søndag den 27. september 2009

Opskrift: Grov kyllingetærte med brune champignons, bacon og kartoffellåg


NYBH havde denne ret på forsiden den anden dag - og oven på lørdagens grilltræf som varede hele dagen, var jeg rimelig træt og tom for idéer - så jeg snuppede lige idéen til aftensmaden i dag.

Jeg fulgte stort set opskriften, men puttede lidt mere bacon i og lidt flere krydderier - jeg lavede den sådan her:

Grov kyllingetærte med brune champignons, bacon og kartoffellåg:

Tærtebund:

1 dl havregryn
50 g rugmel
150 g hvedemel
1 dl minimælk
½ dl neutral olie - jeg brugte raps
lidt salt

Bland melet og salt i en skål. Tilsæt mælk og olie og rør til dejen er samlet (jeg brugte min røremaskine med dejkrogen, og brugte så bare lige hænderne til at samle det sidste med). Tryk den ud i en tærteform - det er nemmere end at rulle den ud, da den er temmelig sej i konsistensen. Prik den med en gaffel og bag ved 200 grader almindelig varme i 15 minutter. Det er ikke nødvendigt at holde kanten oppe med staniol som man tit gør med almindelig tærtedej. Tag den ud og lad den køle lidt af mens fyldet laves.

Fyld:

2 kyllingebrystfileter i små stykker
250 g markchampignon i skiver (jeg brugte dem der hedder brune champignons - ved ikke om det er 100% det samme)
2 mellemstore rødløg i smalle både
5 fed finthakket hvidløg
nåle af 2 stilke rosmarin, finthakket (NYBH brugte 3, men mine stilke var rimeligt lange på den nye plante jeg købte den anden dag, så jeg nøjedes med 2 og brugte den sidste til pynt)
1 pakke bacontern (jeg bruger det fra Føtex eller Bilka der hedder Budget - førhen Daily. I dag var jeg godt nok skeptisk, for den rå bacon lugtede ikke af noget som helst - og jeg synes da den plejer at dufte lidt røget selvom den er rå. Da jeg havde fået den stegt var smagen egentlig ok, så jeg ved ikke lige hvad der var galt - men synes generelt ikke den er helt så god som den gamle version, men den er ikke så fed, så medmindre man skal bruge absolut sprød bacon, bliver jeg nu ved med at forsøge med denne)
1 tsk. tørret salvie
1-2 tsk røget paprika
salt, friskkværnet peber
250 gram creme fraiche 18%
1 stor bagekartoffel i tynde skiver
lidt olivenolie

Steg bacon på en varm pande til ternene begynder at blive gyldne. Den type jeg bruger bliver ikke så sprød, og stykkerne er lidt større end normalt, så jeg plejer at stege det næsten færdigt, lade det dryppe af på køkkenrulle, hakke det i lidt mindre stykker og så stege det igen, til det er næsten sprødt. Det samme gjorde jeg i dag, men stegte det knap sprødt, så det ikke blev for tørt.
Tilsæt løg og hvidløg, og steg det med til det begyndet at blive blødt, men uden at det tager farve.
Krydr med en lille smule salt (det er ikke nødvendigt med ret meget, når der er salt fra bacon i) og friskkværnet peber.
Kom kyllingestykkerne i panden og lad dem stege til de er næsten gennemstegte. Tilsæt champignons og svits dem til al deres egen væde er kogt væk.
Tilsæt alle krydderierne og creme fraiche og kog det igennem nogle minutter. Smag til med salt og peber.
Hæld fyldet i den forbagte tærtebund. Læg kartoffelskiverne taglagt hen over, og dryp/pensl med olivenolie. Bag færdig ved 200 grader almindelig varme i ca. 40 minutter, til kartoflerne er gyldne og møre.

Jeg lavede en råkostsalat efter næsten samme opskrift som her, og brugte den som tilbehør, men enhver anden salat, eller dampede grøntsager kan sikkert også gå an.

Konklusion:

Rigtig god tærte, og første gang jeg er stødt på en tærtedej som næsten kan siges at være sund - der er jo fuldkornsmel i, og fedtstoffet er af den sunde slags. Den kan helt sikkert bruges til andre madtærter også.
Også Lækkermåsen godkendte den, hvad jeg egentlig ikke havde forventet, da han ikke bryder sig om fuldkornspasta og brune ris - men man har jo lov at være heldig en gang i mellem.
Hvis jeg laver den igen en anden gang, kunne jeg godt finde på at forsøge med 9% cheasy fraiche, eller evt. en blanding, så den også bliver lidt mere sund på det område - men på den anden side spiste vi sammenlagt kun 1/4 af tærten til aften, så mon ikke man overlever 18% versionen alligevel...


