søndag den 28. august 2011

Opskrift: Salat med jordbær og vindruer, og jordbærvinaigrette


I går havde Bonussønnen fødselsdag (14 år blev han - utroligt det allerede er 10 år siden jeg kom ind i hans, og ikke mindst hans fars liv. I morgen er han nærmest voksen, og om en uge flytter han vel hjemmefra), og vi havde min familie på besøg, hvor vi fejrede vores alle tres fødselsdage, da de alle ligger i løbet af 1½ måned.
Det gav et par gode gaver - Bonussønnen og hans far fik penge (de er så priviligerede, at de ikke kunne finde på andet at ønske sig) - jeg fik (som ønsket) et gavekort til Imerco (som bl.a. skal omsættes til sylteglas, og et par bagemåtter), en ekstra løgkrukke så jeg nu har plads til både rødløg. almindelige løg og hvidløg i hver sin krukke, og så lidt kontanter også. Og endelig en flot buket blomster fra mine forældres have, og tre sylteglas.

Vi startede om eftermiddagen med boller og kage, som der kommer opskrifter på i andre indlæg. Derefter aftensmad med sous vide culottesteg, knuste kartofler, fetadip, Jamie Olivers tomatsalat, en salat med jordbær og vindruer og en jordbærvinaigrette.

Det er ikke mange steder de stadig har danske jordbær i butikkerne, men det lykkedes at finde nogen til 20 kr. pr. ½ kg - ikke så slemt (det var så heller ikke de mest smagfulde, men i en salat gik det ok) - og så var det, der nok ender med at blive årets sidste rigtige sommermenu, i hus. Jordbærvinaigretten blev til ud fra opskriften på hindbærvinaigrette.
Desserten var gjort klar flere dage i forvejen - to slags hjemmelavet is, færdigfrosset i portionsglas - det kommer der også mere om senere.

Nu skal det handle om salaten og dressingen - meget enkelt, men ikke desto mindre meget lækkert.

Salat med jordbær og vindruer:
ca. 6-8 personer afhængig af mængden af øvrigt tilbehør

1 almindeligt salathoved af god kvalitet, plukket i mindre stykker (jeg havde fået et af naboen, som skulle have tømt køleskabet inden hun tog på højskole - det havde stået i køleskabet i over en uge i en plasticboks, og var lige så friskt som var det plukket for 5 minutter siden)
ca. 300 g friske jordbær skåret i halve
ca. ½ kg blå stenfri vindruer skåret i halve
(man kan selvfølgelig også sagtens tilsætte flere ting, som feks. nødder/kerner, fetaost, brødterninger, flere grøntsager osv. - men jeg valgte med vilje at holde den enkel)

Salat, jordbær og vindruer blandes og serveres sammen med:

Jordbærvinaigrette:
ca. 2½ dl

3½ spsk jordbæreddike, købt eller hjemmelavet (eller hvidvinseddike, men så skal der nok bruges lidt flere friske jordbær)
4 spsk olivenolie
2 tsk flydende honning
200 g rensede jordbær
et drys salt og friskkværnet peber

Eddike, olie, honning og jordbær blendes grundigt og smages til med salt og peber. Serveres til salat.


Konklusion:

Som allerede sagt - meget meget simpel salat, men den behøvede ikke mere - frugt i salat er simpelthen det nye sort i mit køkken. Det er kommet for at blive.
Dressingen er superlækker og passer selvfølgelig rigtig godt til en salat med jordbær i - men den vil også fint kunne gå til en salat med andre typer frugt eller bær.

Eneste problem er at jeg fik lavet alt for meget - man kan stort set ikke se på flasken at der er taget af den.

Skal jeg mon have jordbærvinaigrette på havregrynene i morgen?