mandag den 15. oktober 2012

40, knap så fed, og slet ikke færdigI dag runder jeg det første alvorligt skarpe hjørne på tidslinjen, og i den anledning synes jeg egentlig det er passende at komme med en lille opdatering på hvordan den nye low carb livsstil er gået. For sjov skyld har jeg lavet det som et interview med mig selv - jeg håber i gider læse med.

Hvor længe er det siden du lagde kosten om, og hvorfor?
Det er præcis 4 1/2 måned siden jeg lagde kosten om i et sidste forsøg på at smide nogle af de alt for mange kilo der har sneget sig på de sidste 10-15 år, med alt for meget god mad, for lidt motion og for meget hygge. Vi havde lige overstået en konfirmation og en ferie sydpå, og vægten havde sneget sig op på det højeste nogensinde.
Udover gerne at ville tabe de ekstra kilo, så havde jeg også i en længere periode kunnet mærke at maven ikke var glad for hvidt brød - det ville jeg gerne prøve om jeg kunne lave om på.

Hvorfor valgte du low carb som metoden til vægttab?
I starten havde jeg ikke focus på stenalder/palæo/LCHF, men forsøgte mest at skære ned på usundt fedt, lyst brød og sukker - efter kort tid begyndte jeg dog at støde på mere og mere om det med at skrue op for både fedt og proteiner, og jeg ved dybest set godt fra tidligere (mislykkede) forsøg, at fedtfattig kost ikke duer i længden for mig. Der skal mæthed fra fedt og proteiner til, så man ikke føler afsavn, når man siger stort set farvel til sukker og kornprodukter.

Hvor meget vil du gerne tabe dig?
Drømmescenariet har i lang tid været at smide 25 kilo, og selvom jeg faktisk ikke har dyrket nogen motion i hele perioden (og ja, jeg ved godt at det ville være sundest for mig, og at det selvfølgelig ville speede processen mere op - men som det er nu har jeg ikke overskuddet til det, så ingen løftede pegefingre, vel? It's me bloody birthday!!), så er status nu at jeg har smidt 11 kilo, udelukkende ved at lægge kosten om.
De første 5-6 stykker røg ret hurtigt, måske i løbet af den første måneds tid, men en del har sikkert også været væske som vel er det første der forlader systemet.
Resten er kommet stille og roligt, med ret svingende resultater dag for dag - jeg ved godt man ikke burde veje sig hver dag, og det er heller ikke hele tiden jeg gør det, men det er svært at lade være, når man nu kan se det giver resultater.

Hvor hurtigt regner du med at komme af med resten af de overskydende kilo?
De 14 kg der mangler kommer til at tage længere tid, det er jeg helt indstillet på - og som sagt er det også kun en drøm at tabe alle 25 kg. Det er måske mere realistisk med max. 20 - men uanset hvor meget det bliver til, så kan jeg godt vente. Det har taget mange år at lægge de ekstra kilo til, så det kræver både fysisk og psykisk tilvænning at sige farvel til dem igen.
Hvis det er år der skal til i stedet for måneder, før jeg når ned på en tilfredsstillende stabil vægt, så er det sådan det skal være. Men hvis jeg skal sætte en tidsramme på, så håber jeg at jeg indenfor yderligere max. 2 år vil være tilfreds med mit udseende og min vægt (så tilfreds man nu kan være når man er af hunkøn).

Har du haft held med at tabe dig før, og hvis ja, hvordan?
Jeg har tidligere i to omgange haft nogenlunde held med at tabe 6-8 kilo - første gang røg der 8 kg med motion og fedtfattig kost, men forholdet til eksen gik i stykker midt i det hele, jeg skulle flytte og det hele røg i vasken da jeg ikke kunne overskue at holde det ved lige.
Anden gang var inden jeg blev gift, hvor der vist røg ca. 6 kg, udelukkende ved at leve sundere (skar også ned på kulhydraterne der) - efter brylluppet gik det den forkerte vej igen, og sådan har det ellers været, med svingende vægt som følge, de sidste 8 år.
Fejlen har selvfølgelig været at jeg ikke har holdt fast i den sundere livsstil, men har brugt det som en kur - det er ændret nu, for i min verden er low carb kommet for at blive.

