søndag den 10. juni 2012

Opskrift: Æble/porresalat


Til Bonussønnens konfirmation i maj måned fik vi mad fra en slagter, og det har jeg slet ikke fået vist frem - men indtil da kan jeg fortælle om denne æble/porresalat, som jeg lavede i går og havde med til pulled pork hos nogle venner. Vi fik nemlig en meget lignende salat til konfirmationen, og den var vi, og de fleste gæster ret begejstrede for.
Flere troede det var kartoffelsalat - nogle troede det var frugtsalat - men det var altså bare en cremet dressing fyldt med æbler og porrer. Æblestykkerne var så også noget større end i min udgave, så derfor lignede det måske kartoffelstykker.
Under alle omstændigheder var den meget simpel, men yderst velsmagende.

Jeg tror opskriften er ret standard - den blev afprøvet af dem vi havde til at grille for os til konfirmationen, så jeg har fået den af dem, men den ligner til forveksling en man kan finde mange andre steder på nettet.
Eneste ændring jeg lavede var at bruge halvt 9% og halvt 18% creme fraiche i stedet for kun 18%, og så undlod jeg at putte sukker i, da jeg gerne ville have den var frisk uden at være sød. Endelig tilsatte jeg lidt chiliflager både for at give en smule rød farve i alt det hvide/grønne, og for at give en lille-bitte smule bid til salaten.

Æble/porresalat:
4-6 personer

400 g creme fraiche (jeg brugte halvt 9% og halvt 18%)
1½ dl god mayo (jeg bruger som sædvanlig Hellmanns)
1 spsk citronsaft
1 tsk røde chiliflager
salt og friskkværnet peber
2 porrer - renset grundigt og skåret igennem på langs 2 gange, og derefter skåret i tynde ringe (husk at bruge noget af den grønne top også)
3-4 sprøde æbler i små tern, med skræl (jeg brugte Granny Smith)

Dressingen røres sammen af creme fraiche og mayonnaise, og smages til med citronsaft, chili, salt og peber.
Porrer og æbler blandes i, og salaten trækker på køl til serveringen.

Konklusion:

Skøn, cremet og frisk salat, som går godt til mange typer kød. Den er ikke så sød som feks. en coleslaw, så hvis man gerne vil have et andet og lidt friskere alternativ når der feks skal grilles, så fungerer denne salat perfekt. Den har en lille smule skarphed fra porrerne, og en anelse bid på tungen fra chiliflagerne (som man selvfølgelig sagtens kan udelade).
Næste gang forsøger jeg mig nok med en lidt lettere udgave af dressingen.
Så bliver det spændende hvor mange kalorier creme fraichen/frisken indeholder.