søndag den 8. august 2010

Den første blåbærhøst - og nyt kamera

Vi har plantet tre blåbærbuske i år, som står med bær nu - jeg har dog en mistanke om at enten fuglene eller forbipasserende har været på rov, mens vi var på Kreta, for der var ikke helt så mange bær da jeg kiggede i dag, som før vi tog afsted.

Så jeg tænkte at jeg hellere måtte se hvad der kunne høstes i dag, så det hele ikke forsvinder ud i det blå.
Det her er hvad det blev til:


Det er jo ikke fordi det rækker langt i en smoothie, men jeg håber det bliver til en lille posefuld, hvis ellers jeg når at fange dem inden tyvene :-)
Og så er det bare hyggeligt at kunne høste sin egen avl...

I torsdags kom der nyt kamera i huset - jeg har længe været træt af den lille Canon Ixus 55, selvom den nu har tjent os godt de sidste 4 år (især i betragtning af at den var gratis, da Henrik vandt den i en konkurrence) - men den har godt nok sine begrænsninger i forhold til f.eks. madfotografering.

Vi havde set os lidt lune på et Canon 500D (digitalt spejlrefleks), og tog derfor ind i en kamerabutik i Viborg for at se og mærke på den. De havde den dog ikke hjemme, men vi gik en god snak med ekspedienten om mulighederne, og han viste os også et par alternativer.
Vi ville dog lige et andet sted hen for at tjekke om de havde den hjemme, så vi kunne prøve den i hånden - jeg skal lade butikkens navn være usagt, men lad mig bare sige med det samme, at der behøver vi ikke komme igen foreløbigt.

Vi kunne se at kameraet ikke stod på hylden ved skiltet, så vi spurgte den ledige ekspedient (som jeg heller ikke røber kønnet på) om de evt. havde den liggende på lageret. Ekspedienten M/K forsøgte at slå den op i systemet, og kunne se at der skulle være 2 på lager. Ved spørgsmålet om de også havde den ekstra linse, som kameraet var i et andet tilbud med, gik det dog helt i stå.
M/K kunne ikke finde noget i systemet, og der gik adskillige minutter hvor han/hun fumlede lidt frem og tilbage, bad os om at finde tilbudsavisen fra et stativ, og til sidst næsten lød som om vedkommende forventede at vi skulle kunne fortælle hvordan han/hun skulle finde den rigtige info.
Langt om længe fik vedkommende spurgt en anden ansat, som kunne fortælle at de 2 der skulle være på lageret, ikke passede alligevel, da der stod to kasser hvor der var taget noget fra, og den ekstra linse havde de vist heller ikke.

Så vi gik igen uden at have fået noget som helst ud af det besøg. Jeg ved ikke om det er for meget at forlange at personalet i sådan en butik skal vide noget om hvad de sælger, men efter sådan en oplevelse kommer man til at sætte lidt mere pris på specialbutikkerne - som faktisk heller ikke er så meget dyrere.

Vi tog derefter tilbage til den første butik, hvor vi så endte med at kigge lidt nærmere på et helt andet kamera, som godt nok ikke var et spejlrefleks, men som havde hele 30 x optisk zoom. Det var et Olympus SP-800ZU.


Det var noget billigere og lettere end Canon modellen, så efter lidt overvejelse endte det med at vi købte det, og fik en god pris på et ekstra batteri, og kamerataske.

Så siden lørdag er billederne her på bloggen taget med det nye kamera - og selvom det tager tid at sætte sig ind i alle de nye funktioner, så synes jeg der er en klar forskel, i hvert fald når jeg står ved kogepladen, hvor jeg tit har haft problemer med at få nok lys. 
Det skal der leges meget mere med fremover :-)

Opskrift: Henkogt tomatmarmelade med abrikos og chili


I fredags fik jeg lavet endnu en ordentlig portion semi-tørrede tomater (denne gang to plader ved varmluft - det kan så IKKE anbefales, for det tog næsten 9 timer, før de sidste var klar - godt jeg gik i gang i god tid), men der var stadig masser tilbage, så jeg bestemte mig for at lave noget tomatmarmelade, som jeg havde set en opskrift på fornylig i Familie Journalen.
Vi skal holde fødselsdag i starten af september, og regner med at starte med lidt ost, oliven, kiks og brød, og marmeladen skulle passe godt til ost, så der kan den passende blive brugt.

