mandag den 13. juni 2011

Opskrift: Jordbær gelato


I lørdags havde vi en super hyggelig dag - først en tur på Asmild Plantecenter for at bruge noget af det gavekort vi fik fornylig, som tak for at have grillet noget kød til venners barnedåb. Vi købte en fin og stor rosmarin der nu er plantet ud på terrassen, og så 6 bakker helt friskplukkede jordbær fra Kastaniegården. Meget gode var de.

Vi kørte et smut forbi nogle venner hvor vi efterlod nogle jordbær og fik lidt morgenmad, inden de skulle ud af døren og i Legoland - videre til nogle andre venner som også fik lidt jordbær, og en spontan invitation til at komme og spise om aftenen - videre til Vinkel Planteskole hvor vi købte jordbærmynte og to slags timian. Og så var der jo lige den der tilbuds-rhododendron til 50 kr., som Lækkermåsen ikke kunne stå for. Og to nye hortensiaer (Pinky Winky), som erstatning for dem der ikke har været i blomst i to år nu, pga. de hårde vintre. Og en syrisk rose (China Chiffon), som vi ikke har haft held med før, men som vi nu prøver med igen.
Videre til planteskolen i Bruunshåb, hvor der kom en almindelig mynte og en kæmpe timian med - kun 15 kr. pr. stk. (Det er så heller ikke dyre lokaler og nipsting der skal holde dén virksomhed kørende - men det er en anden historie).
Det er farligt at køre på planteskole, når man i virkeligheden bare lige skulle have lidt krydderurter.

Nå men efter 3 timer på farten, hjemme igen og få plantet nogle af krydderurterne og gøre lidt klar til vennerne kom.

Om fredagen, hvor vi var i Superbest og bl.a. købte eddiker, var der også smagsprøver (god timing) - bl.a. på hanekødsprodukter fra Gråsten. Vi købte en bakke med hot wings, og en pakke frankfurtere - hot wings som var for-marineret, kom på grillen med lidt ekstra krydderi. Vennerne havde en svinemørbrad med, og så fik vi sprøde kartoffelbåde (fra fros - so sue me) og en salat med plukkede grønne salatblade, de gode jordbær, fetaost, agurk og lidt kerner/tranebær på toppen. Salaten blev dryppet med de nye eddiker og god olivenolie. And it was all good.

Dessert skulle vi jo også have - jeg havde fundet en rest chokoladekage med peanuts i fryseren, noget KØBE-vaniljeis som vi ikke havde fået udryddet inden vi selv begyndte at lave det, og så lavede jeg en jordbær gelato af de friske jordbær. Det er den opskrift jeg egentlig bare vil frem til i dette indlæg - beklager det tog så lang tid at nå dertil, men nogle gange hører forhistorien bare med til hele stemningen. Kender i det?

Jeg undlod granatæblesaften og tilsatte i stedet lidt vaniljeekstrakt (korn fra stang kan sikkert også sagtens bruges) og lidt Limoncello for konsistensens skyld.

Jordbær gelato:
ca. 1 liter

1,75 dl sukker
1 spsk Maizena
2,4 dl sødmælk
1,75 dl piskefløde
5,5 dl friske jordbær (jeg målte dem efter de blev skåret i skiver - jeg ved ikke lige hvor mange gram eller hvor mange jordbær der var)
1 tsk vaniljeekstrakt
1 spsk Limoncello (kan sagtens undlades, og er nok mest nødvendig hvis man ikke bruger ismaskine)

Maizena røres ud i lidt af den kolde mælk eller fløde.
Resten af mælken, fløden og sukker hældes i en gryde og varmes op til sukkeret er smeltet (kogepladen stod på 6 ud af 9 her). Maizena blandingen tilsættes og det hele koges stille og roligt igennem i ca. 5 minutter, til blandingen tykner.
Tag gryden af varmen og køl blandingen ned (evt. over isvand) så den er kold nok til køleskabet.
Rens jordbærene og blend enten dem alle sammen, eller tag nogle fra og skær i små stykker hvis man gerne vil have lidt at bide i (det gjorde jeg - stykkerne skal dog ikke være alt for store, for så er de meget kolde at bide i når de er frosne). Bland jordbær, vanilje og evt. Limoncello i den afkølede mælkeblanding, og stil den gerne på køl natten over, eller bare i nogle timer så den er helt køleskabskold.
Kør blandingen på ismaskine og frys den færdig i lukket beholder. Hvis man ikke har ismaskine, røres der jævnligt i isen for at undgå iskrystaller (ca. hver halve time) til den begynder at blive fast.

Konklusion:

Citat fra vennerne: Den bedste is de nogensinde har smagt. Større ros kan man vel egentlig ikke få?
Jeg vil ikke lige lægge hovedet på blokken mht. om det er den bedste is JEG har smagt - men jeg tror det er den bedste JORDBÆR-is jeg har smagt.
Man skal som nævnt lige være forberedt på at de små jordbærstykker selvfølgelig er frosne at bide i - så næste gang tror jeg at jeg blender det hele - det bliver den lige lidt mere cremet og tand-venlig af .
Men ingen tvivl - meget lækker sommeris, som vel næsten ikke bliver mere dansk med friskplukkede danske jordbær. Klar anbefaling herfra, i hvert fald hvis man bruger ismaskine - jeg ved af gode grunde ikke hvordan den bliver uden, men hvis man sørger for at røre i den under indfrysningen, mon så ikke det går godt.

Den er i hvert fald også god i dag.

Billeder:

De skønne friske jordbær


En blanding af blendede bær og bær i stykker


Den færdige is


Og en tallerken med kage og is