Billeder:

Tærtedejen trykket ud i formen


De skiveskårne brune champignons


Kyllinge/bacon/champignonblandingen


Jeg bliver snart skør af de billeder der vender forkert - men her kommer altså endnu et, af den færdige men ubagte tærte


Og et nærbillede af rosmarin


Den færdige tærte


Min tallerken


Og et closeup

Grilltræf: Coleslaw og barbecuesauce




I går lørdag var vi til endnu et grilltræf med grillklubmedlemmer, denne gang i Vadum. Henrik og Vibeke lagde hus og griller til, for ca. 12-13 mennesker, og det blev en rigtig hyggelig dag.
Vi startede ud med rundstykker lidt over 9 om morgenen, og derefter blev vi sat i gang med at lave coleslaw, og klargøre spareribs med rub. Der blev også lavet barbecuesauce både til benene og til frokosten, som bestod af tortillapandekager med pulled pork, noget af coleslaw'en og så barbecuesaucen.
Om eftermiddagen havde vi desuden ølsmagning med øl fra Nibe Bryghus, og os der var med, fik et ølglas med hjem, og Henrik havde desuden sponseret en kasse med 4 forskellige Nibe øl til os hver.
Aftensmaden bestod af benene, brisket, tyndstegsfilet og resten af coleslaw'en, samt lidt blandet salat.

Deciderede opskrifter har jeg ikke på ret meget, men jeg skriver alligevel lige lidt om hvad vi gjorde.

Wraps med pulled pork:

tortillapandekager
pulled pork
coleslaw
barbecuesauce

Pandekagerne varmes (selvfølgelig på grillen) og fyldes med den trukne gris, coleslaw og sauce efter smag.

Opskrifterne på den coleslaw vi lavede, og barbecuesaucen kommer her:

Coleslaw:

(opskriften, som stammer fra en af grillklubbens medlemmer, siger til 4 personer, men jeg tror den rækker længere - vi lavede dobbelt portion, og der var rigeligt til 10-12 mennesker, både til frokost og aften).

½ hvidkål
3 gulerødder

6 spsk. Miracle Whip Light 5%
2 spsk. Dijonsennep
2 spsk. rapsolie
4 spsk. æblecider eddike
2 tsk. salt
2 tsk. citronsaft
4 tsk. sukker
4 fed presset hvidløg

Gulerødder og hvidkål rives fint, dressingen røres sammen og blandes med kålen. Trækker i køleskab, gerne nogle timer.
Mængden af dressing er doblet op, da den overhovedet ikke rakte til at gøre kålen "våd" - men det er jo smag og behag hvordan man gerne vil have den.

Barbecuesauce:

(opskriften stammer fra en anden af grillklubbens medlemmer, som også deltog i går)

1 tsk løgpulver
160 g brun farin
60 ml hvidvinseddike
60 g honning
30 ml wochestershiresauce
300 g ketchup
60 ml soya
chilisauce efter smag

Alle ingredienser blandes godt, og koges sammen, minimum indtil farinen er opløst. Kan serveres både kold og varm.

Konklusion:

Grisen var rigtig god, og kombinationen med coleslaw og barbecuesauce i wraps gjorde den endnu bedre.
Coleslaw'en i sig selv var udmærket da der kom dobbelt dressing i, og den smagte egentlig af rimelig meget i betragtning af at den ikke var marineret først, lige som den jeg lavede sidste weekend.
Hvis jeg har tid nok vil jeg nok foretrække versionen fra sidst, men skal det gå lidt hurtigt og nemt, kan denne udgave godt være en værdig afløser.
Barbecuesaucen var rigtig god - og man kan jo justere den med chili alt efter hvor stærk man gerne vil have den. Den skal vi helt sikkert prøve at lave selv.

Aftensmaden var jo så spareribs (rubbede og marinerede), brisket (også marineret) og tyndstegsfilet (marineret i øl). Benene blev ikke 100% vellykkede, for WSM'en ville ikke ordentligt op i temperatur, og de kom derfor til at smage alt for meget af røg efter min smag, og efter Lækkermåsens smag var de ikke møre nok. Men man kan jo ikke vinde hver gang, det er charmen ved at grille.
Brisket (som er en udskæring af oksespidsbryst) har jeg ikke helt forstået meningen med - det er mørt nok osv., men jeg synes ikke det smager af ret meget, så efter min ydmyge mening er det ikke de mange timers grillen, og venten værd.
Tyndstegen nåede jeg ikke at smage, da jeg ikke kunne spise mere. Den så nu også lige rigeligt rød ud til min smag.

Men der var i hvert fald ingen der gik sultne hjem - og det var en rigtig hyggelig dag, især fordi vi ikke var så mange. Nu har vi prøvet både hvor vi var lidt over 20, og så de 10-12 stykker som i går (vi startede med 13 men et par stykker tog hjem inden aftensmaden) - og det er altså lidt mere intimt når vi kan sidde om ét spisebord. Det føltes mere som en middag med venner, end en komsammen for folk som fra starten kun har interessen for grillningen til fælles.

Så vi er helt sikkert med igen hvis der er andre der tør tage initiativet!

Billeder:

Hinderne bliver fjernet fra bensiderne


Grisen bliver trukket


Benene ligger med rub - og sukkeret smelter nærmest ind i kødet


Min wrap med pulled pork, coleslaw og barbecuesauce


Salat og brisket