mandag den 28. marts 2011

Opskrift: Molten chocolate cake / Chocolate lava cake / Chokolade lavakage


 

Lørdag fik vi confit de canard efter stort set samme opskrift som juleaftensanden, og det blev ikke mindre godt denne gang. (Og så fik vi årets første NYE kartofler - godt nok fra Israel, men ny er ny, og de var gode - råstegt på panden i andefedt, og med en blandet kålsalat til).
Eneste forskel i fremgangsmåde på ænderne var at jeg "kun" lavede 15 denne gang (9 til at spise lørdag og søndag, og resten blev pillet og lagt i fryseren til en salat, wokret eller hvad jeg nu finder på) - og så kom de i gryden på kogepladen fra starten i stedet for at sætte dem i ovnen, og det fungerede perfekt. De fik 3 timer i alt ved laveste simren og var så møre og lækre som de skulle være - og med nøje overvågning af grillfunktionen. lykkedes det også at få skindet sprødt.

Udover oksefonden og andelårene fik jeg også kreeret en dessert til senere på aftenen, som Lækkermåsen har snakket om jævnligt, med savl dryppende ud af mundvigene - en molten chocolate cake, eller chocolate lava cake - det er lidt forskelligt hvad den kaldes rundt omkring. Nu hvor vi har købt alt det chokolade skal der jo findes noget fornuftigt at bruge det til.
Jeg fandt en udgave hos Tasty Kitchen som så nem ud - der blev brugt flormelis i stedet for almindeligt sukker, og ingredienserne skulle kun blandes med et almindeligt piskeris, i stedet for at piske sukkeret helt ud til det er opløst, så den var hurtig at forberede.

Som tilbehør fik vi en god vaniljeis fra Ryå, pisket med optøede/skoldede hindbær. Nam nam.

Molten chocolate cake/chocolate lava cake:
4 personer

100 g god mørk chokolade, gerne min. 70%
100 g smør
2 tsk god kakaopulver (jeg brugte en fedtfattig øko fra Urtekram)
2,3 dl flormelis
2 hele æg
2 æggeblommer (jeg brugte et bæger past. blommer, så jeg ikke stod med to æggehvider, med ingenting at bruge dem til)
6 spsk hvedemel

vaniljeis
hindbær

flormelis til pynt

smør og sukker til ramekiner

Opvarm ovnen til 220 grader almindelig varme.
Smør 4 ramekiner eller små ovnfaste glasskåle GRUNDIGT  med smør, og drys sukker rundt i formen så de er dækkede - det gør det nemmere at få de færdige kager ud.
Smelt chokolade og smør i mikrovnen, eller over vandbad. Jeg brugte mikroovnen - blandingen fik først ca. 20 sekunder, og derefter 10 sekunder ad gangen, indtil smørret var helt smeltet, og chokoladen kunne røres ud og var flydende.
Bland flormelis og kakaopulver i og rør godt rundt. Tilsæt æggene og æggeblommer og pisk det sammen med et almindeligt piskeris. Sigt melet i og vend det rundt til det er blandet.
Fordel blandingen i de 4 ramekiner - evt. kan man hælde dejen i en sprøjtepose og klippe hul, og sprøjte den i formene, det kan gøres lidt pænere end med skeer.
Bag kagerne i ca. 13-15 minutter på en rist i midten af ovnen - test evt. med en strikkepind eller kødnål, om dejen er fast hele vejen rundt i siderne, men stadig halvflydende i midten. Når dette er tilfældet tages kagerne ud, siderne løsnes forsigtigt med en kniv, og kagerne vendes ud på en tallerken (eller spises direkte fra formene).
Man vender den nemmest ud ved at sætte formen på feks. en grydelap og sætte en tallerken over, og tage fat i det hele og vende bunden i vejret, og ryste formen lidt til kagen falder ud.
Sigt lidt flormelis over kagen, og server med is, flødeskum eller creme fraiche.

Konklusion:

Kagen smager rigtig godt og var tilpas flydende i midten (omend den første jeg fik vendt ud, ikke var helt bagt nok i siden, så den gik lidt i fisk) - men jeg måtte give fortabt efter 3/4 og kunne ikke spise mere.
Det er en super nem kage at forberede, og den kan stå klar i køleskabet i formene det meste af dagen, og skal så bare poppes i ovnen ca. 20 min. inden servering. Og hvis man sørger for at få smurt formene ordentligt, og bruger sukkeret til at "fore" med også, så kan det næsten ikke gå galt.
Og Lækkermåsen var glad. Måske derfor at den her er på vej hjem til mig.

Billeder:
Smurte ramekiner med sukker


Klar til køleskabet


Is og hindbær i meget dårligt lys


En færdig kage - som det ses hæver den lidt ud af formen, så de skal ikke fyldes helt op


Klar til servering


Og beviset - den er lava-agtig i midtenSecret Recipe Club

Se lige her hvad min dejlige mand har bestilt til mig i dag


som samlet fødselsdags- og julegave på forskud (og vist også lidt som forsinket julegave - han mener i hvert fald ikke selv han gav mig noget sidste år, og jeg skal ikke være den der modsiger ham).

Prøliåspør om jeg glæder mig til den kommer.

Meget.