søndag den 6. september 2009

Opskrift: Oksekød i fad

Jeg kan bare ikke få dette, og et par andre billeder til at vende rigtigt - så her må man lige vende hovedet lidt.
Flere billeder længere nede

Lækkermåsen har købt en iPhone, og der er da ingen grænser for hvad den kan bruges til!
Meget modvilligt må jeg indrømme at hvis der er nogen af de telefoner han har haft i den tid jeg har kendt ham (og det er en del!) som jeg godt kunne blive lidt misundelig over, så er det iPhone. Den har bl.a. en nyttig funktion hvor man kan se nogle udvalgte opskrifter fra Karolines Køkken, så det har faktisk gjort at han har bestemt menuen i dag - det blev til Oksekød i fad.

Jeg havde dog ikke den store lyst til kartoffelmos, så vi brugte kartofler i skiver i stedet, og lavede også lidt andre tilrettelser (dobbelt portion af de fleste ingredienser, vi tilsatte hvidløg, og dryssede med revet ost og muskatnød oven på kartoflerne), så vores version kommer her:

Oksekød i fad:

1 kg kartofler i skiver (jeg havde skrællet 1,5 kg men brugte kun ca. 1 kg)
100 g smør (jeg var ikke vild med at der skulle smør i - det er vist en opskrift fra de ældre Karoline tider, hvor man ikke gik så meget op i fedt, men Lækkermåsen insisterede. Heldigvis gik han lige ud et øjeblik da saucen var ved at være færdig, så jeg fik fisket en god del af det smeltede smør op, som flød rundt øverst i saucen. Efter min mening er der absolut ingen grund til at bruge smør når man bruner hakket kød, især ikke når det var rimeligt fedt i sig selv. Og da han, så vidt jeg ved, ikke læser denne blog, finder han nok aldrig ud af at jeg snød lidt....)
2 grofthakkede løg
3 fed hakkede hvidløg
1 kg hakket oksekød (12-16% fedt)
2 dl tomatketchup
2 tsk paprika
3 tsk groft salt
friskkværnet peber
revet ost
revet muskatnød

Smelt smør i en gryde ved kraftig varme, men uden at det bruner. Svits løg og kød i smørret og tilsæt tomatketchup, paprika, salt og peber. Lad kødsaucen koge ved svag varme og under låg i ca. 10 min. Smag til. Hæld saucen i et smurt ovnfast fad (ca. 3 liter), og læg de skivede kartofler (eller kartoffelmosen hvis man har lavet den) over som et låg. Drys med revet gratineringsost, og lidt revet muskatnød og friskkværnet peber.
Bag retten midt i ovnen i ca. 40-50 min. ved 200 grader (alt afhængigt af hvor tykke kartoffelskiverne er - retten skal under alle omstændigheder have noget længere tid end hvis man bruger mos).

Opskriften foreslår en grøn salat til, men det eneste vi fik til var en rest af guacamolen fra i tirsdags/onsdags - den smagte udmærket stadigvæk, og så var den ryddet af vejen.

Konklusion:


Bortset fra at der jo var alt for meget fedt/smør i, så smagte det fint - jeg tror faktisk saucen ligner meget den Lækkermåsen gerne vil have, når han snakker om spaghetti og kødsauce som hans mor laver den. Så det må jeg jo prøve næste gang.

Billeder:
Kødsaucen koges
De skivede kartofler
Kødsauce, kartofler, ost og krydderier i fadet
Den færdige ret - dette billede vil heller ikke vende rigtigt :-(

Blomster/haven:
 
Jeg vil lige sætte et par billeder ind af den hortensia vi har stående ude ved hoveddøren. Den har vist aldrig stået så flot som i år, for blomsterne plejer ikke at springe så meget ud (det er åbenbart ikke den type hvor hele blomsterhovedet kommer i blomst) - men den har nu også fået godt med gødning, så det kan åbenbart godt betale sig at pusse-nusse lidt om den :-)
 

