tirsdag den 5. juni 2012

Opskrift: To slags appelsinis - fedtreduceret med kondenseret mælk, og appelsinsorbet med mousserende vinDe sidste appelsiner fra årets Kreta-tur skulle bruges - og selvom (eller nærmere pga.) vi er gået lidt i slanke-mode, i hvert fald på hverdage, så havde jeg bare en craving efter is. Og i særdeleshed efter appelsinisen med kondenseret mælk som jeg lavede sidste sommer.
Men sådan en is på kondenseret mælk er jo en halv-fed sag, som Klidmoster fornylig har dokumenteret her.
Hun har allerede forsøgt sig med at reducere mængden af fedt ved at udelade fløde, og kun bruge mælk som supplement til den kondenserede mælk. Hun brugte letmælk - jeg tænkte, det må kunne lade sig gøre at bruge skummetmælk i stedet, for at få fedtprocenten endnu længere ned.

Som tænkt, så gjort.
Jeg tog udgangspunkt i appelsinisen fra sidste år, og erstattede simpelthen al fløde og sødmælk med skummetmælk. Derudover fik jeg så brugt både appelsinekstrakt og tørret appelsinskal for at give lidt ekstra smag.
Desuden prøvede jeg denne gang at koge appelsinsaften ind, som foreslået i den opskrift jeg oprindeligt fulgte fra Amanda's Cooking, for at intensivere appelsinsmagen lidt.

Men vi er ikke færdige endnu, for jeg havde også lyst til sorbet - ikke fordi der just er nogen sommervarme der giver trang til læskende desserter - men det er længe siden jeg har lavet sorbet, og jeg plejer godt at kunne lide appelsinvarianten, når jeg køber sorbet, så det måtte prøves.

Jeg fandt en opskrift på blodappelsinsorbet hos Ezra Pound Cake, hvor der kun bruges saft, sukker, citron og mousserende vin - ingen vand eller æggehvide.
Jeg erstattede bare blodappelsin med almindelig appelsin, og så var det det - meget nemmere sorbet findes vist næsten ikke.


Appelsinis - fedtreduceret med kondenseret mælk:
ca. 1/2 liter


3½ dl friskpresset siet appelsinsaft 
½ ds (200 g) sødet kondenseret mælk 
1/8 tsk tørret pulveriseret appelsinskal
2½ dl skummetmælk
½ spsk vaniljeekstrakt
2 tsk appelsinekstrakt


Appelsinsaften koges ind i en gryde ved medium varme til der er ca. 1 1/2 dl tilbage. Den kondenserede mælk og
 tørret appelsinskal hældes i gryden, og blandingen koger videre ved svag varme i ca. 10 minutter. Tag gryden af varmen og lad blandingen afkøle, evt. over et isbad.
Bland mælk, vaniljeekstrakt og appelsinekstrakt i en skål. Når appelsinmælken er let afkølet, blandes de to ting sammen, og afkøles helt i køleskab eller over isbad - gerne natten over, så ismassen kan nå at trække smag (jeg brugte dog lyn-metoden med isbad, da det skulle gå lidt hurtigt).

Hæld blandingen i ismaskinen og frys den iht. instruktionerne - frys isen færdig i en lukket beholder.
Appelsinsorbet med mousserende vin:


3 3/4 dl appelsinsaft
ca. 3/4 - 1 dl sukker (afhænger af hvor søde appelsinerne er, så smag dig frem)
1 spsk citronsaft
3 spsk sød mousserende vin (jeg brugte en Verdi spumante med hyldeblomst)


Hæld appelsinsaft, sukker, citronsaft og mousserende vin i en skål og lad det stå til sukkeret er opløst - pisk lidt i det ind i mellem. Det bør tage max. en halv time.
Lad evt. blandingen køle helt af i køleskab eller over isbad, og hæld den i ismaskinen og frys den iht. instruktionerne - frys isen færdig i en lukket beholder.


Konklusion:


Hold nu op altså, det var bare smagen af Kreta, sommer og sol.
Isen på kondenseret mælk var faktisk endnu bedre end sidste års fuldfede udgave, så jeg tror det er slut med at bruge fløde og mælk der er federe end minimælk, sammen med den kondenserede.
Den nåede godt nok ikke at fryse fuldstændig færdig inden den skulle spises (vi inviterede os selv på aftensmad hos nogle venner samme aften og medbragte bla. isen som kompensation), men konsistensen var cremet og lækker, og man har ikke den fedtede fornemmelse i ganen, som is med fløde godt kan give. Den smelter hurtigt - men det må kunne løses med enten cremodan eller Melatin, som jeg vist snart skal have fat i.
Sorbeten... wauw sikke en frisk, skøn og læskende sommeris! Den bedste appelsinsorbet jeg nogensinde har fået - den er lidt løs i konsistens og smelter også ret hurtigt, så det var lidt svært at lave pæne kugler, men det må cremodan eller Melatin igen kunne hjælpe med. 
Smagen var perfekt, intet mindre.