lørdag den 8. januar 2011

Opskrift: Okse mørbradbøffer, bagt butternut squash med kikærter, og rødvinssauce


Da vi sidst var i grønthandlen hvor vi købte Sweetdeal beviser til, købte jeg en butternut squash (som jeg pga. rabatten betalte den fyrstelige sum af 6,50 for), og den havde jeg bestemt skulle bruges i dag.
Første gang jeg købte en butternut lavede jeg suppe af den, men det blev ikke nogen større succes (og bl.a. derfor blev der heller ikke blogget om den), så det blev i stedet til en gang bagning i ovnen sammen med forskellige ting, og så lavede jeg nogle mørbradbøffer af oksekød. Vi købte fornylig en hel mørbrad, som vi skar ud til bøffer og lagde i fryseren, så de blev bare tøet op, krydret med lidt salt og peber, brunet hurtigt på en meget varm støbejernspande, og derefter taget af mens panden kølede lidt af, og stegt færdige ved lavere varme.
Der var desuden en rest hjemmelavet rødvinssauce i fryseren, og alt i alt udgjorde det dagens menu.

Inspirationen til den bagte butternut kom flere steder fra, bl.a. EatLiveRun, plus et klistermærke der sad på butternutten.

Bagt butternut squash med kikærter:
ca. 4 personer

1 butternut squash, skrællet og skåret i tern á ca. 1x1 cm
200 g kogte kikærter (jeg koger altid en stor portion og fryser ned, så jeg ved ikke hvad den rå vægt er)
1 stort løg i både
4 fed finthakket hvidløg
1 stor finthakket rød chili
4-5 kviste timian
4-5 kviste rosmarin
2 spsk jomfruolivenolie
2 spsk jordbærbalsamico (eller almindelig balsamico)
2 spsk granatæblesaft
flagesalt
friskkværnet peber

Alle ingredienser blandes grundigt sammen i et ovnfast fad, og bages ved 200 grader i ca. 20-30 minutter (afhængig af hvor blød man vil have squashen).

Konklusion:

Det var egentlig meningen jeg ville have lavet bøfferne sous vide, men tiden løb lidt fra mig, og desuden er det måske lidt overkill at gøre det ved mørbrad, som er så mørt i forvejen.
De blev også ganske udmærkede af bare at komme på panden.
Butternut-blandingen blev ganske udmærket, omend man ikke kunne smage hverken balsamico eller granatæble - men det har jo nok alligevel været med til at give lidt smag.
Det fungerede fint med kikærterne til at strække det lidt, og bælgfrugter og linser mv. er i det hele taget noget jeg gerne vil blive meget bedre til at bruge, i stedet for feks. pasta og ris.
Alt i alt en dejlig aftensmad - og nu har jeg vist en lænestol, der truer med at springe på min ryg...

Billeder:

Jeg bruger sådan en skræller til at skrælle med, mens butternutten ligger på et skærebræt - det er lidt nemmere end at stå og fægte ud i luften med den - altså butternutten


Grøntsager klar til ovnen


Bøfferne er af lidt ukurant størrelse fordi jeg selv skar dem ud - men de smager jo altså ens, ikke


Min tallerken


Opskrift: Hjemmelavede flæskesvær


Den første arbejdsuge efter en nytårsaften der endte noget anderledes end planlagt, er overstået, og endelig er det "normal" weekend. Den sidste uge har budt på alt for meget junkfood da vi ikke har været meget hjemme, så jeg trængte til at stå i køkkenet igen - bare for at lave et eller andet.

Under søgningen i fryseren efter kød til aftensmaden, stødte jeg på en ribbensteg, som efterhånden har ligget lidt for længe, og derfor fandt jeg på at lave en gang flæskesvær, efter at have stødt på et par opskrifter inden for de sidste par måneder.
Egentlig er det jo ikke en særlig lækker tanke at spise grisens skind - men flæskesvær smager nu altså godt, efter min mening, så det skulle altså prøves. Jeg brugte Grydeskeens opskrift.

Der blev ca. 325 g svær ud af stegen (resten røg i skraldespanden, da kødet var tørt og frostskadet), og det gav i alt ca. 110 g færdige flæskesvær.

Flæskesvær:
Sværene koges med chili
ca. 110 g

325 g svær, inkl. ca. 1-1½ cm fedt og en lille stribe kød
vand
4-5 friske chilifrugter efter smag, skåret igennem så smagen kan trænge ud
groft salt

En gryde vand bringes i kog sammen med chilifrugter. Når vandet koger, hældes sværene i gryden, og koger ved middel varme i 20 minutter.
Sværene tages op med en hulske og tørres med køkkenrulle. De lægges derefter i ét lag i et ovnfast fad og drysses med salt og vendes rundt, så de får et jævnt lag salt på begge sider.


Fadet stilles i en kold ovn, som stilles på 220 grader almindelig varme.
Sværene steges i ca. 30-40 minutter - undervejs hældes overskydende fedt fra 1-2 gange, og sværene vendes og drysses igen med salt.
Efter ca. 30 minutter testes om sværene er sprøde - hvis ikke de er ens i tykkelsen, tages de ud efterhånden som de er færdige. Hold øje med at de ikke pludselig branker!

Når de er færdige tages de ud af ovnen og lægges til afdrypning på køkkenrulle. Drys evt. med lidt mere salt mens de stadig er varme.

Konklusion:

Der er meget forskel på flæskesvær når man køber dem færdige - nogle er helt tørre så man er ved at blive kvalt i dem fordi de "støver" så meget - andre er mere fede i det. Jeg kan bedst lide en mellemting, lidt henimod de fede, og det levede de hjemmelavede fint op til.
De blev sprøde og saltet hang fint ved. Dog kunne jeg slet ikke smage chilien, så hvis det skal prøves igen, så tror jeg der skal drysses lidt chilipulver på når de er lige ved at være færdige.
Alt i alt en vellykket snack - på en dag hvor vi jo ellers ikke skulle have junkfood...