fredag den 19. marts 2010

Opkrift: Fajita krydderi


I dag var vi nød til at finde på aftensmad ud fra hvad vi havde i hytten. Grunden til dette var et meget intimt møde med en kæmpe Mikkel Ræv i aftes ved midnatstide, på vej hjem fra en fantastisk koncert med Nephew i Herning (FAN-FUCKING-TASTIC, siger jeg jer).
Den kom pludselig løbende fra højre side af vejen, og lige ud foran os - skraldbang, sagde det så, og så er det helt 100 at der lå en meget død og nærmest halvparteret ræv på vejen bag os. Vi standsede godt nok ikke, for vi bemærkede hurtigt at bilen blev meget varm på måleren, så det var bare med at komme hjem i en ruf.
En hurtig inspektion hjemme i carporten viste også at der var en ødelagt kofanger og noget køler-værk der var stået af - en masse plasticdele kunne pilles ud, og så manglede nummerpladen i øvrigt også!

Så i dag tog jeg en hjemmearbejdsdag, mens Lækkermåsen kørte med naboen på arbejde, og så fik jeg arrangeret afhentning af bilen til værksted, og fik snakket med forsikringen. Det blev en halvdeprimerende oplevelse, men det gider vi ikke bruge tid på her, for nu handler det trods alt (mest) om mad.
Anyway - ingen af os havde den vilde lyst til at skulle handle efter arbejde, så menuen blev lavet ud fra hvad vi havde:

en pakke majspandekager
hakket oksekød
rester af southwestsalsaen fra i onsdags

Det blev så til fyldte pandekager, og så fik jeg samtidig lejlighed til at afprøve et fajita-krydderimix som jeg købte opskriften på hos www.topsecretrecipes.com (det er egentlig ikke sikkert jeg så må offentliggøre den, men jeg tager chancen - den har trods alt kun kostet 0,99 USD...)
Det er den det skal handle om her.

Portionen passer til ca. 500-600 g hakket oksekød, men kan også bruges til feks. kyllingebryst i tern. Oksekød brunes og krydderi og lidt vand tilsættes, hvorefter det simrer til væsken er fordampet igen. Man kan evt. tilsætte løg og peberfrugt, hvis man gerne vil have det krydret med også.
Bruger man kylling, er det godt at hælde lidt limesaft på kyllingeternene, og derefter blande krydderiet i, inden man steger det i lidt olie på en pande.

Fajita krydderi:

evt. 1 spsk majsstivelse (mest hvis det bruges til hakket oksekød)
2 tsk chilipulver i ønsket styrke (jeg brugte sød)
1 tsk salt
1 tsk paprika
1 tsk sukker
3/4 tsk knust oksebouillonterning hvis det bruges til oksekød, eller kyllingebouillon hvis det bruges til kyllingekød (eller tilsvarende Oscar bouillonpulver)
½ tsk løgpulver
1/4 tsk hvidløgspulver
1/4 tsk cayennepeber
1/4 tsk knust spidskommen

Alle krydderier blandes godt sammen, og kan derefter gemmes i lufttæt beholder, så man kan med fordel blande en større portion - så er der en nem løsning en anden gang, i stedet for at købe det forholdsvis dyre færdige krydderi

Konklusion:

Krydderiet smager lige så godt som købeversionen, og man kan jo lave den stærk eller mild som man ønsker. Er man ikke til stivelse undlader man bare det - det kan stadig fint bruges til kylling som jo ikke skal jævne, og oksekødet bliver også fint, men bare knap så sammenhængende.
Der bliver aldrig købt færdiglavet fajita krydderi igen.

Blogspot er blevet mærkelig...

eller er det bare her hos mig den er blevet meget træls at redigere i? Markøren springer de underligste steder hen, når man bruger piletasterne og Enter, og befinder sig kun halvdelen af tiden der hvor man regner med.
Indsættelse af billeder går lige så mystisk.
Hvis nogen andre med blogs læser med, gider i så ikke lægge en bemærkning hvis i har oplevet det samme, bare så jeg ved om det kun er mit system der fucker op er mærkeligt?
Skiftede godt nok til Firefox for ikke såååå længe siden, men synes da bestemt jeg har oprettet indlæg siden da, uden at det har været sådan her...

