mandag den 29. november 2010

Opskrift: Bærkarameller med hindbær og lime


Jeg var lidt i tvivl om jeg skulle blogge denne opskrift, men nu gør jeg det altså, selvom resultatet ikke helt blev som forventet.

Jeg fandt den i et tillæg til Spis Bedre 12/2010, men opskriften findes også på Spis Bedres hjemmeside her.
Eftersom vi skal holde både julefrokost for naboerne, og jul for min familie i år, har jeg planer om at forsøge mig med flere slags konfekt, så startskuddet blev disse karameller - jeg har aldrig hverken set eller smagt bærkarameller før, så det lød interessant.

Jeg fulgte stort set opskriften, men tilsatte lidt limesaft for at gøre dem knap så søde. Til at måle temperaturen brugte jeg et Weber digitalt lommetermometer, men har man et sukkertermometer er det sikkert det bedste - og ellers kan man også bruge metoden med at køle lidt af karamelmassen ned, og prøve om den kan rulles.

Bærkarameller med hindbær og lime:

100 g frosne hindbær (eller brombær)
1½ dl piskefløde
210 g sukker
1 spsk lys sirup
ca. 2 spsk limesaft

Et fad på ca. 20x20 cm "fores" med bagepapir.
Hindbær tøs op (jeg gav dem en tur på optøningsprogram i mikroen - so sue me) og hakkes med en stavblender, eller i minihakker. Bærene køres gennem en sigte for at fjerne kernerne (ja tak, det stod der så ikke noget om i blad-versionen!), og bland bærpuréen med fløde, sukker og sirup en bred gryde.
Blandingen bringes i kog og koger ved middelvarme, indtil den har nået en temperatur på 120 grader - tjek med et termometer, eller hæld noget af karamellen i et glas koldt vand - hvis massen er så fast at den kan rulles til en kugle, er den færdigkogt. Jeg tog ikke tid, men jeg vil tro det varede en lille time, før den var som den skulle være.
Massen hældes nu i det bagepapirs-klædte fad, hvor den afkøles. Hvis det skal gå lidt hurtigt, kan den med fordel sættes i køleskabet.
Når den er helt afkølet, kan den klippes i passende stykker med en saks - opbevares i køleskabet (opskriften siger godt nok ved stuetemperatur, men jeg synes de bliver for bløde af det).

Konklusion:

Som skrevet stod det IKKE i bladversionen at man skulle si kernerne fra, så det havde jeg ikke skænket en tanke, og det er en smule underligt med bærkerner i en karamel - derudover mistede min karamelmasse godt nok noget af sin farve, så de blev ikke ligefrem så fint røde som i linket.
Men smagen er egentlig ok, selvom de ikke er så pæne - jeg har dem liggende i bagepapiret i køleskabet, og jeg ved ikke om de får lov at komme på bordet når vi får gæster, men indtil videre går jeg selv og nalker lidt af dem, så helt spildte er de ikke...

Billeder:

De næsten optøede bær - faktisk meget pæne af en frossen udgave at være


Klar til kogning - den har stadig en pæn lyserød farve


Bagepapiret kan være lidt svært at holde styr på, men hvis man lige drejer hjørnerne lidt rundt, hjælper det på det


Massen skal være tyk og boble over det hele, før den er færdig


Den færdige karamel til afkøling


Og de færdigklippede karameller - der er sgu ikke meget lyserødt over dem længere...


Hov - hvor kom du fra?


Lad mine karameller være!!