torsdag den 30. januar 2014

Low carb/LCHF+almindelig opskrift: Oksekødboller i berømt tomatsauce med smør


For snart to år siden huserede en bestemt tomatsauce med smør i blogland, men jeg nåede aldrig at få den prøvet da den var på sit højeste.
Ikke før i sidste uge, hvor jeg fik lyst til kødboller i sauce - og derfor kom til at tænke på tomatsaucen igen. Og faktisk blev overrasket over at det allerede er så længe siden den var fremme - mente bestemt det var sidste år, men hukommelsen er åbenbart begyndt at svigte.

Det ændrer heldigvis ikke på at det er en meget simpel opskrift, som stammer fra den italienske kogebogsforfatter Marcella Hazan (som i øvrigt døde sidste efterår), og den går i al sin enkelhed ud på at lade tomater, smør og løg simre en times tid, fiske løget op, smage til, og bum, så er der sauce. Forfatterens søn, Giuliano Hazan, har publiceret opskriften her.

Jeg valgte at tilsætte lidt ekstra smag i form af hvidløg og rosmarin, bl.a. inspireret af Klidmoster, og smagte til sidst til med salt, peber og sirup (yacon, agave, sweet freedom eller hvad man nu har) - jeg brugte dåsetomater, som ganske vist smager af mere end friske tomater på denne årstid, men jeg synes alligevel saucen manglede en smule sødme til sidst.
Det vil selvfølgelig være oplagt at bruge friske tomater, hvis man kan finde nogen der smager af noget i sæsonen, men ellers brug en god type fra dåse eller glas/flaske, gerne økologiske.

Kødbollerne blev til med inspiration i nogle kyllingekødboller jeg lavede for længe siden, men aldrig har fået blogget om, og jeg kan derfor ikke huske hvor jeg fandt opskriften - men de er lavet uden mel, og eftersom tomatsaucen heller ikke indeholder voldsomme mængder tilsatte kulhydrater og jeg serverede retten med squashetti (squash i brede strimler), ryger hele opskriften ind under kategorien low carb/LCHF.
Men man kan jo justere den som man har lyst til.
Med mel i bollerne, og almindelig pasta.

Tomatsauce med smør:
ca. 2-3 personer

2 ds hakkede tomater, i alt 800 gram
70 g smør (jeg brugte saltet)
1 stort løg
2 fed hvidløg
½ tsk tørret rosmarin
salt og friskkværnet peber
evt. lidt sirup (yacon, agave, sweet freedom) - vil man lave den helt low carb, så brug evt. lidt kulydratfattig sødemiddel, feks. Sukrin eller Stevia - eller undlad det helt

pynt:
friskrevet parmesanost
friskhakket basilikum

Løget pilles og skæres igennem en gang på langs - hvidløgsfed pilles og skæres igennem en gang på langs. Tomater, smør, løg, hvidløg og rosmarin hældes i en gryde, gerne en lidt bred en, så væskefordampningen sker lidt hurtigere - der tændes for varmen og når tomaterne begynder at plutte i gryden, skrues ned på lav varme, og saucen simrer uden låg i ca. 45-60 minutter, indtil den begynder at tykne, og smørret ligesom separerer sig fra tomaterne i toppen.
Fisk løg og hvidløg op af gryden (gem dem evt. til kødbollerne) - nu kan saucen enten blendes, eller man kan knuse større stykker af tomater med en ske mod siden af gryden hvis man gerne vil have den jævn.
Smag til med salt, peber og evt. sødning.

Oksekødsboller:
ca. 2-3 personer

400 g god kvalitet hakket oksekød (jeg hamstrer øko i Bilka når der er rabat)
1 finthakket løg (genbrug gerne det fra tomatsaucen, og tilsæt evt. lidt ekstra frisk, da det i saucen har afgivet en del af smagen)
1 stort fed presset hvidløg (plus evt. det fra tomatsaucen)
1 stor æggehvide
1 tsk HUSK (den grønne - eller ½ tsk fiberHusk)
1-2 tsk dijonsennep
¼ tsk chipotlepulver
1 tsk fintrevet citronskal (fra usprøjtet/ øko citron)
1 tsk tørret basilikum
1 tsk tørret timian
1-2 tsk salt
½ tsk fingerpeber (lidt mindre hvis man bruger stødt peber)

Rør det hakkede kød godt sammen med de øvrige ingredienser - bring en gryde vand i kog og kog en test-bolle så smagen kan justeres - måske skal der ikke 2 tsk salt i fra starten, så prøv dig frem til smagen passer med det hele.
Form resten af farsen til små boller og kog dem til de flyder på toppen - flyt dem derefter over i tomatsaucen og varm det hele igennem.
Gem evt. kogevandet til at koge pasta i, hvis du serverer det til retten - så spares der lidt vand.

Server saucen og kødbollerne med squashetti og/eller pasta, og pynt med revet parmesanost og frisk basilikum.

Konklusion:

Er den så lige så fantastisk som den er blevet udråbt til, tomatsaucen med smør?
Jeg vil ikke påstå at jeg blev fuldstændig blown away - jeg ved ikke hvad jeg havde forventet, men jeg blev måske en lille smule skuffet. Altså ja, det er helt klart en god tomatsauce, og smørret giver også en anden smag end feks. olivenolie ville have gjort - men sådan ligefrem eksorbitant god - det synes jeg måske ikke. 
Ikke desto mindre smagte det hele godt, og selv Lækkermåsen, som ellers ikke er den helt store fan af tomatsauce i den her sammenhæng, sagde det helt af sig selv.
Så jeg vil uden tvivl kunne finde på at lave tomatsaucen igen, men måske skal der lidt ekstra smør, plus lidt flere smagstilsætninger i, før jeg synes den er helt oppe at ringe.

Har du prøvet den, og hvad synes du om smagen?