søndag den 27. december 2009

Weekendtur til Lübeck


Flere billeder længere nede

Den sidste weekend før jul var vi en tur i Lübeck for at se julemarkederne. Vi havde bestilt hotel i slutningen af oktober via http://www.booking.com/ (min foretrukne måde at finde hoteller på), og det var også ved at være i sidste øjeblik, for der var mange steder der var udsolgt, når vi var 3 personer.
Men det lykkedes mig at få et 3-personers værelse på http://www.hotel-lindenhof-luebeck.de/, som jeg havde set gode anbefalinger af flere steder. Det ligger ikke i det absolutte midtpunkt af Lübeck centrum, men hvis vi skulle have boet midt i centrum ville det have kostet alt for meget - og en gåtur tog vi jo heller ikke skade af.

Så fredag den 18. december hentede vi Bonussønnen i skolen da han havde fri kl. 10.30, og så gik det ellers direkte mod Tyskland
Vi gjorde lige holdt i Citti i Flensburg for at shoppe lidt, så klokken blev lidt over 16 før vi ankom til Hotel Lindenhof. Det var jo den første uge med rigtigt snevejr i DK, så der var glat mange steder, men det gik nu rimelig smertefrit - kun en enkelt gang holdt vi helt stille på motorvejen, og kun i få minutter.

Vi fik os indkvarteret i det ikke så forfærdeligt store værelse - men vi skulle jo efter planen heller ikke være der så meget. Der var en god dobbeltseng, med RIGTIG gode dyner - nok de bedste rigtige dyner jeg nogensinde har oplevet på et hotel. Ellers er det tit bare tæpper og lagner, men her havde de altså lært hvordan man gør :-)

Bonussønnen havde en udslået sovesofa, og den var måske lige knap så god - hovedenden var lidt skrå, så en af nætterne lå han og gled lidt ned, og hans dyne var heller ikke så tyk som vores - men så havde vi heldigvis taget tæpper med.

Vores værelse


Selve hotellet er ikke voldsomt stort, men det er hyggeligt, og der var utroligt fint pyntet op til jul i næsten alle hjørner.











Vi havde bestilt en parkeringsplads hjemmefra, og det viste sig at være i en af Tysklands mest moderne parkeringsanlæg, hvor bilerne holder i tre etager, og man kører dem op og ned som en elevator - meget sikkert og super effektivt.
Hotellet ligger kun ca. 5-10 minutters gåtur fra Holstentor, som er byporten/indgangen til Innenstadt/centrum, men selvom det lå næsten lige op til en meget trafikeret rundkørsel, var der alligevel stille og roligt på vores værelse, som vendte ud til baggården.

Udsigt fra hotellet og op mod rundkørslen


Holstentor og nogle af kirkespirene


Om fredagen nåede vi at gå en tur ind i den gamle bydel, Lübecker Innenstadt. Der er her det meste foregår mht. julemarkederne, og der sælges alt muligt, lige fra drikkevarer og slik, krydderier og mad, til håndarbejde af forskellig slags.
Egentlig brugte vi ikke så meget tid i selve markederne, da der det meste af tiden var alt for mange mennesker, men vi fik da indsnuset atmosfæren.

Aftensmaden fredag blev indtaget på Restaurant Feuerstein - den ligger på en 1. sal, så man skal vide den er der, eller finde den vha. menukortene på gaden, som vi gjorde.
Den er lidt en kombination af bar og restaurant, men meget hyggeligt, og maden var rigtig god.

Vi startede med en portion tortillachips med salsa til deling - salsaen var dog nok nærmere en slags sur-sød sauce, som oven i købet var varm, så ikke lige helt det vi havde regnet med - men ok alligevel...



Jeg fik en stor portion chili con carne, flot pyntet med hele chilifrugter (Lækkermåsen smagte en, og den var stærk!), rødløg, krydderier på tallerkenkanten, og tortillachips.



Dertil et ordentligt brød, som nok vejede tæt på et halvt kilo.



Lækkermåsen fik en schnitzel med pommes frites og salat (rigtig god, var bedømmelsen)



Bonussønnen fik en pizza med oksekød og masser af ost. Den var vist også ok, bortset fra at vi glemte af afbestille løgene, og dem er han altså ikke så vild med - endnu...



Lækkermåsen og jeg fik en König Ludwig weissbier til - sikke en god øl! Vi er begge glade for hvedeøl, og den her var en god en af slagsen.



Efter aftensmaden var vi så mætte af både mad og indtryk, og trætte, at vi gik tilbage til hotellet - vi lagde os til at sove ret tidligt, hvilket så også betød at vi alle vågnede lidt over seks lørdag morgen. Så der gik ikke længe efter morgenmaden startede kl. 6.30, før vi sad i morgenmadsrestauranten.

Vi var ikke ret mange der var oppe så tidligt...


