fredag den 11. december 2009

Opskrift: Grillede entrecôtes med omvendte saltbagte hasselbachkartofler og salat med mango, granatæble og blåbærDagens menu startede med en mango...
Lidl havde mangofrugter til 5 kr. i sidste uge, og jeg har haft lyst til at prøve at lave en salat med mangofrugt i et stykke tid. Efter at den nu havde ligget på køkkenbordet og kigget anklagende på mig i næsten en uge, syntes jeg det var på tide den fik fred - så i dag skulle det være.
Tilbehør til salaten (Kødæderen er nok ikke helt enig i den formulering) blev et par entrecôtes fra fryseren, købt til renoverings-genåbningssalg hos Superbest, og en slags omvendte hasselbachkartofler, som blev "opfundet" af en bruger i en af grillklubberne - tak for idéen, Meyer!

So without further ado - here comes the menu!


Grillede entrecôtes:

Bøfferne krydres med salt og Santa Maria pebermix - grilles ved rimelig høj varme i ca. 4 minutter på hver side, hvis de skal være lidt rosa. (Det afhænger selvfølgelig af tykkelsen, men dem vi fik var ret tykke i det, så det passede nogenlunde).

Omvendte saltbagte hasselbachkartofler:

6 kartofler af mediumstørrelse
rapsolie
røget paprika
timiansalt
groft køkkensalt som kartoflerne skal stå i

Der skæres et lille stykke af den ene ende af hver kartoffel, så de kan stå oprejst uden at vælte. Sæt kartoflerne med det flade stykke ned i en trægrydeske og skær igennem kartoflen ned til skeens kant, først på den ene led, og så på den anden. Ligesom når man laver pommes frites, men som sagt uden at skære igennem. På den måde får man en oprejst hasselbach-agtig kartoffel :-)
Almindeligt groft køkkensalt hældes i et ildfast fad og kartoflerne sættes oven i. De pensles med lidt rapsolie og bages i grill eller ovn ved ca. 200 grader i 45-60 min. afhængig af størrelse. Undervejs pensles der igen med olie og krydres med paprika og salt - kartoflerne åbner sig lidt når de bliver varme, og så er det nemmere at få krydderier ned i mellemrummene.

Salat med mango, granatæble, blåbær og tomat:

1 håndfuld blandet skyllet salat pr. person (jeg brugte en færdig-blanding med spinat, ruccola og noget rød salat som jeg ikke kender navnet på)
1 mangofrugt, skrællet og skåret i tern
kerner af ½ stort granatæble (resten bliver brugt oven på morgenmaden i morgen :-)
10 små smagfulde tomater, halverede
1 håndfuld optøede blåbær fra frost
1 lille rødløg, finthakket

Alle ingredienser blandes sammen lige inden serveringen, eller portionsanrettes med salat nederst, så tomater og rødløg, mango og øverst granatæblekernerne.

Konklusion:

Super lækker fredagsmenu. Bøfferne var møre, omend de måske var blevet stegt liiiige et minut eller to for meget (og jeg er ikke til rødt kød), og pebermix-blandingen giver rigtig god smag.
Kartoflerne blev sprøde og smagte af lidt mere end normalt - jeg ved ikke om det er fordi de stod i salt.
De var dog lidt svære at få op, da saltet rundt omkring blev helt hårdt, så næste gang tror jeg de skal have lov at prøve at stå selv.
Salaten var også rigtig lækker - frugt i mad er faktisk ret undervurderet! Mangoen og granatæblekernerne giver både god smag og konsistens, så det var som nævnt ikke nødvendigt med dressing oveni. Det er noget vi helt klart skal prøve igen, så det er jo godt der røg en ekstra mango og 2 granatæbler i kurven i dag...

Billeder:

Granatæble - en smuk frugt


B-U-tiful


Mango - en grøn frugt


Men gul indeni


Salt i fadet til kartoflerne


En kartoffel i en grydeske


"Hello - my name is Mr Potato-head"Entrecôtes med masser af pebermix


Mmmmm pebermix...


Grillstriber bliver bare pænest på støbejern


De færdige kartofler


Den lækre salat


Og min tallerken - baby-Margrethe har igen sneget sig med og gør nytte som dressingskål