mandag den 5. juli 2010

Opskrift: Gæstemiddag del III - mandeltærte med mascarponecreme og jordbær


Desserten til lørdagens gæstemiddag skulle jo næsten være et eller andet med jordbær, sæsonen taget i betragtning - og efter jeg var stødt på en opskrift med en mascarpone/jordbær creme på en anden blog fornylig, var jeg hooked på at det skulle være den.
Fanme så om jeg kunne finde den igen, efter at jeg ved et uheld havde fået lukket Firefoxen ned uden at bede den huske de åbne links.... Derfor var det jævnt heldigt at Line havde noget lignende på programmet til sin søsters studenterfest, så det link blev gemt bag øret.
Fredag fandt jeg så helt tilfældigt det første link hos Himmelske Kager igen (det viste sig at grunden til jeg ikke kunne finde den ved søgning var at vi ikke staver mascarpone på helt samme måde...), så jeg blev i stand til at kombinere lidt fra flere steder - mascarpone cremen kom på en mandelbund (også fundet hos Himmelske Kager), og med jordbær øverst.

Mandeltærte med mascarponecreme og jordbær:

Tærte:

200 g rørsukker
3 store æg
200 g fintblendede mandler

Pisk sukker og æg til en tyk og luftig creme, til sukkeret er opløst. Vend de blendede mandler i.
Læg bagepapir i bunden af en randform, og smør bund og sider grundigt med fedtstof.
Bag kagen i ovnen ved 175 grader i 30-35 minutter. Lad kagen køle af i formen på en bagerist.

Mascarponecreme:

250 g mascarpone
5 dl fløde
korn af 1 stang vanille
2 spsk flormelis
skal af 1 økologisk lime

1 kg jordbær i tern

Pisk vanillekorn ud i mascarponen til de er fordelt, tilsæt flormelis og limeskal, og tilsæt derefter fløden lidt af gangen mens der piskes til en rimelig fast skum (lidt tykkere end man normalt pisker flødeskum, men selvfølgelig ikke smør-konsistens).
Vend det halve af jordbærternene i blandingen, og fordel den ovenpå den kolde mandelkage. Pynt med resten af jordbærene, og sigt evt. lidt flormelis over som pynt, eller måske revet mørk chokolade og lidt citronmelisse (det gjorde jeg så ikke, men det havde sikkert pyntet med en grøn dusk).
Mascarponecremen kan laves i god tid, men lægges først på kagen lige inden servering.

Konklusion:

Man skal i hvert fald ikke være fedtforskrækket med mængden af både mascarpone og fløde i den creme! Jeg synes måske nok at det var lidt spild at bruge mascarpone i den, for helt ærligt kunne jeg ikke smage den. Måske hvis der havde været lidt mindre fløde i. Men alt i alt var det en udmærket dessert (som egentlig også smager ok i dag, to dage efter).

Billeder:

Den færdigsamlede kage, som er helt skjult af cremen


Vi fik chokolade/chili-likør til


En frø kom forbi og skulle lige tjekke menuen ud - den forsvandt dog ret hurtigt igen i retning af skraldespanden


Opskrift: Gæstemiddag del II - grillede lammekoteletter, æblesalat med grønne linser fra Puy, nye forkogte og grillede kartofler, grov feta-tzatziki med peanuts, no-knead flutes og hvidløgskryddersmør


Hovedretten til lørdagens gæstemiddag var lidt et sats - sidste år fik vi lammekød fra Tobias' mor og bonusfar, og heriblandt var en pose med koteletter, som var så sammenfrosne at vi ikke kunne se hvor mange der var i posen, og heller ikke hvor store de var, eller om det var dobbelte eller enkelte.
Men torsdag lagde jeg posen i køleskab, og lørdag morgen (efter et par timer på køkkenbordet), lykkedes det at konstatere et antal på 7 dobbelte - hvilket så måtte komme til at passe til os 4 (så måtte en pølse gøre det ud for den 8. hvis nogen kunne spise 2 - men faktisk blev der to i overskud, så det passede fint).
Tilbehøret til lamsebasserne blev en salat med grønne linser fra Puy, æbler og diverse andre rare sager (opskrift fundet her og tilrettet lidt), forkogte og grillede nye kartofler med krydderurter (kogte efter metoden fundet hos Hanne K.), en feta-tzatziki-mix-ting (med inspiration fra et udklip en kollega gav mig, efter jeg havde efterlyst inspiration til tilbehør til lam, plus med tanke på den tzatziki med mandler jeg tidligere har lavet), de hjemmebagte no-knead flutes og hvidløgskryddersmør.
Vi sad ude i carporten hele aftenen, hvor der faktisk var blevet udholdeligt at være, og så kunne vi også nyde regnvejret og lynene på tæt hold, da de indfandt sig...


