mandag den 23. maj 2011

Opskrift: Hasselnødde/chokolade gelato


Som noget af det allerførste da vi fik ismaskinen, prøvede jeg at lave en chokolade gelato på minimælk - men den blev så underlig at jeg ikke har blogget om den. Sådan lidt sorbetagtig i konsistens, men uden at isen rigtig hang sammen, og så var den lidt grynet også.
Da mørk chokoladeis er en af Lækkermåsens favoritter, så var der ikke rigtig nogen vej udenom at prøve igen, men med en anden fremgangsmåde - og da jeg fandt denne opskrift, hvor der også var hasselnødder i, var jeg ikke i tvivl om at det skulle være den.
Den havde nok haft bedst af at blive forberedt dagen før, så den kunne have nået at trække ordentligt med smag fra nødderne, men det var der ikke tålmodighed til at vente på - og resultatet blev bestemt ikke nogen skuffelse.
Jeg ændrede lidt på mængderne af nødder og chokolade og halverede den desuden (så længe vi stadig prøver med nye istyper, er det bedre at lave lidt mindre portioner, da holdbarheden også er noget mere begrænset end ved købe-is), men fulgte ellers opskriften ret nøje.

Hasselnødde/chokolade gelato:
ca. 3/4 l

150 g hasselnødder

½ l sødmælk
100 mørk chokolade 70%
50 g sukker
2½ past. æggeblomme
1 spsk glukosesirup

Rist hasselnødderne på en pande eller i ovnen, til skallen begynder at løsne sig - pas på de ikke brænder på.
Gnid skallen af i et viskestykke (hvis ikke det hele kommer af, gør det ikke så meget, men alt det løse skal væk), og hak nødderne meget fint i en food processor eller minihakker.
Varm mælken op i en gryde til der begynder at komme bobler i kanten. Hæld nødderne i mælken, sluk for varmen, og sæt gryden til afkøling.
Køl blandingen helt af natten over, eller i det mindste nogle timer (det var så her jeg sprang over gærdet, da min kun fik lov at stå max. en halv time). Læg en sigte over en skål, fór med et bomuldsklæde/ostelærred og hæld blandingen i sigten. Når der ikke drypper mere af nøddemælken igennem, samles stoffet og resten af mælken presses forsigtigt ud af stoffet ved at vride det. Hvis man bruger et stykke ubleget lærred, kan det holde til ret meget, så der kan godt vrides ret hårdt til.
Hæld nøddemælken tilbage i gryden, tilsæt chokolade i små stykker, og varm mælken op ved middelvarme til chokoladen er smeltet.
Imens piskes sukker med æggeblommer til en luftig masse, og til sukkeret er opløst.
Når chokoladen er smeltet i mælken, hældes ca. en 1/3 af den varme mælk over i æggeblandingen, mens der piskes, så det ikke bliver til røræg.
Æggeblandingen hældes nu tilbage i den resterende mælk i gryden, og blandingen varmes forsigtigt op til den begynder at tykne - ca. 8-10 minutter. Tag gryden af varmen og rør glukosesirup i.
Afkøl blandingen til køleskabstemperatur (evt. over isbad hvis det skal gå hurtigt - og det skulle det), før den køres på ismaskinen til den begynder at tykne - fryses færdig i lukket beholder i fryseren.
Ved servering tages isen ud og sættes direkte i mikroovnen ved fuld effekt i 15 sekunder, hvorefter den er klar til at kugle op.

Konklusion:

Mmm mmm mmm.... intet mindre end perfekt konsistens denne gang - og det er svært at tro at der slet ingen fløde er i. Ikke fordi den er fed i smagen som en flødeis - men den er meget cremet og lækker, lige som en italiensk gelato skal være (uden at jeg reelt ved en skid om det).

Smagen af chokolade er meget intens, og nøddesmagen træder også tydeligt igennem, men uden at overdøve chokoladen. Kunne have været rart at vide hvor meget ekstra smag der ville være kommet hvis den havde fået lov at trække til dagen efter - men jeg er positivt overrasket over lyn-versionen. Måske man skulle prøve med en ren nødde-version en dag.
Fremgangsmåde kan godt virke lidt uoverskuelig ved første øjekast, men jeg synes egentlig det gik rimeligt - jeg var mest bekymret for det trin med at hælde den varme mælk i æggene, og derefter hælde æggene i mælken (det var ikke lige denne gang der skulle laves rørægs-is), men det gik fint, så længe man pisker imens.
Helt sikkert en succes der er værd at gentage i en eller anden form.

