onsdag den 13. juni 2012

Low carb/LCHF opskrift: Salatpesto - pesto af salatresterJeg var ikke til Foodexpo i Herning i marts måned, men jeg kunne se på flere blogs at der var nogen der havde fået et tip på messen om at bruge salatrester til at lave pesto af, i stedet for at bruge basilikum.
Den tanke kom flyvende til mig i dag, hvor der lå hele 4 slags salat i skuffen - babyspinat, ruccola, romaine og iceberg.
Især de første to var ved at have nået sidste brugsøjeblik, så jeg greb tanken om pesto og havde heldigvis også en humpel parmesanost i køleskabet.

Jeg fik ikke målt af og vejet i dag, så derfor vil jeg henvise til min opskrift på almindelig pesto med basilikum og ellers opfordre til at prøve sig lidt frem med mængderne.

Salatpesto:

- blandede salatrester (det gør ikke noget de er lidt slatne, bare de ikke er slimede) - jeg brugte en smule babyspinat, og ellers ca. halvt ruccola og halvt eller lidt mere romaine salat - pas på ikke kun at bruge meget bitre typer, medmindre selvfølgelig du godt kan lide dette
- usaltede cashewnødder (eller pinjekerner, men cashew er som regel billigere og smager mindst lige så godt - du kan også bruge mandler, græskarkerner, solsikkekerner, eller en blanding)
- friskrevet parmesanost (jeg kværner osten for sig selv først i en god minihakker)
- jomfruolivenolie
- hvidløg
- salt og peber


Salat, nødder, hvidløg, den for-revne parmesan og lidt af olien blendes til en jævn masse. Der tilføjes evt. mere olie hvis man ønsker den tyndere.
Hak hvidløget fint med en kniv (det kan afgive en bitter smag hvis det blendes) og bland det i pestoen.
Smag til med salt og lidt friskkværnet peber.


Konklusion:

Jeg er vild med almindelig basilikumpesto, og det er klart at det smager den ikke af - men når det er sagt, så var jeg faktisk positivt overrasket.
Den smager heller ikke af salat som sådan - det bitre fra ruccolaen trådte lidt frem, men blev heldigvis opvejet af den mildere romaine og babyspinaten ("heldigvis", fordi jeg elsker ruccola, men jeg har engang fået en pesto lavet kun på ruccola, og den var jeg bestemt ikke vild med). Parmesanost og hvidløg gør jo også deres til at tilføre god smag, så jeg kan bestemt godt finde på at lave det igen, hvis der er en rest salat der ser slatten ud.
Jeg har frosset noget af pestoen ned i silikoneforme, så der kan gemmes lidt i fryseren - resten bliver nok serveret på lørdag på små sprøde brødstykker som forret.