Pattegris på Ranch grill


Flere billeder længere nede

Lørdag var vi til træf i den grillklub på nettet som vi er med i. Der skulle laves helstegt gris på en kæmpe grill, brisket (oksespidsbryst) i smokeren, og desserten var hjemmelavet is.
Det var en super hyggelig dag, hvor vi fik lidt vide om brug af bøgesmuld til røgning, hvordan man laver brisket, proceduren ved hjemmelavet is, og ellers var det bare snak og hygge hele dagen indtil kl. 21.30 hvor vi vendte næsten hjemad-

Vi holdt selv et lignende træf for en måned siden, men i går var faktisk hyggeligere - nok fordi vi ikke selv stod med forberedelser og oprydning osv. Og så måske også fordi vi nu kendte flere af deltagerne lidt bedre, og bedre kunne snakke om andre ting end grill også.

Næste punkt på grill-programmet er et privat træf i nordjylland i slutningen af september - det bliver forhåbentlig lige så hyggeligt.

Svinet bliver ridset og krydret
Og er her kommet på grillen
Brisket har ligget i WSM'en i nogle timer og er klar til at komme i folie
Kim demonstrerer hvordan man tænder op i bøgesmuld til røgning
Allan og Hanne viser hvordan de laver is - her er det en gang chokoladeis der bliver hældt på ismaskinen
Svinet er klar til at blive parteret
Og den smagte godt!
Brisket til venstre, svin foroven, og salatblanding med brødterninger og creme fraiche dressing med hvidløg, salt og peber
Dårlige billeder af 5xhjemmelavet is - hindbærsorbet, citron/limesorbet, youghurtis med honning og citron, bananflødeis og chokoladeflødeis - mums!

Middag på Pavarotti


Fredag var vi på Rest. Pavarotti i Viborg sammen med et hold venner, inden vi skulle i biografen.
Jeg ville have haft kameraet med, men glemte det, og egentlig var der heller ikke det store at tage billeder af.
Lækkermåsen fik en indbagt pizza med spaghetti (jeg personligt synes ikke pizza og pasta hører sammen, men han var godt tilfreds og det var selvfølgelig hovedsagen) - vores veninde fik tortellini i pesto, hvilket vist ikke var den store oplevelse. Portionen var stor men den blev lidt vammel til sidst. Vores ven fik pasta i noget sauce med laksestykker - eller skulle jeg sige stykkE, for han fandt vist kun ét stykke laks i hele tallerkenen.
Og jeg havde også fået lyst til pasta, så jeg ville have pasta carbonara, da jeg vist aldrig har fået det rigtige, og på en restaurant før.
Det smagte sådan set udmærket, og portionen var rigelig, men jeg fandt ét - og jeg gentager 1- stykke bacon i min tallerken. Det synes jeg bare ikke er i orden i en tallerken til 74 kr. (jeg mener, hvor meget koster spaghetti, fløde/æg og lidt krydderier?), så jeg nævnte det for tjeneren da hun tog tallerkenerne ud, og hun beklagede også, og ville sige det til kokken. Hun kom tilbage og sagde at HAN også beklagede meget - som jeg forstod det var det noget med at han havde lavet en portion til to på én gang, så der er sikkert én i fredags, der har fået en ordentlig skudefuld bacon på min bekostning....
En anden ting er at jeg også måtte bede om at få en skål revet parmesan ind til at drysse på maden - jeg troede egentlig lidt det var standard på en italiensk restaurant, når man får pasta - heldigvis var den så friskrevet, og ikke fra pose.

Vi snakkede senere med nogle andre der havde været der samme aften, og de havde heller ikke været tilfredse - han havde fået en bøf, som var nærmest rå inden i og fuld af sener, hun havde fået et eller andet med laks, som smagte af absolut ingenting.
Måske kokken har haft en dårlig aften - det håber jeg, for vi har ellers kun hørt godt om Pavarotti. Selv har vi kun været der en enkelt gang før, for nogle år siden, og der fik vi pizza - det var udmærket. Så måske man kun skal tage derind for pizzaen, eller også skal de have en chance igen senere med deres pasta eller bøffer, inden vi afskriver dem helt.