Der var et rigt udvalg af brød, morgenmadsprodukter, pølser, ost, fisk, frugt og næsten alt hvad hjertet ellers kan begære - det eneste der egentlig manglede var røræg, pølser og bacon, men nu var det jo heller ikke England vi var taget til :-)





Der var også pyntet op til jul i morgenmaden


En hel kommodefuld brød


Så godt mætte gik vi tilbage til værelset og fik en lur - for butikkerne havde jo ikke åbent endnu. Så senere på formiddagen gik det afsted ind for se på butikker, som jeg havde studeret lidt i den turistguide der lå på hotellet.

Jeg havde bla. fundet en asiatisk butik, Asia Laden, hvor de solgte indiske krydderier, så jeg fik købt noget Amchur (pulver af tørret mango) og bukkehornsfrø, som de bruger i flere af de opskrifter jeg har fundet på http://www.showmethecurry.com/, og som jeg gerne vil forsøge mig med engang. Desuden havde de billig sød chilisauce, og en pose garam masala blev det også til. Det er næsten latterligt så lidt det kostede - ca. 1 EUR for en stor pose krydderier, som sagtens kan koste min. 20 kr. derhjemme...

Vi besøgte også en perlebutik, hvor de sælger ca. 5000 forskellige slags perler til feks. at lave smykker af. Jeg købte ingenting (jeg har alt for mange perler liggende i forvejen, som jeg aldrig får brugt (en af de der hobbies, som bliver lagt på hylden igen...)) - men det var sjovt at se.

Vi fandt et indkøbscenter, http://www.haerder-center.de/, hvor vi endte med at få en isdessert til frokost. De havde flere isdesserter hvor isen var presset ud af en form som spaghetti, og det fik Lækkermåsen og jeg.

"Fuldkornsspaghetti" (chokoladeis) med nødder


 Almindelig spaghetti (vanilleis) med ferskner og æggelikør


 Og Bonussønnens dessert i glas


Lækkermåsen var desuden ved at gå i selvsving i en butik med Apple udstyr - der var en masse spændende tilbehør til iPhone, men han købte nu ingenting...

På et af de små torve var der opstillet et mini-tivoli, med bla. et pariserhjul. Vi havde hørt om det hjemmefra, og jeg havde sagt at det skulle jeg i hvert fald ikke op i - men igen fik jeg overskredet en grænse, for jeg fik ikke lov at slippe.
Det var en kold tur, så det var godt med et uldent tørklæde - men der var en flot udsigt over byen, og jeg kom ned igen uden at sidde fast :-)




Vi fik en sen frokost på en kebab-bar - en bolle med kebab og salat i, og pommes frites til - lige hvad vi trængte til...




Hen på eftermiddagen gik til tilbage på hotellet - igen mætte af indtryk og mad, og så blev det til endnu en lille lur, lidt læsning for mig og lidt fjernsyn til Bonussønnen. Vi fandt desuden info om en restaurant vi kunne tænke os at prøve om aftenen, http://www.ohana-bar.de/, så vi ringede og bestilte bord.

Ohana set udefra - om sommeren er der vist servering i gården


Jeg bestilte en curry med kokosmælk, citrongræs og peanuts, med ris som tilbehør, som skulle være så stærk som 2 chilifrugter ud af 3, så jeg regnede med at der var godt med bid i.



Lækkermåsen og Bonussønnen fik den samme slags burger, henholdsvis med pommes frites og små kartoffelbåde til.



Desværre smagte min curry af stort set ingenting! Det eneste man egentlig kunne smage var kokosmælken, og den kan jo på ingen måde siges at være stærk i sig selv, så da der kom en tjener forbi og spurge om alt var ok, fik jeg heldigvis spurgt om de ikke havde noget chilisauce, så jeg selv kunne hælde noget i.
Han kom tilbage med en frisk rød chili der var skåret i skiver - ikke lige det jeg havde regnet med, men de havde ikke noget decideret chilisauce. Så Lækkermåsen foreslog at jeg bare puttede chilifrugten i og rørte rundt, uden at spise chilien - og det virkede faktisk fint - det gav i hvert fald lige det bid jeg havde manglet...

På vej tilbage til hotellet gik vi en tur forbi et af julemarkederne igen, og fik købt nogle chilimandler - de var ikke så stærke i starten, men det kom snigende efterhånden :-)

Her kan man se noget af oppyntningen med lyskæder


 Og her lidt af menneskemængderne


Boden hvor de solgte mandler, og alt muligt andet


Feks. kandiserede vindruer!


Der var mange lyskæder oppe i træerne - et flot syn om aftenen...


Søndag pakkede vi sammen og kørte hjemad umiddelbart efter morgenmaden, en hyggelig weekendtur rigere. Det er ikke noget vi behøver opleve hvert eneste år fra nu af, men vi ville heller ikke have undværet det - så næste gang finder vi måske en anden jule-by at køre til...