Grillede lammekoteletter med krydderurter:
4 personer

7-8 lammekoteletter

Marinade:

8 fed hvidløg
et par duske rosmarin - ca. 2 spsk i løs "vægt"
1 dl olivenolie
1 tsk citronsaft
salt og peber

Panering:

2 æg

3 spsk timian
3 spsk rosmarin
3/4 tsk salt
peber
2½ dl rasp

Koteletterne lægges i marinaden i en lukket pose i køleskabet, gerne i 5-6 timer.
En times tid før tilberedning tages de ud af køleskabet så de får stuetemperatur.
Æggene piskes sammen, og koteletterne dyppes deri, og vendes derefter i paneringen. Steges på en pande, eller på en grillplade på grillen (så havde Lækkermåsen også lige en undskyldning for at få købt sådan én) i rigeligt fedtstof (jeg brugte rapsolie) - 3½-4 minutter på hver side.

Æblesalat med linser fra Puy:
4 personer

150 g små grønne linser fra Puy (det er vigtigt det er disse linser der bruges, da de almindelige grønne bliver for melede i konsistensen og for nemt koger ud)
2 spsk grovkornet sennep
saft af ½ citron
2 tsk sukker
2 spsk olivenolie
1 dl fintsnittet persille
1 rødløg i tynde strimler
1 lille fintsnittet fennikel
½ broccoli i små buketter
2-3 syrlige æbler i tynde både
3/4 bøtte fetaost i tern
persille til pynt

Linserne koges iht. anvisningen (hvilket i dette tilfælde blev til ca. 30 minutter, sammen med to bouillonterninger og et løg i store både). De skal være lige netop møre, men må endelige ikke få for meget. Når de har fået nok, hældes de i en sigte, og skylles i koldt vand så kogningen stopper.
Sennep, citronsaft, sukker og olie piskes grundigt sammen - hold evt. lidt sukker tilbage og smag endeligt til med mere - dressingen skal ikke være for sur.
Hæld dressingen i linserne og bland persille, rødløg, broccoli og fennikel i. Lad evt. salaten trække i køleskabet et par timer.
Lige før serveringen hældes salaten op på et fad, og der pyntes med æblebåde, fetaost og bredbladet persille.

Grillede nye kartofler:

ca. 1 kg nye kartofler
ca. 20 g salt

Kartoflerne skrabes rene og dækkes lige netop med vand i en gryde. Bringes i kog og der tilsættes salt.
Kartoflerne koger i 7 minutter, tages af varmen og trækker færdige i gryden i ca. 13 minutter.
Hvis ikke kartoflerne skal bruges med det samme, bruses de over med koldt vand så kogningen stoppes, og stilles i køleskab når de er kølet lidt mere af.
De varmes op igen på grillen i et fad med nogle klatter smør og hakkede krydderurter, til de er gennemvarme og let brunede.

Grov feta-tzatziki med peanuts:
4-5 personer

250 g god feta i blok
5-6 spsk yoghurt naturel
1 fed hvidløg
½ stor rød chili, inkl. lidt af kernerne
½ agurk, udkernet (hvis man gerne vil have lidt tykkere konsistens, drænes agurken for vand først)
50 g peanuts
1 tsk sukker

Feta blendes cremet med yoghurt, og de øvrige ingredienser blendes med. Evt. kan peanuts hakkes groft i hånden og tilsættes til sidst, hvis man gerne vil have den lidt mere grov.

Hvidløgskryddersmør:

ca. 175 g blødt smør
5 små semi-tørrede tomater
2 pænt store fed hvidløg
1 håndfuld basilikumblade
ca. 1 tsk limesaft
1/4 rød chili uden kerner

Det hele blandes og rulles i madpapir, eller fyldes i små skåle, og stilles på køl til serveringen.