Opskrift: Grillede kyllingelår med southwest salsa


Flere billeder længere nede
 
Pyha sikke en uge...
Hjemvendt fra USA i søndags med en manglende nattesøvn i bagagen, og så på arbejde mandag morgen - det er ikke en god cocktail.
Det hjælper heller ikke på det at jeg ikke kunne se mit skrivebord for papirer, så den har stået på "arbejd' arbejd'" derhjemme også, mandag til onsdag.


Først i onsdags lykkedes det at få tid til at lave en ordentlig gang aftensmad til os, og det blev med lidt inspiration fra en af de to private middage vi var til i USA (mere om det i et senere indlæg) - nemlig en Southwest Salsa, og så med en gang grillede kyllinge over- og underlår til.
Southwest salsa er egentlig ikke en salsa i den forstand man normalt får den - altså som dyppelse til feks. tortillachips. Det er mere en slags salat hvor man så putter salsa i - men den er ikke desto mindre god, og nem at lave.

Jeg har taget udgangspunkt i den opskrift jeg fik af hende der lavede den vi fik i USA, og har så ændret en smule efter hvad vi lige havde og kunne få fat i. Det betyder så også at der er nogle amerikanske cup-mål i opskriften, men jeg har forsøgt at omsætte dem til antal grøntsager også.


Grillede kyllingelår:

Ikke så meget at fortælle om dem, andet end at de fik lidt over en halv time på gasgrillen, drysset med et Weberkrydderi vi købte over there.


Southwest Salsa
ca. 4 personer


1 dåse bønner (helst de små sorte, men da jeg ikke kunne finde dem i Superbest, brugte jeg chili-kidneybønner denne gang - vil dog forsøge at finde en pose af de tørrede sorte, så vi har dem en anden gang - dem kan Lækkermåsen også bedre forliges med end de større af slagsen)
1 dåse majskerner
½ cup hakket rødløg - svarer til ca. 1 løg
½ cup rød peber - svarer til ca. 1/3-½ peberfrugt, afhængig af størrelsen
½ cup orange peber - samme som ovenstående
1 avocado i tern
1 fed finthakket hvidløg
½ cup færdig eller hjemmelavet rød salsa, styrke efter ønske - ca. 1-1,25 dl (jeg brugte noget færdiglavet vi havde i forvejen)
8-10 små tomater i halve eller kvarte
1 lille fed finthakket hvidløg
1 spsk limesaft
1 tsk spidskommen
salt og peber


Alle ingredienser blandes sammen og trækker en time eller to i køleskab.

Konklusion:

Kyllingen var desværre ikke det store hit - eller dvs., Weber-krydderiet var der sådan set godt med spark i, men der var næsten ikke noget kød på kylle, og skindet blev heller ikke sprødt. Det er desværre noget jeg har haft en del problemer med på grillen. Så det er ikke lige en gang fjerkræ der går over i historien.
Men salsaen var god, og Lækkermåsen protesterede ikke engang over de store kidneybønner, så den bliver helt sikkert lavet igen. Der er lidt mere gods i, end i en almindelig salat, så jeg er glad for vi har stiftet bekendtskab med den. Der findes mange udgaver på nettet, også en del hvor man i stedet for den færdig salsa putter de rå ingredienser til salsa i, så den bliver mere crunchy - men hvis det skal gå hurtigt, er den her udgave en super løsning.

Billeder:

Bønner og majs til salsaen - når man er i USA skal man selvfølgelig have nogle cup-mål med hjem, så her ses 1 cup majs


Og en halv cup rødløg


Den næsten færdige salsa


De krydrede lår


De færdige lår


Min tallerken