onsdag den 20. juli 2011

Kulinarisk Kreta del V - INDKØB!

Det kneb at vi kunne få plads til vores indkøb på Kreta, hvis vi ville undgå at betale for overvægt - men det lykkedes at få omfordelt tingene, ved hjælp af vores bagagevægt.


Her er hvad vi havde med hjem - alt sammen madrelateret på den ene eller anden måde:

Diverse "almindelige" olivenolier, til stegning, bagning mv.


0.3% olie til salater og andre kolde anvendelser. På dåsen forrest sidder en tud vi også købte - dåserne har det med at dryppe ned på sig selv, fordi plastictuden ikke er lang nok, og butikken i markedshallen i Hania solgte derfor disse hældetude - som jeg har fortrudt vi ikke købte nogle flere af, men det må blive næste år.


Tørrede og saltede sorte oliven, grønne oliven på dåse, og forskellige tapenader/olivencreme, bl.a. med peberfrugt og fetaost


Tørre små kiks, gyros- og tzatziki krydderi


Rosé og rødvin fra Nostos Winery hvor vi var på rundvisning


To slags honning i fine glas, Quattro Stagioni sylteglas og en olivenske lavet af oliventræ


Og endelig en fin dug med olivenbroderi, som sælgeren påstod var "very good deal", mens han uden videre slog 12 EUR af prisen. Den skulle være 2,6 meter lang og dermed kunne dække vores havebord - men enten er den krøbet temmelig meget i vasken i dag (den lugtede underligt), eller også har den aldrig set skyggen af 2 meter og 60. I hvert fald tror jeg vi må fjerne en plade fra bordet hvis den skal kunne dække... Øv, men så kan vi lære at måle efter!


Kulinarisk Kreta del IV - frokost med en kretensisk madblogger, og en kretensisk kogebog


Et stykke tid inden vi tog på ferie til Kreta, havde jeg været på udkig efter nogle madblogs om græsk, og meget gerne kretensisk, mad. I den søgning stødte jeg på http://www.organicallycooked.com/, hvor der både skrives opskrifter og om mad generelt.

I slutningen af maj afholdt Maria, som har bloggen, en giveaway, hvor man kunne vinde et eksemplar af en kretensisk kogebog, Cretan Cookery. Den indeholder 200 autentiske kretensiske opskrifter, som er gået i arv fra mor til datter.
Det eneste man skulle gøre var at skrive en kommentar på hendes blog eller på facebook profilen, så det gjorde jeg - uden nogen forventninger om at vinde.

I starten af juni blev vinderen så udtrukket - eller det endte med at blive vinderNE. For Maria havde fået 19 ekstra bøger at udlodde (enten meget billigt, eller gratis), og sørme om ikke jeg var en af de heldige.

Jeg skrev derfor til hende for at foreslå at vi måske kunne mødes når vi alligevel kom til Kreta - både for at spare hende for portoen, og fordi det kunne være sjovt at træffe en madblogger på Kreta. Og det syntes hun heldigvis var en god idé.
Da vi kom derned fik vi derfor arrangeret at hun kunne møde os på vores hotel om fredagen, og så ville vi tage hende med ud til frokost.

Baseret på hendes blog havde jeg egentlig en forventning om at hun var fra New Zealand, men at hun på et eller andet tidspunkt i sit liv var flyttet til Kreta. Men under vores ca. 2 timer lange frokost viste det sig faktisk at hendes forældre, som var ret fattige, boede i bjergene på Kreta, inden de flyttede til New Zealand, hvor hun og hendes søster blev født, og boede de første ca. 25 år af deres liv.
Siden flyttede hun til Kreta og blev gift, og har boet der siden.

Maria var utrolig nem at snakke med, og havde en masse spændende at fortælle om Kreta, Grækenland i det hele taget, og ikke mindst den igangværende krise. Vi kunne sagtens have brugt hele eftermiddagen sammen med hende, men måtte nøjes med et par timer, da hun skulle hjem til sine børn. (Vi har dog truet med at vi inviterer os selv på besøg hvis vi kommer derned igen).
Inden hun tog afsted igen, fik jeg bogen jeg havde vundet, og den skal jeg nu have kigget igennem og forhåbentlig have fundet nogle ting at prøve.

Et spændende møde var det helt sikkert - der kommer mange sjove ting ud af at skrive, og ikke mindst læse blogs!