tirsdag den 30. august 2011

Opskrift: Blommemarmelade med vindruer og citronDa vi holdt fødselsdag i lørdags kom mine forældre også med en pose blommer af egen avl - de skulle bruges inden så længe, eller fryses ned. Men da jeg allerede har nogle liggende i fryseren, som vi fik af en nabo sidste år, blev disse til en gang blommemarmelade i søndags, sammen med nogle af de blå vindruer der var tilovers fra jordbær- og druesalaten.
Der kom også lidt citronsaft og -skal i, og så brugte jeg syltesukker, da jeg havde det meste af en pose stående fra tidligere tiders syltning. Egentlig vil jeg helst undgå at bruge det nu, da der er konserveringsmiddel i og jeg er blevet lidt mere bevidst om den slags, men nu fik det lov at hjælpe marmeladen på vej denne sidste gang - man skal jo udnytte det man har i skabene.

Blommemarmelade med vindruer og citron:

ca. 800 g blommer, udstenede og skåret i mindre tern
ca. 200 g blå druer uden sten, skåret i halve
3/4 dl vand
1 spsk citronsaft
meget fintrevet skal af 1 øko/ubehandlet citron
ca. 850 g syltesukker

Det hele bringes langsom i kog, og bobler derudaf i ca. 5 minutter, til frugten er blød og har afgivet saft.
Blend frugten med en stavblender (pas på det ikke sprøjter da sukkerlagen er meget varm) og lav evt. en marmeladeprøve - læg en teskefuld på en tallerken og stil den i fryseren et minut eller to. Hvis marmeladen ikke løber sammen når man trækker et spor igennem med en finger, så er den klar. Og det var den her.
Fjern det værste skum fra marmeladen, og fyld den med det samme på rengjorte, skoldede og vodka-skyllede sylteglas til ca. ½-1 cm fra kanten, og luk til.
Bør kunne holde et godt stykke tid et mørkt og køligt sted, men opbevares for en sikkerheds skyld på køl efter åbning (måske ikke nødvendigt når der er konserveringsmiddel i - men jeg gør det nu alligevel).

Konklusion:

Den smager helt sikkert godt, men det er måske lidt svært at identificere at det er blommer der er i (det er i hvert fald konklusionen da vi fik den ordentligt smagt på arbejde i går). Men den er som sagt god, med et lille friskt strejf af citron - jeg ved ikke om druerne egentlig gør noget for smagen (legede lidt med tanken om at lave en ren druemarmelade af de sidste for at se hvordan det bliver, men nu har jeg næsten spist dem, så det må blive en anden gang), men om ikke andet giver de en fin farve til de forholdsvis lyse blommer.
Og så er det nemt.