mandag den 28. december 2009

Opskrift: Skinkestang og hvidløgs/krydderurteflutes


Flere billeder længere nede

Bonussønnen kom på juleferie i går, og skal være her til efter nytår - og allerede mens vi var i Lübeck havde vi snakket om at vi skulle have skinkestang når han kom, da det er en af hans absolutte livretter.
Vi startede hans ferie ud med at få frokost med ude hos hans mor og bonus-far da vi hentede ham (lasagne med salat, guacamole, humus og fetaost, efterfulgt af hjemmelavet konfekt), så der var ikke plads til andet end rug/knækbrød søndag aften, og derfor måtte skinkestangen på menuen i dag mandag.
Opskriften er en sammenblanding af en jeg fandt på Jubii debatten, og så den her - den kommer som jeg lavede den.
Tilbehøret blev rester af bulgursalaten fra lørdag, samt "hjemmelavede" hvidløgs/krydderurteflutes, fundet hos NYBH.

Skinkestang:

1 plade færdigudrullet frossen butterdej, optøet i ca. 30 min. (jeg købte en pakke med to færdige ruller i  og brugte så kun den ene)
200 g bacontern (jeg brugte Budget mærket fra Bilka/Føtex - en lidt mere fedtfattig version end normalt)
250 g champignons i skiver
2 fed finthakkede hvidløg
1 finthakket løg
1 pakke Pikant flødeost
175 g skinkestrimler
2 tsk Dijon sennep
hakket purløg efter smag (Lækkermåsen er IKKE begejstret for purløg (han har vist fået for lidt krydderurter i sin barndom, for det er et generelt fænomen!)), så jeg havde lovet ham kun at putte purløg i halvdelen af fyldet/stangen - det endte dog med at jeg glemte det helt, så jeg dryssede det bare oven på min egen portion - for efter min mening SKAL der altså purløg i en skinkestang...)
buketter af ½ broccolihoved, grofthakket
friskkværnet peber
æg til pensling

Steg bacontern på en varm tør pande til de er næsten sprøde – tag dem af og læg dem på fedtsugende papir.
Steg champignons, hvidløg og løg i baconfedtet - eller smid det ud og brug feks. oliven- eller rapsolie, hvis det skal være lidt sundere. Put bacon tilbage i panden, bland flødeosten i, og varm blandingen igennem til osten er smeltet og godt mixet ind i blandingen.
Lad det køle lidt af, og tilsæt derefter skinke og sennep, og smag til med peber. Til sidst vendes evt. purløg og broccolibuketterne i.
Bred den halvt optøede butterdej ud på en bageplade med bagepapir og rul den evt. længere om nødvendigt. Læg fyldet på midten af butterdejen, uden at komme for tæt på enderne. Skær dejen i siderne ud i strimler, uden at komme for tæt på fyldet, fold enderne ind over fyldet, og fold derefter strimlerne i siderne henover fyldet, så der kommer en pæn "fletning". (Det er så endnu aldrig lykkedes mig at lave en pæn fletning, så jeg ender altid med at måtte lappe lidt på den, for at fyldet ikke skal løbe ud - denne gang var ingen undtagelse...)
Pensl butterdejen med æg og bag den i ca. 35 minutter ved ca. 180 g forvarmet varmluft eller i grill på bageplade.

Hvidløgs/krydderurteflutes:

almindelige hvedeflutes, flækket på langs
blødt smør
hakket basilikum (her brugte jeg den frosne blanding jeg havde lavet tidligere på dagen)
hakket persille (den havde jeg også på frost)
lidt tørret esdragon
finthakket hvidløg
flagesalt

Det bløde smør blendes med krydderurterne og hvidløget og smages til. Blandingen smøres på brødet i den mængde man nu har lyst til. Drys med flagesalt og rist dem sprøde i en varm ovn eller grill - evt. på sølvpapir, så smøret ikke drypper ned i bunden når det smelter.
Når de ser gyldne og sprøde ud, tages de ud og skæres i mindre stykker på skrå og serveres med det samme.

Konklusion:
 
Skinkestangen var supergod, selvom den ikke var så køn. Det gav god smag med broccoli i, så det er bestemt ikke sidste gang jeg gør det.
Der var reelt fyld nok til to plader butterdej, men jeg kunne ikke vente på at plade nr. 2 tøede op da jeg fandt ud af det, så vi fik resten af fyldet ved siden af.
Flutes'ne (hvad mon det rigtigt hedder i flertal?) blev desværre lidt brændte i bunden, da jeg lagde dem direkte på risten i grillen i nogle minutter, men de havde god smag, så dem tør jeg godt lave igen.
 
Billeder:
 
Bacon steges
 

Champignons er skåret i skiver med æggedeleren


Det kostede så en æggedeler - en bøjet tråd, og en der sprang helt...


Løg snittes efter følgende fremgangsmåde


Så meget (eller nærmere lidt) fedt er der i panden efter stegning af 200 gram Budget bacon


De æggedeler-myrdende champignons steges med løg og hvidløg


Det færdige fyld


Fyldet på butterdejspladen


Den på ingen måde kønne skinkestang


Flutes er klar til at komme i grillen (her skal man ikke tænke på mængden af smør)


De færdige flutes og skinkestangen, som heldigvis er blevet knap så grim af at blive bagt


Og min tallerken - bulgursalat til venstre, ekstra fyld til skinkestangen til højre


Tip: Udskæring af løg i små tern

Det kan godt være det er almen viden rundt omkring - men indtil fornylig havde jeg aldrig set det før, så det kan jo være der er andre i samme båd.
Jeg fandt fremgangsmåden hos http://www.thepioneerwoman.com/...

Løget pilles og halveres på langs - det skal stadig hænge lidt sammen ved roden

¨
Løget skæres i strimler på langs, men uden at skære helt ned til rod-enden


Derefter laves et snit på tværs, stadig uden at skære helt igennem til rod-enden


Og nu kan løges skæres normalt, hvorved man får de pæneste små tern :-)

Tip: Frysning af frisk basilikum



Det er temmelig svært at købe en potte frisk basilikum på denne årstid, og få den til at holde længe hjemme i køkkenet. Der skal næsten ingen kulde til under transporten før den går til, og da jeg havde købt en ved middagstid i dag, og den allerede efter hjemturen så temmelig slatten ud, bestemte jeg mig til at prøve at fryse den ned, for at se om smagen kan bevares fra frost. Det kan selvfølgelig ikke bruges på helt samme måde, men som smagstilsætning skulle det nok kunne anvendes til et eller andet.
Jeg fandt et tip til at blende den med lidt olie, salt og citronsaft, så det gjorde jeg efter følgende fremgangsmåde:

1 potte frisk basilikum
2 spsk olivenolie
knap ½ tsk salt
1 tsk konserveret limesaft

Alle blade nippes af planten, og de blendes sammen med de øvrige ingredienser. Blandingen fyldes i en isterningebakke og fryses ned. Man kan ikke uden videre brække terningerne op og derefter løsfryse dem som med almindelige isterninger, men de kan "graves" op med en kniv eller lille ske.

Konklusion:

Jeg brugte en terning til aftenens krydderflutes, og smagen var da i hvert fald bevaret de timer senere - det må så komme an på en prøve senere, om den går til ved længere tids frysning.