fredag den 22. november 2013

Opskrift: Ølkage


Saftig ølkage med smag af julens krydderier, og godt med tandsmør på - det vækker minder fra barndommen, hvor min mor jævnligt bagte sådan en kage.

Af en eller anden grund fik jeg lyst til at lave den for nylig, og da tanken faldt på den, var vi meget belejligt på besøg hos mine forældre, og jeg kunne derfor få opskriften med hjem. Den findes selvfølgelig allerede på nettet, men jeg ville gerne være sikker på det var samme opskrift som min mor brugte.
Der findes jo som regel ikke noget helt lige så godt.

Jeg kan så efter en søgning konstatere at den faktisk ligner mange af de opskrifter der ligger derude, og hos Dr Oetker fandt jeg en næsten enslydende version. Mange af de andre udgaver er lavet uden æg, og det er så en af fordelene ved denne kage - at den kan laves helt uden æg og mælk til allergikere.

Men der skulle selvfølgelig æg i min udgave.
Ellers blev den jo ikke ligesom jeg husker den.

Ølkage:
1 rugbrødsstørrelse

500 g mel
500 g brun farin (jeg havde kun 435 gram, så de sidste 65 gram blev erstattet af mørk muscovadosukker)
1 flaske hvidtøl
1 æg
2 tsk med top stødt kanel
2 tsk stødt nellike
2 tsk med top natron

Tænd for ovnen på 175 grader almindelig varme.
Mel, farin og det halve af øllen piskes sammen (det kan være svært at piske alt melet ud, hvis man tilsætter hele øllen fra starten - står der i min mors notater) og resten af øllen tilsættes sammen med ægget - det hele piskes
grundigt til der ikke er nogen melklumper tilbage.
Tilsæt krydderier og pisk igen.
Hæld dejen i en stor rugbrødsform, som er godt smurt med smør (jeg bruger en rugbrødsform fra Eva Trio) eller del den i to mindre forme.
Bag kagen midt i ovnen i ca. 5 kvarter - tjek med en lang kødnål i midten af kagen om den er nok - hænger der stadig dej ved, skal den have lidt mere.
Køl kagen lidt af i formen, vend den ud på en bagerist og køl den helt af. Spis den i skiver og smurt med RIGTIG (tand)smør.

Konklusion:

Det er ligesom at være der selv - altså i barndommen, hvor den blev serveret.
Den smager stadig lige så godt som dengang, og den bliver helt bestemt lavet igen. Den holder sig i øvrigt fint 2-3 dage i en plasticpose - men vi nåede ikke gennem hele kagen her, så halvdelen er frosset ned til en dag der igen må ølkage på bordet.
Den dag kan godt ske at komme snart.