torsdag den 19. november 2009

Opskrift: Indisk keema matar


Igen har det været en sløj uge mht. madlavningen - mandag fik vi rester af søndagens nudler, tirsdag skulle vi til møde på skolen så der blev det til en gang rugbrød. Onsdag var Lækkermåsen til landskamp i Århus, og Bonussønnen og jeg fik rugbrød igen, da vi også var sent hjemme. Så i dag skulle det endelig være med en ordentlig gang varm mad igen.
Det er jo ingen hemmelighed at jeg er helt vild med indisk mad, så da jeg faldt over keema matar på nettet flere steder, måtte det prøves. Den opskrift jeg er gået ud fra findes her, men jeg rettede lidt til, og brugte for det første oksekød i stedet for lam, da jeg ikke lige havde lyst til at bruge vores lammekød på dét, en helt almindelig hverdag.

Så derfor kom opskriften til at se ud som følger:

Keema matar:

2 små løg
et stykke frisk ingefær på ca. 5 cm
3 fed hvidløg
2 spsk rapsolie
1 tsk sød chili (jeg havde ikke cayennepeber)
1 tsk stødt spidskommen
1½ tsk stødt korianderfrø
1 tsk gurkemeje
3 medium tomater i tern
0,75 dl græsk yoghurt (opskriften siger Curd, som jeg ikke rigtig kan finde betydningen af, men andre opskriftversioner nævner yoghurt, så jeg tog chancen og regnede med det bare var det)
725 g hakket oksekød
ca. 1½ tsk salt
2 tsk garam masala
2½ dl vand
2 spsk frisk limesaft (opskriften sagde citron, men det havde jeg ikke)
lidt stærkt chilipulver (i stedet for 1 frisk grøn stærk chili)
ca. ½ dl hakket, frisk koriander (jeg køber i bundter i en lille butik i Viborg, hvor indehaveren er fra Sri Lanka - de får hele bundter hjem en gang om ugen, og de koster kun ca. det halve af hvad man feks skal give i Bilka eller Føtex. Så skærer jeg roden af, skyller dem og fryser dem hele i poser, og så er det nemt lige at tage en dusk op og hakke fint - og smagen er nøjagtig lige så god som hvis den var frisk)
2½ dl frosne ærter

Hak løg, ingefær og hvidløg fint i en foodprocessor/minihakker. Hæld olien i en stor pande eller gryde, og tænd på medium varme.
Når olien er varm, tilsættes løg, ingefær og hvidløg. Steg blandingen indtil den er let brunet.
Tilsæt chili/cayenne, spidskommen, koriander og gurkemeje, og rør rundt.
Tilsæt tomater og yoghurt, og rør rundt ved høj varme til tomaterne er blevet bløde.
Tilsæt kød, salt og garam masala. Brun kødet og rør godt rundt så evt. klumper bliver jævnet ud.
Tilsæt vand, rør rundt og bring i kog igen. Læg låg på, sænk varmen og lad simre i ca. 25 minutter.
Tilsæt lime/citronsaft, (grøn) chili, koriander og ærter. Rør rundt og lad simre igen under låg i ca. 10 minutter.
Serveres med ris og naan.

Konklusion:

Der manglede en anelse smag efter min mening - måske ville den have haft godt af at løg-blandingen var blevet brunet i noget karrypulver, så det tror jeg at jeg vil prøve hvis jeg laver den igen. Men egentlig udmærket, og Lækkermåsen bemærkede slet ikke at der var koriander i, som han ellers hader...

Billeder:

Løg, ingefær og hvidløg steges


De fleste af krydderierne


De lå i min nye lille Margretheskål på ca. 2 dl, så der er altså ikke så meget krydderi som der ser ud til


Der er kommet krydderier, yoghurt og tomater i


Den "friske" koriander hakkes


Ærterne fra frost


Den færdige ret


Min portion 90 grader forkert


Og et closeup der vender rigtigt