fredag den 24. maj 2013

Low carb/LCHF opskrift: Salat med tomat, asparges, peber og citronNogle gange er det helt enkle noget af det bedste, og denne salat er meget enkel, men alligevel ret smagfuld (og så kan den også sagtens spises selvom man ikke er til low carb/LCHF).
Det der tager mest tid er hvis man vælger at salte og afdryppe tomaterne, lige som ved Jamie Oliver tomatsalaten - men når først det er klaret, er den lavet på næsten ingen tid.

Udover de saltede tomater er det den ret store mængde peber der "gør det" i denne salat - det giver godt med smag, uden at være for stærkt.
Opskriften stødte jeg på hos Beantown Baker, men den kommer oprindeligt fra Keep It Simple Foods (som dog ikke bruger tomater). I udgaven på billedet har jeg også puttet lidt avocado i, men det kan sagtens undværes.

Næste gang vil jeg prøve med lidt parmesanost i flager ovenpå, som foreslået i en kommentar på en af ovennævnte sider.

Salat med tomat, asparges, peber og citron:
ca. 4 personer afhængig af om det er som en frokostret eller som tilbehør til en hovedret

ca. 250 g cherrytomater, eller andre små smagfulde tomater, skåret i halve
groft salt til tomaterne
1 bundt grønne asparges på ca. 500 g, skåret i skrå skiver
fintrevet skal og saft af 1/2 citron
2 spsk god olivenolie
2 tsk friskkværnet peber (jeg bruger en peberblanding hvor der er både røde, grønne og sorte peberkorn i - den er måske knap så stærk som rent sort peber, men smag dig frem til den nødvendige mængde)
evt. en halv avocado skåret i tern eller skiver

Start med at hælde de overskårne tomater i en sigte over en skål, og hæld godt med groft salt over dem - mindst et par håndfulde - bland lidt rundt så saltet fordeles, men uden at det falder ud af hullerne i sigten. Lad tomaterne stå til afdrypning i minimum en halv time, og gerne længere - når du synes de er klar, rystes sigten lidt, så overskydende saft og salt drypper af.
Bring en gryde vand i kog og giv aspargesskiverne et hurtigt kog, max. 1-2 minutter, bare lige så den grønne farve træder frem. Hæld dem i en sigte og brus dem over med koldt vand til de er afkølede, eller hæld dem i en skål koldt vand med isterninger og lad dem ligge et par minutter. Dryp dem godt af, og hæld dem i en skål sammen med de afdryppede tomater.
Hæld citronskal- og saft i, sammen med olivenolie og kværnet peber og bland det hele godt rundt. Smag evt. til med mere peber og citron.
Hvis du bruger avocado vendes den forsigtigt i salaten, hvorefter den er klar til servering - men den kan selvfølgelig også stå og trække i nogle timer. Hvis du stiller den i køleskabet, så tag den ud en times tid før servering, da den er bedst ved stuetemperatur.

Konklusion:

Som sagt - meget enkel, men smagfuld salat, som er perfekt til sommerens grillaftener her i aspargessæsonen. Den kan fint spises alene som en frokostret, evt. med godt brød (hvis man spiser almindeligt) til at suge saften op med, eller til en god bøf.
Uanset hvordan man serveret den, vil jeg bestemt anbefale at prøve den med de gode danske asparges.