så skal den koges ordentligt igennem med persillen, da persillen ellers føles meget grov. Jeg ved godt at nogen først putter persillen i til allersidst, og ikke koger den igennem derefter, men jeg synes ikke den mister smag ved kogningen - og så vil jeg også gerne kunne spise resterne dagen efter.