tirsdag den 5. april 2011

Opskrift: Syltede rødbeder (og biksemad)


I disse dage laves der håndværksmæssigt arbejde på matriklen (altså af Lækkermåsen, som jo alligevel går hjemme), og når jeg kommer hjem fra en hård dags arbejde, bliver jeg jaget med på genbrugspladsen for at læsse træ og andre affaldssager af. Derfor er der ikke så meget tid til at stå i køkkenet som jeg gerne ville have - og derfor skal menuen være lidt nem.
I dag havde jeg bestemt mig for biksemad, da der var nogle kartofler der var ved at se mere eller mindre syge ud - at det så endte med at blive en biksemad helt fra bunden, så den faktisk tog i omegnen af to timer at få færdig, alt inklusive, er en anden sag. Men god, det blev den nu.
Og når jeg siger fra bunden, så mener jeg at jeg rå-stegte kartoflerne på panden og stegte bacon og et stykke god chilispegepølse i tern (der var dato-tilbud på nogle økologiske fra Hedeagergaard i Superbest fornylig, så vi hapsede de sidste tre på hylden og frøs dem ned i mindre stykker, netop til anledninger som denne).
Og så var der rødbederne - til biksemad hører efter min mening også syltede rødbeder - noget som køleskabet ikke lige byder på for tiden. Til gengæld bød det på nogle rå rødbeder som efterhånden også havde set bedre dage, så der var ikke langt fra tanke til handling - en søgning på Google efter Lynsyltede rødbeder, viste at det faktisk godt kan lade sig gøre.
Jeg endte derfor med at lynsylte to rødbeder i tern, mens resten blev skåret i bølgeskiver og hældt på glas sammen med lagen - de får så lov at stå lidt længere og trække smag.
Jeg har luret lidt hos Piskeriset, Klidmoster og Frilandshaven efter ingredienser til lagen, så min udgave kom til at se sådan ud:

Syltede rødbeder:
ca. 500 g

Jeg har i januar 2012 lavet en ny portion, og i den forbindelse
tyvstjålet Klidmosters ide i linket ovenfor, med at lave
 små mænd ud af rødbederne - de bliver gemt til  en
dag  bederne skal serveres for gæster
ca. ½ kg rødbeder

Lage af:

3½ dl lagereddike
150 g lyst rørsukker
1 stjerneanis
3 hele nelliker
4 sorte peberkorn
2 enebær
1 laurbærblad
ca. 1 spsk friske timianblade
4 små stærke røde chilifrugter (ingen syltning uden chili)

Rødbederne koges med lidt salt i ca. 30-60 min. til de er møre (mine var aflange og af medium størrelse, og jeg tror de fik ca. 50 minutter). De overhældes med iskoldt vand og køler lidt af i vandet. Enderne skæres af, og nu kan skindet gnides af uden større problemer (brug af handsker er en fordel, hvis ikke man vil komme på arbejde dagen efter, og ligne en der slået gemalen ihjel).
Rødbederne skæres i skiver eller tern og hældes i et skoldet og spiritusskyllet sylteglas.
Lagen koges op til sukkeret er opløst, og hældes over rødbederne. Glasset lukkes med det samme, og rødbederne trækker et køligt sted, gerne et par uger inden servering. (Til de lynsyltede hældte jeg rødbedetern i en skål, hældte et par spsk lage over og satte dem i køleskabet til de var afkølede).

Biksemad:

andefedt
kartofler skåret i kvarte
sprødstegte bacontern
sprødstegte spegepølsetern
rester af andelårskød
salt og tørret timian
spejlæg
ketchup
Worchestershiresauce
syltede rødbeder

Kartofler steges sprøde i andefedt sammen med krydderier, det stegte kød tilsættes og varmes igennem, og det hele serveres med spejlæg, ketchup, Worchestershiresauce og syltede rødbeder.

Konklusion:

Biksen blev god - faktisk den bedste jeg har fået/lavet i lang tid. Og det gode ved den er jo at den kan varieres jævnt meget, alt efter hvilke kødrester man har til rådighed. Men spejlæg, ketchup, Worchestershiresauce og rødbederne hører med uanset hvad, efter min mening.
Rødbederne på glas skal lige have lov at trække et par uger inden de testes - de lynsyltede smagte ikke overvældende syltede, men var fine alligevel, uden at overdøve resten af menuen.
Jeg glæder mig til at teste de "rigtige", oven på en leverpostejsmad. Og næste gang jeg skal sylte rødbeder, skal jeg klart efterligne Klidmosterens kagemænd og -koner. Hvis ellers jeg får købt en udstikkerdims.

Billeder:

Stegt bacon og stegt spegepølse - spegepølse er stærkt undervurderet i sprødstegt tilstand


Syltede beder - er spændt på hvor meget smag de kommer til at tage af chilierne. Og det minder mig om at vi ikke har flere syltede agurker. This is not good.


Andefedt, andelår, sprøde kartofler - what's not to like


Det er ikke nemt at se, men den hvide tingest øverst er altså et spejlæg der er stegt på begge sider - sådan kan jeg nu bedst lide det