tirsdag den 8. januar 2013

Low carb/LCHF opskrift: Grøntsagsklatter med ost


Grøntsagsklatter er vist en ret udbredt ting i low carb verdenen efterhånden - jeg ved egentlig ikke hvem der har "opfundet" dem i sin tid, så derfor ved jeg heller ikke lige hvem jeg skal linke til.

Men uanset hvem der fandt på dem, så er det en rigtig fin måde at få lidt ekstra grøntsager ind, og en god måde at få brugt nogle grøntsagsrester på, hvis man har noget liggende i skuffen der begynder at se lidt slattent ud.
Det er selvfølgelig bedst at bruge de grøntsager der indeholder færrest kulhydrater, men jeg lister nu alligevel nogle gulerødder ind også, for de indeholder trods alt nogle gode ting. Kål er rigtig godt at putte i, og ellers hvad man har af ikke alt for vandede grønne sager, og som ikke er alt for gennemtrængende i smagen.

Det hele holdes sammen af æg og ost, og så kan man yderligere tilsætte nogle frø eller kerner for at få lidt mere sundt fedt med. Krydderierne kan man selvfølgelig også variere som man lyster - jeg har indtil videre holdt mig til salt og chiliflager, men jeg har set flere steder at nogen putter karry i også.

Her er den version jeg har lavet de sidste par gange - jeg har indtil videre brugt klatterne som en slags sandwichbrød, med feks. salat, skinke/kyllingepålæg, tomat, agurk, ost og dressing/mayo imellem, og det fungerer fint som en erstatning for brød.

Klatterne kan laves som klatter man breder ud på bagepapir, eller som jeg gjorde sidste gang, laves som én stor plade som skæres ud med en pizzaskærer når den er bagt.
Uanset formen så er det en nem brøderstatning som er kommet for at blive.

Grøntsagsklatter:
1 stor bageplade

½ squash ca. 150 g
3 små gulerødder ca. 150 g
5-6 blade hvidkål ca. 250 g
i alt ca. 500-600 g grøntsager
2 fed hvidløg
50 g græskarkerner eller solsikkefrø
1½ spsk FiberHusk
50-100 g friskrevet cheddarost
2 æg
1½ tsk røde chiliflager
1 tsk fint uraffineret salt

Grøntsagerne rives fint eller groft på rivejern eller i foodprocessor, og blandes med de øvrige ingredienser.
Bredes ud på en bageplade på bagepapir og bages ved 180 grader i ca. 40 minutter - denne portion giver et lidt tykt lag i min ovn, så derfor skal den have forholdsvis lang tid.
Køles af og skæres ud i passende størrelse firkanter, og opbevares nogle dage i køleskab, eller fryses adskilt af madpapir.

Konklusion:

De gange jeg har lavet dem har jeg brugt hele græskarkerner og solsikkefrø, men jeg tror nu jeg vil blende dem næste gang, da jeg bedst kan lide konsistensen uden de hele frø.
Bortset fra det, så smager klatterne fint, og selvom de selvfølgelig ikke kommer i nærheden af smagen af brød, så udgør de et fint alternativ til feks. en sandwich, eller en burger, og giver samtidig et ekstra skud grøntsager uden at man egentlig mærker det.