onsdag den 25. april 2012

Opskrift: Salat med røget laks og hytteost - og uge 16's datovarer


Stop Spild af Mad er på mange måder blevet en stor del af mit liv, ikke mindst takket være foreningens enorme arbejde for at få folk til at smide mindre mad ud, men også med inspiration fra andre madbloggere.
Førhen tænkte jeg aldrig synderligt over at smide rester ud, eller ting der var blevet for gamle, men det har i dén grad ændret sig.
Ikke at jeg er blevet perfekt - der ryger stadig ting ud hist og her, men langt fra så meget som før. Jeg synes jeg er blevet bedre til at udnytte rester, fryse ting ned og i det hele taget tænkte nyt og kreativt.
Og ind i mellem gør det nærmest fysisk ondt på mig, hvis jeg er nød til at kassere noget - eller hvis jeg oplever på arbejde, at der bliver smidt franskbrød ud fra dagen før, fordi det hele ikke lige blev spist til morgenkaffen (derfor har jeg i en periode også taget rester med hjem, så jeg kunne lave croutoner af dem).
Jeg arbejder stadig på at blive endnu bedre til at udnytte alt jeg køber - 100% når jeg nok aldrig, men lidt mindre kan også gøre det.

Stop Spild af Mad har gjort en stor indsats for at få dagligvarebutikkerne til at sætte prisen ned på datovarer/varer som nærmer sig sidste holdbarhedsdato, og Rema1000 er en af de butikker som er hoppet med på bølgen, og er begyndt at gøre mere for at gøre opmærksom på nedsatte varer. (Udover at de allerede for lang tid siden afskaffede mængderabatter, og har indført kg-pris på nogle grøntsager, så man betaler efter vægt/størrelse, og ikke pr. stk.)
Dette er til gavn for både butikken (færre varer der skal smides ud og de får stadig lidt penge ind for varen) og kunden (billigere produkter).
Jeg synes det er en rigtig god idé, så i sidste uge gik jeg på jagt i den lokale Rema1000 - selvom de måske ikke var helt færdige med at omarrangere varerne, så lykkedes det mig alligevel at finde et par gode ting.
I dag har jeg været i Løvbjerg, og selvom jeg egentlig ikke var på jagt efter datovarer, så fandt jeg hurtigt nogle nedsatte ting - jeg har en fornemmelse af at de også er begyndt at skilte mere med de nedsatte varer, for jeg lagde i hvert fald mærke til flere ting end normalt, og tror også skiltningen var lidt større og tydeligere.

Nu hvor det tilsyneladende bliver mere udbredt med datovarerne, kunne jeg godt tænke mig at sætte lidt fokus på det her på bloggen også, så fremover vil jeg forsøge at lave indlæg om hvad jeg har fundet i løbet af en uge, og hvad jeg har brugt det til.

Jeg nåede ikke at få billeder af det hele fra sidste uge, men så vidt jeg husker fik jeg:

- en lille øko Hanegal leverpostej til 10 kr. med MHT. 24.04 - den nåede vi at få spist i løbet af weekenden, hvor vi primært bruger pålæg

- en pakke kyllingepålæg til 5 kr. med MHT. 20.04 - den er lagt på frost til en dag hvor der feks. skal laves sandwich

- to pakker rigtig lækker langtidsrøget laksemørbrad (også kaldet Filet Royal, som skulle være noget af det bedste fra laksen) til 25 kr. pr. stk. med 200 g, med MHT. 20.04 - der stod de var stærkt nedsat, men jeg kunne ikke se hvad normalprisen var - kunne dog godt forestille mig den var ret meget højere, for det er virkelig pæne stykker.
Vi skulle have haft dem til aftensmaden i fredags, men der kom andre planer i vejen, så det er først i dag jeg har fået brugt det ene stykke. På trods af MHT. 20.04 så fejlede laksen absolut ingenting i dag. Den duftede fint, og så fed og lækker ud.
Egentlig er jeg normalt ikke så meget til denne type røget laks (kan bedre lide varmrøget) - men hvis kvaliteten er så god som her, så går det.

Min aftensmad i dag har derfor bestået af:

- det ene stykke laks - hvor halvdelen blev skåret i mindre stykker og anrettet ovenpå
- salatrester - fra da vi købte en burger i søndags og hvor der var salat med ved siden af, som vi ikke fik spist det hele af.
- citronsaft
- balsamico creme
- en halv bøtte hytteost (som åbenbart havde stået jævnt længe i køleskabet, for den havde MHT. 01.04, men fejlede heller ingenting) rørt med
hakket purløg
citronsaft
friskkværnet peber
et drys salt

Jeg blev dog ikke helt mæt af salaten, så

- resten af laksestykket blev skåret i små bidder og rørt sammen med
- resten af hytteosten
- citronsaft
- salt
- peber
- purløg

og spist ovenpå et stykke rugbrød, som i øvrigt blev købt friskbagt i lørdags hos Bilka bageren, og som har sidste holdbarhedsdato i dag.
Resten af rugbrødet bliver lavet til ymerdrys i aften, sammen med brun farin, og hvis der er for meget brød til drys, kommer resten i fryseren i skiver. Så kan der nok laves noget med ristet rugbrød en dag.

Og således blev der ryddet næsten op i datovarerne fra sidste uge.
Jeg har dog stadig et stykke laks tilbage, som jeg hellere må få spist i morgen.