tirsdag den 24. januar 2012

Opskrift: Havregrøds-knækbrød


Jeg har tidligere lavet nogle knækbrødskiks med en masse forskellige kerner og frø i, og de er supergode. Da jeg tilfældigt faldt over Idas opskrift på havregrødsknækbrød, måtte jeg prøve om det var lige så godt.
Tanken om at lave en krydret havregrød og bage den tør i ovnen var sjov, og så mangler jeg også hele tiden ting jeg kan have med på arbejde til små mellemmåltider.

Jeg brugte lidt flere ruggryn end opskriften angav, tilsatte græskarkerner og rosmarin til selve grøden, plus en smule chipotlepulver for at få dem en anelse spicy. Jeg lavede grøden på komfuret i stedet for i mikrobølgeovn, og så blev bagetiden noget længere før grøden var helt tør - men ellers fulgte jeg opskriften.

Havregrøds-knækbrød:
2 bageplader

1½ dl ruggryn
2 dl grovvalsede havregryn
1 spsk solsikkekerner
1 spsk sesamfrø
1 spsk hørfrø
1 spsk græskarkerner
1 spsk tørret rosmarin
1 tsk fint havsalt
ca. ½ tsk chipotlepulver
7 dl vand
lidt tørret rosmarin til pynt
lidt flagesalt til pynt

Rør alt til og med vand sammen i en gryde og kog det til en tyk havregrød ved medium varme.
Imens varmes ovnen op til 150 grader almindelig varme.
Havregrøden bredes ud på 2 bageplader med bagepapir eller en silikonemåtte - jeg lavede laget ret tyndt, men man kan sikkert lave det lidt tykkere uden problemer, og så bare give det længere tid i ovnen. Pynt med lidt rosmarin og flagesalt.
Bag grøden i ca. 1 time - når den begynder at bukke lidt opad er den ved at være tør nok. Hjælp evt. lidt på vej ved forsigtigt at løsne grøden fra papiret med en lang paletkniv.
Bræk knækbrødet i mindre stykker og lad det afkøle helt, før det fyldes i en dåse med tæt låg.

Konklusion:

Knækbrødet bliver ret tyndt og skrøbeligt, så det kan ikke smøres eller belægges med pålæg som sådan - men jeg spiste en god portion i går, hvor jeg puttede lidt smøreost på, og det kan godt lade sig gøre med lidt forsigtighed.
Smagen fejler i hvert fald ikke noget - jeg tror den minder meget om knækbrødskiksene, da indholdet af kerner og frø er næsten det samme. Så det var sjovt at prøve, og jeg skal nok få dem spist - men næste gang vender jeg nu nok tilbage til den anden opskrift.