Jeg fandt flere forskellige opskrifter på nettet også, så min version er en blanding af 3-4 opskrifter.

Henkogt tomatmarmelade med abrikos og chili:
ca. 1 liter

100 g tørrede abrikoser i små tern (sættes evt. i blød først, hvis det er de helt tørrede der anvendes - dem jeg brugte var lidt bløde, så det var ikke nødvendigt her)
1 kg cherrytomater, blendede, men ikke helt til "smat"
½ rød peber i små tern
2 små røde chilifrugter (blendes sammen med lidt af tomaterne, eller hakkes meget fint)
1 dl rødvinseddike
revet/finthakket skal af 1 appelsin
saft af ½ appelsin
saft af ½ citron 
2 tsk vanillesukker
750 g sukker
1 tsk salt
friskkværnet peber
2 tsk rød Melatin uden konserveringsmiddel
2 spsk sukker
spiritus til skylning af glas

Abrikoser, tomater, peberfrugt, chili, eddike, skal og saft, vanille og sukker blandes i en gryde, og bringes i kog. Simrer ved svag varme i ca. 20 minutter. Smag til med salt og peber.
Melatin blandes med sukker, hældes i marmeladen under omrøring og koges med i 2-3 minutter. Lav evt. en test af konsistensen, ved at hælde lidt marmelade på en tallerken og stille den i fryseren et par minutter. Hvis konsistensen virker rigtig og marmeladeagtig, er den færdig.
Hæld marmeladen på skoldede og spiritusskyllede glas (hvis der skal henkoges, skal der være 2-3 cm luft op til glassets kant), og luk dem til med det samme.
Opbevares i køleskab, eller henkoges for længere opbevaringstid.

Henkogning (metode fundet her):

Glassene sættes i en bradepande, og der hældes et par cm vand i bradepanden, som sættes i en kold ovn. Glassene må ikke røre ved hinanden.
Ovnen tændes på 120 grader, og når den er varm, skal glassene stå i mindst en time - jeg lod dem stå i ca. 75 minutter.
Efter mindst en time slukkes ovnen, og glassene bliver stående i ovnen til de er afkølede. Opbevares derefter mørkt og køligt.
OBS: Jeg brugte glas med patentlåg, som skal være lukkede hele vejen igennem - hvis man bruger glas med skruelåg, skal man huske at låget ikke må være skruet helt på under henkogningen, da man risikerer at glasset eksploderer. Først når ovnen slukkes, skal lågene skrues helt på, hvorefter glassene afkøler i ovnen.

Konklusion:

Jeg har testet marmeladen på en enkelt ostemad, og den virker ok. Der er jo meget sukker i, så den er temmelig sød, og smager måske ikke så meget af tomater som man kunne tænke sig - men jeg tror den vil være udmærket til et ostebord, og måske også til kød eller i en sandwich.

Billeder:

Abrikoser snittes


Tomater blendes let


Marmeladen koger


Så har jeg også prøvet at købe Melatin for første gang i mit liv


Marmelade på en hvidløgssmøreost


Klar til henkogning


Opskrift: Kogt fersken-mango salsa


I torsdags var vi igen en tur i Bazar Vest og købe cherrytomater, mangofrugt, lidt tyrkisk brød og nogle mega (jeg siger jer, MEGA) store ferskner.
Ikke fordi prisen på cherrytomater helt kan retfærdiggøre to ture til Århus på en uge (omend det snerper derhenad, nu hvor vi kører i dieselbil), men vi skulle alligevel i Ikea for at købe en væghylde, som alle mine ny-erhvervede henkogningsglas- og flasker kan få et nyt hjem i - og så kan man jo lige så godt tage noget med hjem, som kan komme i de der glas.