Konklusion:

Lam: Der er jo ikke meget kød på sådan en lammekotelet, men jeg synes at de blev udmærkede med både marinering og panering. Paneringen blev i hvert fald sprød, så den nye stegeplade gjorde en god debut.
Salat: God og fyldig salat, som samtidig er temmelig sund, i hvert fald hvis man udelader fetaen - som heller ikke var med i den oprindelige opskrift. De forskellige ingredienser giver hver især god smag, og jeg var positivt overrasket over den rå fennikel. Det er første gang jeg bruger den rå, så jeg var lidt bange for at lakrids-smagen ville blive for meget, men det synes jeg ikke var tilfældet.
Kartofler: Takket være Hanne K. (igen :-)) lykkedes det mig endelig at lave nogle ordentlige kartofler - jeg har altid haft store problemer med at koge både nye og gamle kartofler ordentligt, men dette tip virker i hvert fald på de nye. De blev gennemkogte uden at smatte helt ud (undtaget dem jeg havde skåret over fordi de var større end de andre. Men det var nok fordi de faktisk fik ca. 5 minutter for meget da jeg var gået udenfor under kogningen, og havde glemt alt om dem - så egentlig rimelig meget et held at de hele kartofler blev nogenlunde som de skulle! Næste gang må de da blive perfekte... Og så skal der laves kold kartoffelsalat!!!)
Feta-tzatziki: Den blev måske lige en anelse for saltet pga. de saltede peanuts og fordi fetaen selvfølgelig er rimeligt saltet i forvejen. Men smagen var god, og chilien gav bid!

Billeder:

Hvad gør man når man opdager man ikke har noget rasp? Så tager man selvfølgelig og får udryddet diverse rester af hvidt brød, som man skærer i tern og rister i ovnen, og blender på fuld knald. Her et stykke Pågen brød og en halv burgerbolle. Der var dog ikke helt nok, så der røg et kvart no-knead flutes med oliven i også...


Den færdige panering


Lamse-bamser klar til grillen


Marinaden til salaten


Den færdige linsesalat


Kartofler klar til grillen


Feta-tzatziki


Hvidløgskryddersmør


Lam og kartofler på grillen


Min tallerken


Opskrift: Gæstemiddag del I - kiksebidder med laksecreme og artiskokcreme

 

Secret Recipe Club

Efter at have levet mere eller mindre af koldskål og kolde sandwich hele sidste uge (med en afstikker til købe-pizza torsdag), blev der skruet op for køkken-aktiviteten lørdag, hvor vi havde gæster.
Forretten blev med stærk inspiration fra Hanne K., med Fakta kiks, artiskokcreme og laksecreme. De blev serveret sammen med Verdi Spumante.
Hovedret og dessert kommer i separate indlæg...

Artiskokcreme:

1 glas artiskokker i olie med hvidløg og krydderurter - drænet men med hvidløg og andet fyld
20 g peanuts (Hanne brugte cashew nødder, men det havde jeg ikke lige tænkt på at købe - og der skulle alligevel bruges peanuts til hovedretten, så jeg tog chancen og brugte dem her også)
1 lille fed hvidløg
1 spsk flødeost nauturel
1 stor håndfuld bredbladet persille
salt og friskkværnet peber

Pynt:

granatæblekerner

Ingredienserne blendes grundigt og smages til. Fyldes på små kiks med en sprøjtepose og pyntes med granatæblekerner. Cremen kan laves dagen før og sprøjtes på kiksene lige før servering.

Laksecreme:

110 g koldrøget laks
1 stor tsk mild grovkornet sennep
2 spsk yoghurt naturel
2 tsk citronsaft
friskkværnet peber

Ingredienserne blendes grundigt og smages til. Fyldes på små (gerne fiskeformede) kiks med en sprøjtepose. Pyntes evt. med dild eller anden frisk krydderurt (dild er en indtil videre mangelvare i krydderurtebeddet, så derfor ingen pynt denne gang). Cremen kan laves dagen før og sprøjtes på kiksene lige før servering.

Konklusion:

Laksecremen var nok den der smagte af mest, men begge typer var gode. Hvis jeg skal lave artiskokversionen igen, må den dog godt smage af en anelse mere - måske lidt mere hvidløg, og evt. et stænk citronsaft kunne gøre tricket.

Billeder:

Jeg brugte artiskokker i glas - jeg har smagt fra dåse et par gange, og synes de har tendens til at være lidt metalliske i smagen, så hvis jeg finder denne type igen (købt for lang tid siden i Rema), vil jeg uden tøven bruge dem. Jeg snuppede en fra glasset for at test-smage, og de var gode i smagen som de var.


Artikskokker mv. klar til "wrum-wrum"


Den færdige artiskokcreme


De færdige kiks


Den færdige laksecreme - farven snyder lidt


Lakse-fisk