Hvor striks er du med low carb stilen?
I starten var min hensigt at leve low carb i løbet af ugen, og i weekenden kunne jeg så skeje ud og spise de forbudte ting (selvom jeg sagtens kan leve med squash i stedet for pasta, og blomkål i stedet for ris, så kan jeg altså stadig godt lide begge dele) - men ret hurtigt begyndte jeg egentlig at tage low carb med i weekenderne, så det er feks. meget begrænset hvor meget hvidt brød og sukkerholdige kager jeg får. Jeg prøver dog på at spise normalt når vi er ude - men hvis det er muligt, uden at skille sig for meget ud, så undgår jeg først og fremmest brød, pasta og ris - kartofler indeholder trods alt også nogle sunde ting, så dem er jeg knap så fanatisk med.
Hvis vi er i byen eller har gæster i en weekend, så har den største udfordring nok været snacks - jeg er alt for glad for chips i alle afskygninger, men jeg har indtil videre kunnet holde den kørende med flæskesvær (som jeg ganske enkelt ikke kan spise samme mængder af) og saltede nødder/mandler - og så lejlighedsvis almindelige snacks når der ikke var andet.
Alt i alt vil jeg tro at jeg pt. spiser 80/20 low carb/almindelig mad - engang hvis når vægttabet er nået, så bliver det nok nærmere 70/30. 100% bliver det aldrig.

Hvor længe har du tænkt dig at blive ved med low carb?
Der er ingen tidshorisont på hvor længe dette skal fortsætte - som minimum indtil jeg har opnået det vægttab jeg ønsker, og som passer til min krop, og derefter håber jeg at jeg gider blive ved ud fra ovenstående ca. 70/30 model, så det kan vedligeholdes, og jeg ikke skal ud i yo-yo vægtsvingninger igen.

Hvordan har andre taget imod dine nye spisevaner?
Lækkermåsen er ikke så striks som jeg, men alligevel er det også lykkedes ham at smide ca. 12 kg på de 4 måneder, og han har været meget positivt indstillet overfor de eksperimenter jeg har disket op med, og været villig til at forsøge med mange ting. Det har betydet meget. (Nu hjælper det jo også at han er glad for kød og proteiner generelt, og han er blevet meget bedre til at spise salat og grøntsager).
Jeg har sagt til de fleste i familie- og vennekredsen at de ikke behøver tage hensyn til mit valg, og at de ikke skal lave specialmenuer - men omvendt vil jeg også gerne have lov til at vælge de ting fra, som jeg ikke har lyst til. Det har der indtil videre været stor respekt om, og indtil nu har jeg stort set ikke fået negative kommentarer over de valg jeg har taget. (Det hjælper at have venner der også godt kan lide flæskesvær). Faktisk er der flere der har lavet retter hvor jeg har kunnet spise det hele, fordi de gerne ville tage hensyn, og det er skønt med den opbakning.
Kollegerne har nogle gange spurgt nysgerrigt til det jeg spiser, og har været positive overfor bla. de muffins jeg tog med en dag, for at vise at man godt kan lave gode kager uden sukker og mel - så her er der heldigvis heller ingen større udfordringer.

Hvilke ændringer (hvis nogen) har du mærket på din krop?
At tabe 11 kg skulle jo helst kunne mærkes på tøjet, og det kan jeg også. Bukserne sidder løsere, bæltet kan spændes et ekstra hul eller to ind, og maveflæsket hænger ikke så langt ude over kanten på bukserne som før. Jeg kan efterhånden klemme mig ned i tøj jeg ikke har kunnet passe i flere år, og er derfor glad for at jeg har været ekstremt dårlig til at smide tøj ud.
Jeg synes selv det er tydeligst at se i ansigtet og på maven - meget heldigt, eftersom det også er (to af) de steder jeg var mest ked af.
Mht. det generelle fysiske velvære, så kan jeg mærke positivt på fordøjelsessystemet at jeg ikke spiser (ret meget) lyst brød - jeg har dog i nogle tilfælde lidt de samme problemer når jeg spiser kernebrødet uden mel, og jeg har en mistanke om at det måske er fordi ingredienserne ikke har været sat i blød, da det skulle lette fordøjelsen en del. Det skal prøves næste gang jeg laver et brød, og det er i det hele taget noget jeg vil være mere opmærksom på.

Hvordan skal du spise på din fødselsdag?
Da Lækkermåsen er på arbejde, og jeg ikke gider stå og lave mad til mig selv, har jeg inviteret to veninder med på Bones i aften. Deres lækre salatbar kommer til at udgøre hovedretten for mig (jeg spiser mig alligevel altid mæt i salaten før benene eller bøffen kommer på bordet, så det kan jeg lige så godt tage konsekvensen af) - masser af grønt, fetaost, peanuts/kerner (ingen brødterninger!) og lækre dressinger. Det tror jeg godt lige jeg kan leve med.
Der bliver ikke delt rundstykker eller kage ud på arbejde, da jeg holder et fælles rundt fødselsdagsarrangement næste fredag sammen med to kolleger, og ud over den menu vi har bestilt udefra bidrager jeg ekstra med sunde muffins - så det bliver low carb kost hele dagen i dag, og det har jeg det godt med.

Det var ordene for nu - men mon ikke der kommer en opdatering om et halvt års tid, eller når jeg har været i gang et helt år.

Rigtig god dag derude, og tak hvis i gad læse med så langt!