fredag den 11. juni 2010

Opskrift: Marinerede grillede kyllingespyd med sataysauce, sesamstegte sukkerærter og risSom så mange andre har opdaget i disse dage, så er der nye muligheder for at ændre på blog-designet, og det  skal jeg da ikke sidde overhørig. Så hermed lidt nyt til udseendet. Måske ikke lige det mest spændende der kan vælges, men "less is more", som man siger.

I aften har vi fået noget som jeg har haft lyst til at lave et stykke tid - marinerede grillede kyllingespyd med satay sauce.
Der findes en million opskrifter på saucen, men jeg tog lidt hist og tilføjede lidt fra her, og endte ud i min egen version. Marinaden til kyllingen er fundet her, men er dog ændret lidt - bla. udelod jeg jordnøddesmør, eftersom det også skulle i saucen, og Lækkermåsen slap også for hade-krydderurten koriander.
Tilbehøret blev almindelige ris (ville have brugt basmatiris, men opdagede for sent at jeg var løbet tør, og gemalen gad ikke køre ind efter ris til mig. Det gjorde jeg heller ikke selv, så det kan jeg jo egentlig ikke bebrejde ham).
Desuden havde jeg et eller andet liggende i baghovedet om noget med nogle sukkerærter (eller måske var det bønner) der bliver stegt sammen med sesamfrø og hvidløg, og det kunne passende udgøre det grønne indslag.
Jeg kunne dog ikke finde en decideret opskrift, så det blev efter prøven-sig-frem metoden.

Marinerede kyllingespyd:
3 personer

4 stk. kyllingebryst á ca. 150 gram, skåret i tern på ca. 2x2 cm (ideelt set, altså - jeg stod ikke med en lineal, så det kiksede nok lidt med målene hist og her)

Marinade:

0,6 dl soyasauce
0,6 dl hvidvinseddike (skulle have været risvinseddike, men det havde Rema altså ikke lige)
saft af ½ citron
1 spsk honning
½ spsk sesamolie
½ spsk friskrevet ingefær
1 finthakket skalotteløg
2 fed finthakkede hvidløg

Pisk eller blend marinadeingredienserne sammen. Jeg blendede dem grundigt så løg og hvidløg bedre kunne hænge ved.
Hæld marinaden over kyllingestykkerne i en skål eller en tæt pose, og mariner kyllingen i køleskab i 1-2 timer.

Efter marineringen sættes kyllingestykkerne på spyd - jeg brugte tre store metalspyd.
Spydene grilles ved medium varme til kyllingen er gennemstegt. (Ja det giver jo næsten sig selv, og jeg burde sikkert skrive noget klogt om hvor mange minutter de skal have - men sandheden er at jeg ved det ikke. Det eneste jeg ved er at de fik lidt for meget, så de blev en smule tørre - men et gæt er at de fik 4-5 minutter på alle 4 sider).

Satay sauce:

3 spsk. jordnøddeolie (jeg løb tør efter 2 spsk, så den sidste spsk blev til sesamolie - næste gang kan jeg sagtens nøjes med 1 spsk, da der lå meget olie og svømmede på toppen til sidst)
2 finthakkede skalotteløg
1 tsk rød karrypasta
1 lille fed finthakket hvidløg
150 gram jordnøddesmør (jeg brugte den grove, da det var den jeg havde, men jeg blendede så også blandingen med en smule af kokosmælken, så den blev mere cremet)
1 dåse kokosmælk á 400 ml
1 spsk soyasauce
2 spsk brun farin
1 spsk + 1 tsk citronsaft
1 tsk rødvinseddike

Løg og karrypasta sauteres i olien til løgene er bløde, men uden de bruner. Hvidløg steges forsigtigt med nogle minutter. Jordnøddesmør tilsættes og når den er smeltet, tilsættes de øvrige ingredienser. Saucen varmes forsigtigt igennem (hvis den får lov at bulder-koge, kan den finde på at skille - det gjorde min...) og smages til, evt. med lidt mere citronsaft, soya eller sukker, alt efter hvad man er til.

Sesamstegte sukkerærter:

2-3 store håndfulde sukkerærter (friske eller fra frost - hvis det er dem fra frost, kryber de en del under opvarmning)
1-2 tsk sesamolie
1 tsk sesamfrø
2 fed finthakkede hvidløg
groft/flagesalt

Sukkerærterne tøes op (men kun hvis de er fra frost) og steges på en tør pande til vandet er fordampet.
Olie tilsættes sammen med sesamfrø, og ærterne steges til de er gennemvarme - de må gerne begynde at blive en lille smule brune.
De sidste 2-3 minutter steges hvidløg med ved ikke for høj varme - de må endelige ikke branke.
Drysses med salt og serveres med det samme.

Konklusion:

Spydene fik god smag af marinaden, men de blev som skrevet en smule tørre. De skulle nok have haft nogle minutter mindre på grillen.
Saucen blev god - tilpas sød/stærk/sur. Som også skrevet skilte den dog til sidst, hvilket jeg tror skyldes for høj varme, men det gik heldigvis ikke ud over smagen.
Sukkerærterne havde været lidt for neutrale hvis ikke det var for salt og hvidløg - skulle måske prøve med en smule soya også næste gang. Jeg havde måske troet at sesam (både frø og olie) ville smage lidt mere igennem (har set så mange advarsler om brugen af sesamolie pga. den kraftige smag), men jeg synes nu ikke det kunne smages ret meget.

Billeder:

Kyllingen ligger i marinade


Saucen koger (lidt for meget)


Spydene klar til grillen (systemet har igen vendt billedet forkert)


Sukkerærter i sesam-orgie


Min tallerken