torsdag den 3. februar 2011

Opskrift: Hjemmelavet spicy/stærk rejesalatI dag skulle vi egentlig have haft en kold salat med rester af mørbrad fra i går (som jeg ikke har blogget om endnu, men det kommer senere) - men da vi lige skulle have handlet et par ting og stod i Fakta og Lækkermåsen kiggede på rejesalat, så kom tanken om selv at prøve at lave det. For man får da nærmest ingenting (og da slet ikke rejer) for de 20-25 kr. en lille bøtte efterhånden koster.

Så i stedet købte vi 400 g rejer i lage, en bøtte græsk yoghurt, og så satsede jeg på at jeg kunne finde en opskrift der duede, med hvad der ellers var i køleskabet.
Resultatet blev en rejesalat, som på ingen måde ligner den man køber - til gengæld havde den masser af smag, var slet ikke så fed, og så savnede den heldigvis også de fleste af de E-numre vi bed mærke i der er i sådan en færdiglavet sag.

Prismæssigt synes det som om det er begrænset hvor meget man sparer ved at lave den selv - men en hurtig udregning overraskede egentlig lidt.
Portionen giver ca. 500-600 g rejesalat (400 g rejer og ca. 1,75 dl dressing), hvor hovedparten er rejer.
Den har nok kostet ca. 45 kr. i alt - dvs. prisen pr. 100 g bliver max. ca. 9 kr.
En bøtte med Gråsten rejesalat kan vist nemt koste 25 kr., og der er vel ikke engang 200 g i længere - så alt i alt hænger det vist meget godt sammen - og så ved man hvad der er i.
Nu fik jeg heller ikke puttet noget fyld i (så som asparges, ærter, peberfrugt, og hvad man ellers lige kunne finde på) - så jeg synes faktisk prisen er meget rimelig når det faktisk er ren rejesalat man spiser.
Eneste minus er så, at når først man er kommet i gang med sådan en portion, så kunne man nok godt komme til at fortsætte til den er væk...
Jeg puttede en portion på en halv burgerbolle der trængte til at blive spist, med lidt pomelofrugt oven på (for lige at få lidt modspil til den fyldige dressing), samt lidt purløg.

Spicy/stærk rejesalat:
ca. 5-600 g

Dressing:

1 dl græsk yoghurt 10%
3 spsk god mayo
½ tsk Dijonsennep
1 tsk ketchup
1 tsk sukker
2 tsk citronsaft
1 tsk rød tabascosauce
½ tsk røget paprika
et lille nip flagesalt

400 g gode rejer i lage (eller optøede fra frost)

Dressingen piskes godt sammen til både sukker og salt er opløst. Rejerne vendes i.
Kan evt. strækkes med ærter, friske grønne asparges (vil jeg nok foretrække i stedet for de hvide dåse asparges, når jeg nu skal i gang), rød peberfrugt, og selvfølgelig dild, hvis man er til den smag.

Konklusion:

Den ligner, som allerede nævnt, ikke den traditionelle rejesalat - faktisk minder dressingen nok mere om en Fars Nylon-dressing (Thousand Island, hvis nogen skulle være i tvivl). Men oven på hvidt brød, og med lidt grønt på toppen, er den faktisk rigtig god. Tabasco giver lige et lille bid som vi jo godt kan lide - selv i en rejesalat. Mængden af tabasco kan man jo heldigvis selv justere, så man får den ønskede "spicy-ness".