søndag den 1. august 2010

Opskrift: Sharonfrugtsirup med chili, og en ny portion semi-dried/semi-tørrede tomater

   


Bloggen har været tørkelagt siden vi kom hjem fra det nordjyske - det skyldes en lille ferietur til Kreta, som vi kom hjem fra i går morges.
Der kommer lidt rejseberetninger om turen, herunder selvfølgelig også om maden, men for nu vil jeg lige nøjes med dagens køkken-aktiviteter (og sige at det var rart at være lidt aktiv i køkkenet igen!)

Jeg fik lokket både mand og bonus-barn med en tur til Bazar Vest i Århus i formiddags - jeg har længe gerne villet en tur derind, men det blev så først her i ferien det kunne lade sig gøre.
Formålet var primært at få fat i en ordenlig røvfuld (forhåbentlig) billige tomater, så jeg kunne lave en ny portion semi-tørrede, og så ellers snuse rundt og se hvad de havde at byde på.

I flere af grøntbutikkerne havde de 2 kg almindelige tomater til 25 kr. - men vi var heldige at finde et sted med cherrytomater, hvor man kunne få en kasse med 9 bakker á 250 g for 20 kr. Dem snuppede vi to kasser af - dvs. 5 kg cherrytomater for 40 kr. - det synes jeg er en ret okay pris (ikke et ord om hvor de kommer fra, eller om de betaler skat af det - det må de selv om).

Desuden røg der to store mangofrugter til 15 kr. i kurven, plus en kasse med 14 store sharonfrugter til 10 kr. De var godt nok ved at være overmodne, men jeg fik den idé at jeg ville prøve at lave sirup af nogen af dem - resten måtte vi få spist, og så gav vi lidt væk også, så uanset modenhedsgrad, så var 10 kr. billigt (eller - "Billig billig hér - billig billig dér", som de står og råber for at få folk til at købe 
:-))

I den indiske butik købte jeg desuden en flaske meget stærk grøn chilisauce, tamarind-koncentrat og brune sennepsfrø - jeg har endnu ingen idé om hvad det skal bruges til, men forhåbentlig rammer inspirationen på et tidspunkt.

Da klokken nærmede sig frokosttid købte vi en kebab-rulle i et af spisestederne - den kostede 35 kr. og smagte rigtig godt. Noget billigere end hos den lokale pizza-joint, hvor de koster over 50 kr. De er godt nok også lidt større, men den mættede nu fint.

Hjemme igen gik jeg først i gang med tomaterne - jeg fulgte lidt en anden fremgangsmåde end sidst, så derfor kommer opskriften igen her.

Semi-dried/semi-tørrede tomater:


2 kg cherrytomater skåret i halve
1 spsk olivenolie
1 spsk tomat balsamicoeddike (eller almindelig balsamico - kan også helt udelades)
1 spsk lys rørsukker
1 spsk flagesalt

Tomaterne lægges i en bradepande med bagepapir med skærefladen opad. Olie og eddike dryppes over, og der drysses med salt og sukker (jeg ville gerne have brugt tørret timian også, men var løbet tør). 
De bages midt i ovnen ved ca. 80 grader varmluft i 5-6 timer, til de har den ønskede konsistens (jeg tog de mindste ud efter 5 timer, og resten efter 5½ - der var de fleste af dem stadig lidt saftige).
Et rent sylte/henkogningsglas skylles i atamonblanding, eller stærk alkohol, feks. vodka (jeg brugte en 95% alkohol som Lækkermåsen for mange år siden købte da han var i Italien og arbejde - vi har ikke fundet nogen anvendelse for den før nu) og tomaterne lægges i glasset og overhældes med rapsolie (sidst brugte jeg olivenolie, men det størkner i køleskabet, og det ville jeg gerne undgå denne gang). Glasset bankes i bordet nogle gange, så evt. lufthuller forsvinder.
Opbevares i køleskab.


Sharonfrugtsirup med chili:
ca. 2 dl


½ kg sharonfrugt, renset vægt, skåret i mindre tern (svarer til ca. 4 store frugter)
3 dl lys rørsukker (jeg fulgte Lines opskrift her (bortset fra vaniljen), men havde problemer med at få den til at blive tykkere, så jeg tilsatte ½ ekstra dl sukker, og nåede derfor op på 3 dl til ½ kg frugt)
5 dl vand
1 mellemstor rød chili, finthakket
saft af 1 limefrugt


Sharonfrugt, sukker og vand koges ved svag varme i 5-10 minutter, til frugten er godt blød.
Blandingen sigtes og al vædden presses ud af frugten - vædden koges derefter ind til sirupsagtig konsistens, sammen med chilien - det tog nok ca. en halv time pga. at den ikke ville blive tykkere før jeg kom mere sukker i. Smages til med limesaft, og hældes på atamon- eller alkoholskyllede glas (jeg brugte igen 95% spritten).


Konklusion:


Tomaterne blev supergode denne gang - de mindste nåede at blive lige til den tørre side, men smagen var rigtig god, tilpas salt/sød/syrlig, så det var en succes. Der er stadig 3 kg tomater tilbage, men dem har jeg planer om at prøve at sylte efter Camilla Plums opskrift.
Siruppen er lidt svær - man udbryder ikke "wauv, det er da helt klart sharonfrugtsirup" ved en blindsmagning - den smager vel egentlig mest af sukker, og så chili. Men den har en flot farve, og kan uden tvivl godt give et pift til en dessert. Og det var sjovt at få prøvet, så jeg er ikke blevet afskrækket. Næste gang skal det måske nok bare være med en type frugt eller bær som i sig selv er lidt mere syrlige.


Billeder:

2 kg tomater kan lige nøjagtig være i min bradepande


De første der blev taget ud efter 5 timer


Der er noget lidt alien-agtigt over den her tomat


De sidste tomater efter 5½ time - de svinder godt nok noget i størrelse


5½ timers tomater - mmmmmmm......


Billig billig hér!


Siruppen koger og koger


Jeg havde ingen passende størrelse flaske, så den kom på glas i stedet - nogen der har et tip til hvor man kan købe sådan nogle små glasflasker, gerne med patentprop, på 2-3 dl?