Opskrift: Cider-marineret, grillet kylling og bulgursalat med rødbeder og fetaost


Flere billeder længere nede

Så lykkedes det endelig med et komplet hjemmelavet måltid igen. Vi havde bestemt inden juleaften at vi ville have brugt en af de hele kyllinger vi havde i fryseren, så den blev taget op i går morges og lagt i køleskab, og tøet færdig op på køkkenbordet i dag. Jeg fandt på at "marinere" den i en Somersby pærecider blandet op med sambal oelek (vi får ikke drukket ret mange af de pærecidere vi har stående, og Henrik gider dem i særdeleshed ikke længere, så hvorfor ikke bruge dem lidt alternativt...), uden dog at vide om det giver noget særligt.
Tilbehør blev efter inspiration fra en opskrift i Spis Bedre, som jeg har lånt et par stykker af på biblioteket - en bulgursalat med rødbeder og fetaost.

Cider-marineret, grillet kylling:

1 hel kylling på 1200 gram
1 dåse pærecider
2 tsk sambal oelek
4-5 fed grofthakkede hvidløg
1 usprøjtet citron i både (ja altså det vil sige man BURDE bruge en usprøjtet, men det havde jeg ikke, så det blev en almindelig som jeg havde skrubbet først)
rapsolie
salt og friskkværnet peber´

Kyllingen rengøres og marineres i nogle timer i cider og sambal oelek. Vendes jævnligt, hvis ikke man vil ofre så meget cider, at det dækker.
Kyllingen duppes tør med køkkenrulle, fyldes med hvidløg og citron, og lukkes med kødnåle. Der pensles med rapsolie og drysses med salt og peber.
Lægges i stegholder med en foliebakke nedenunder, og grilles i Q320 i ca. 75 minutter ved medium varme.

Bulgursalat med rødbeder og fetaost:

3 dl bulgur
6 dl vand
1 tsk Oscar grøntsagsbouillonpulver
½ tsk tørret timian

2 medium størrelse hele rødbeder
vand til kogning

1 håndfuld grofthakkede valnøddekerner
1 lille håndfuld saltede græskarkerner
ca. 200 gram god fetaost i tern/smuldret
2 spsk blandede krydderurter fra frost (jeg brugte kruspersille, som jeg selv havde frosset ned fra en stor portion, og så en færdig krydderurteblanding man køber på frost i en lille firkantet pakke - jeg tror der er 8 forskellige slags urter i)
2 spsk balsamicoeddike (jeg brugte en med tomatsmag)
2 spsk olivenolie
flagesalt og friskkværnet peber

Bulgur koges i 12 minutter i vand med bouillonpulver og timian, og køles helt af i køleskab.
Rødbederne koges med skræl i ca. 45 minutter, skylles med koldt vand, køles helt af og skrælles (her fik jeg lejlighed til at prøve den Jamie Oliver 3-i-1 skræller jeg fik i julegave, og den var udmærket, selvom jeg synes plastikken virker en lille smule for billig). Rødbederne skæres derefter i små tern.
Når bulguren er helt afkølet, vendes valnødder, græskarkerner, fetaost og krydderurter i, sammen med eddike, olie, salt og peber. Alt dette kan gøres i god tid, hvorefter salaten stilles på køl.
Rødbedetern vendes forsigtigt i lige inden servering, i hvert fald hvis man gerne vil undgå at hele salaten bliver rød - er man ligeglad med det, kan man selvfølgelig bare gøre det med det samme, og knap så forsigtigt.

Konklusion:

Kyllingen blev desværre ikke så god som jeg havde håbet - man kunne godt smage pærecideren, og det var sådan set ok, men den blev lidt for tør efter min smag. Jeg tror bare jeg må konstatere at vi altså har mere held med at rotere en kylling på kulgrillen, så selvom det er mere bøvlet med optænding osv., så bliver det vist sådan næste gang.
Til gengæld blev skindet faktisk nogenlunde sprødt - det er kun lykkedes mig rigtigt 1 gang før i grill, og det var da jeg marinerede i øl, så det kan godt være det har noget med alkoholen og kulsyren at gøre :-)
Bulgursalaten synes jeg faktisk var udmærket - bare der er nok salt i, og så vil en ordentligt portion friske krydderurter også hjælpe lidt. Henrik synes vist den var for tør (men nu fik vi heller ingen sauce til, udover sød chilisauce til kyllingen) - men det skal nu ikke afholde mig fra at prøve igen en anden gang...

Billeder:

Man tager en kylling, en cider og noget stærk chili...


Og hvidløg...


Og citron - og er man doven, så gider man ikke fjerne kernerne


Så propper man fyldet i kyllingen og sætter hængelås på!


Den kogte bulgur


Rødbeder i tern (Jamie Oliver skrælleren giver pæne riller!)


De frosne krydderurter er tilsat


Det er svært at hakke feta ordentligt, når det er sådan en klistret version som den her


Det er i øvrigt denne jeg plejer at bruge, hvis det skal være feta i blok


Rødbederne er kommet i salaten, og har ikke helt farvet alt rødt endnu


Kyllingen bliver obduceret


Og min tallerken - skulle jeg være lidt kritisk her, kan jeg godt se at chilisaucen ikke passer helt i farven til bulgursalaten...