Opskrift: Mangosorbet med chiliEfter pizzaen lørdag aften havde jeg bestemt at der også skulle en lille dessert til. Der var stadig rabarbersorbet i fryseren, men jeg synes den ville have godt af lidt følgeskab, så det blev til to slags is mere.
En mangosorbet med chili, og en hasselnødde/chokolade gelato (lavet på mælk), som der kommer et andet indlæg om.
Mangosorbeten fandt jeg her, og tilføjede så selv chilien.

Mangosorbet med chili:
ca. 300 g

250 g moden mango, skrællet og skåret i tern (lidt mere end 1 frugt af den størrelse jeg brugte)
ca. 80 ml sukkersirup (lige dele sukker og vand kogt op til sukkeret er opløst, og derefter afkølet)
2 spsk limesaft
2 små røde djævelske chilifrugter, finthakkede men uden frø og frøvægge

Det hele blendes grundigt sammen og stilles evt. i køleskab et par timer hvis ikke ingredienserne er kolde i forvejen. Massen køres på ismaskinen til det begynder at tykne, og fryses færdig i lukket beholder.
Inden servering tages isen ud af fryseren, og sættes i mikroovnen på fuld effekt i 15 sekunder. Det gør den blød nok hele vejen igennem, til at man kan kugle den op, uden at den skal stå og tø op på bordet og begynde at smelte i kanterne, inden kernen bliver blød (kan ikke huske hvor jeg har læst dette tip, men det er yderst effektivt, også til almindelig is).


Konklusion:

*Host* der kom måske lige en anelse for meget chili i - i hvert fald tror jeg at dele af familien ville være faldet døde om hvis de skulle have spist den. Smagen af mango var faktisk rigtig god, men selv jeg, en chili-elsker, må nok indrømme at chili er mere berettiget i andre retter end lige denne.

Næste gang bliver det uden det stærke.

Tror jeg.

Opskrift: Tunsalat på toastbrød med avocado, ramsløg, asparges og andre gode sager

   

Selvom varmen så småt er ved at vige pladsen for gråvejr og regn, så kan man jo alligevel godt få lyst til noget let til aften - og da jeg så denne opskrift på tunsalat i forgårs, var noget lignende obligatorisk til aftensmaden i går.

Vi havde en budgetdåse med tun på lager, men jeg gik på jagt efter en ekstra i Superbest, og forsøgte at finde en der var MSC mærket. Nemmere sagt end gjort, skulle jeg hilse og sige.
Der var både makrel i forskellige varianter, og torskerogn - men ingen tun med det blå mærke.
Så blev det i stedet en karton med Amanda tun i firkanter - det går vel også an. Den var i hvert fald dyr nok.

Jeg puttede en del mere i end i den oprindelige opskrift - diverse ting der trængte til at blive brugt.

Tunsalat med avocado, ramsløg, asparges mv.:
ca. 4 personer

2 ds tun i vand
1½ moden avocado
1 lille håndfuld finthakket persille
1 spsk rapsolie
2 spsk god mayo (hvis man er så smart at hælde olien i først, og klemmer mayo ud i samme ske bagefter, så glider mayoen af lige så let - samme tip kan ikke helt bruges, hvis man stikker skeen ned i et glas)
3 spsk fraiche 9% fra Thise
15 blade finthakket ramsløg
6 grønne asparges i små stykker
15 gode cherrytomater i kvarte
1 stor grillet rød peber i små tern
1/4 tsk chipotle pulver
1 tsk røde chiliflager
1-2 tsk citronsaft
ramsløgsalt og friskkværnet peber
lidt smuldret feta, tomater og citronbåd til pynt

Tunen røres ud med en gaffel, og de øvrige ingredienser tilsættes og blandes godt, og der smages til med salt og peber. Må gerne lige trække smag en times tid i køleskab.
Anrettes på ristet toastbrød, og pyntes med fetaost, tomat og citronbåd, og evt. en dusk dild - det havde jeg ikke. Til gengæld er citronbåden halv-nøgen, da jeg altid skræller/river skallen af en øko-citron, og fryser skallen, inden jeg skærer den ud for at bruge saften. Total stop af mad-spild dér.

Konklusion:

Meget simpelt egentlig (man kan sagtens undlade nogle af grøntsagerne, hvis man vil have den mere enkel, og nøjes med at bruge enten mayo eller fraiche som bindemiddel) - men meget velsmagende, og dejligt med lidt fisk (som vi ikke er gode til at spise), der ikke smager af fisk. Lækkermåsen spiste 4 stykker, og ville gerne have haft mere, men det fik han forbud mod.

Der skal nemlig være lidt til i dag også, hvor det skal med i byen.

Så ond er jeg.