På vej hjem svingede vi lige ind omkring ostemejeriet i Lading, hvor vi købte tre slags flødeost (en med chili/jalapeño, en med pesto og en med hvidløg) og lidt ægte parmesan. Vi havde smagt den stærke chiliost hos en nabo, som syntes den var FOR stærk til hendes smagsløg - så det betyder som regel at den passer til vores.
Og den ER stærk - men man skal bare ikke bruge så tykt et lag, så går det fint.

Vel hjemme igen fik mand og bonusbarn lov at dele en halv fersken (man er vel gavmild), hvorefter resten fik lov at ende deres dage som del af en fersken-mangosalsa. Opskriften er fundet her - den er egentlig kun med ferskner, og så tomater, men jeg brugte også en mango, og så knap så meget tomat. (Eftersom det meste skal i fryseren, valgte jeg den opvarmede version, i stedet for en rå).

Kogt fersken-mangosalsa:

2½ meget store ferskner, ca. 950 g renset vægt (uden skind), skåret i store tern
1 stor mangofrugt, ca. 400 g renset vægt, skrællet og skåret i store tern
2 medium rødløg i grove stykker
1½ peberfrugt (½ gul og 1 grøn) i store tern
3 fed hvidløg
1 dåse hakkede tomater
1 lille dåse tomatpuré (70 g)
2 store røde chilifrugter (á 15 g stykket) - de fleste frø og frøvægge fjernet
10 g frisk koriander, både blade og stilke (dvs. jeg brugte noget af det jeg tidligere har frosset i bundter - det giver stadig udmærket smag. Jeg ville gerne have brugt et helt bundt, men af hensyn til Lækkermåsens aversion mod urten, så nøjedes jeg med lidt, og håber på han ikke opdager det)
1/4 dl flydende honning
½ dl hvidvinseddike
saft af 3 limefrugter (ca. 1 dl)
½-1 tsk cayennepeber (alt efter hvor modig man er)
1 tsk stødt spidskommen
salt og friskkværnet peber - ca. 8 vrid med hver kværn

Først skal skrællen fjernes fra fersknerne. Det gøres nemmest ved at koge en gryde vand op, og lade fersknerne koge med i 1 minut. Derefter lægges de i en skål (eller vasken) som er fyldt med koldt vand og isterninger. Når de er kølet helt ned, kan skindet uden problemer gnides af.
Fersken- og mangotern gemmes til sidst.
Rødløg, peberfrugt, hvidløg, hakkede tomater, chili og koriander blendes til ønsket konsistens, og hældes i en gryde. Mango og ferskner blendes forsigtigt for sig selv, til ønsket konsistens - jeg ville gerne have dem lidt "chunky". Hældes i gryden når konsistensen er passende.
Honning, eddike, limesaft, cayennepeber (hold evt. lidt tilbage og smag til, til sidst) og spidskommen tilsættes, og blandingen koges igennem i ca. 10 minutter. Smages til med salt og peber, og evt. mere cayennepeber - der kan selvfølgelig også tilsættes mere limesaft, eddike, honning osv. hvis man ønsker det.

Salsaen køles af, og fryses evt. ned i passende portioner - der blev i alt ca. 1,8 liter ud af denne portion, og jeg gemte 6 dl i køleskabet til dagens menu - resten er fordelt i 4 Ziploc poser til fryseren.

Konklusion:

Jeg ville som skrevet gerne have haft mere koriander i - og den kunne nok godt have tålt lidt mere frisk chili, plus ekstra løg og hvidløg - men smagen er fin af den friske frugt, og man kan også smage cayennen uden problemer.
I aften har den fået ilddåben i en slags enchiladas, sammen med bla. kylling og en hjemmelavet enchiladasauce. Mere om det i et andet indlæg...